Spectris Innovation Centre by studium

Creative office space in a warehouse

Project Specs

Design:
Location:

来自 studium 对gooood的分享。
Appreciation towards studium for providing the following description:

波尔图Spectris创新中心的设计被构想为一种空间内部的自我创造。既有建筑是一个附属的仓库,因而看上去与周围环境并无密切的关联,但同时,这也为设计团队研究室内外空间关系以及场地之间的动态衔接提供了契机。

The design of the Spectris Innovation Center Porto facilities was presented as a self-inflicted exercise. The lack of referential context, caused by the decision to expand one of the existing building’s bodies to a completely inert attached warehouse space, was the starting point for the study of the interior occupation and an exterior building, as well as for the design and functional dynamics between the multiple contact spaces of both lots.

▼空间概览,overview © Ivo Tavares Studio

该项目地理位置优越,靠近波尔图机场、地铁和高速公路等多条交通要道,为企业将来的扩展计划提供了帮助。这套面积约650平方米的建筑被设置在一个东北西南向,且带有中央开放空间的矩形仓库中。建筑空间呈纵向分布,北部的二层空间作为办公室,南向后院设有一个约500平方米的宽敞露台。

▼垂直分布并通往后院露台的办公空间,office space that is vertically distributed and opens to a backyard patio © Ivo Tavares Studio

The privileged location next to Porto airport, subway and highways helped in the decision taken to occupy the neighboring building. The set of about 650 square meters is characterized by its configuration in a warehouse of rectangular volumetry, with its longitudinal axis oriented northeast-southwest and with a central nave. The division is vertical and takes place on 02 floors in the area of ​​the existing offices (north) and an access to a backyard patio with about 500 square meters (south).

▼轴测图,axonometric drawing © studium

▼后院露台,the backyard patio © Ivo Tavares Studio

入口部分作为第一个功能单元,定义了过去与现在所代表的创新之间的共生关系。团队希望通过这一雄心勃勃的项目,打造出约有60个工位,融合了会议区、团队工作区、个人办公室和休闲减压室的开放工作空间。中央开放空间就像一个公共社区,既用于多人会议和团队合作,也允许居民和访客于此进行聚会和参观活动。会议空间从大堂开始,遵循现有规模和空间占比,将周围各种密闭的空间和结构容器相互连接。同时,它还作为支撑团队成长的结构性元素,在团队规扩大时,可以向上层空间逐渐拓展。

▼从办公空间看向入口,view from the working area to the entrnce © Ivo Tavares Studio

The entrance is the first functional unit that defines the symbiosis between the past and the innovation requested to the present. This is the premise on which the creative concept for the project is supported, through an ambitious program for the creation and distribution of around 60 open space jobs, in a fusion between meeting areas, team work areas, individual spaces and the expected decompression and leisure time. The central open space thus articulates the community in spaces for meeting and being with spaces for teamwork in a convergence of uses, functions and unequivocal scales for residents as well as for visitors. The meeting spaces follows this scale in proportion and in the occupation of the existing space: starting from the auditorium as a generating element of different spaces (in themselves and surrounding, own and even resulting in excess) which are combined with the confining and structuring containers (agents of access control and upper floor limit) and as a structural element for team growth on the upper floor supported by these preliminary support points.

▼一个约有60个工位,融合了会议区、团队工作区、个人办公室和休闲减压室的开放工作空间,an open workspace of about 60 workstations that incorporates a meeting area, a team work area, a personal office and a leisure and stress relief room © Ivo Tavares Studio

▼从公共办公区看向封闭办公区,view from the public office area to the closed office area © Ivo Tavares Studio

▼沙发休闲区,sofa leisure area © Ivo Tavares Studio

▼阶梯休闲区,stepped leisure area © Ivo Tavares Studio

▼空中走廊,air corridor © Ivo Tavares Studio

除了必要的功能空间外,办公室还设有一系列放松和休息的空间。饭厅被设置在后院的空间中,暗示着用餐也是一种冥想和沉思的时刻。无论对于集体还是个人来说,外部空间都是十分必要的,它让人们可以在工作的空隙自由呼吸。与健身房和游戏室的连接,体现了现代办公空间中可持续的舒适感和幸福感,以及每个工位所具备的个性化环境。

▼可以向上部拓展的公共和办公区域,public and office areas that can be extended upwards © Ivo Tavares Studio

▼公共办公区一角,a corner of the public working area © Ivo Tavares Studio

▼敞开门的集装箱封闭办公室,container enclosed office with open door © Ivo Tavares Studio

▼空间一角,a corner of the space © Ivo Tavares Studio

Maximum performance implies a break, recovery and sometimes an escape. The placement of the dining hall in the backyard space proposes exactly that moment of meditation and contemplation, whether by the presence of the collective or the individual, the outer space is appropriate and in which we can freely breathe.The connection with the gym and the game room, justifies the sustainable attitude of comfort and well-being in modern office spaces, in addition to the individual conditions of each individual workstation.

▼从办公室看向楼梯间,view from the office to the stairwell © Ivo Tavares Studio

▼折叠门,the folding door © Ivo Tavares Studio

▼空间细部,details © Ivo Tavares Studio

▼游戏室,game room © Ivo Tavares Studio

▼办公可空间细部(左)与游戏室细部(右),details of the office (left)and of the game room(right) © Ivo Tavares Studio

作为整个空间的统一元素,设计团队打造的联动系统不仅定义了办公的区域,也影响着空间的功能与员工的情绪。

As a unifying element of the entire space, we present the + system which in itself defines areas, functions and moods.

▼隔间细部,compartment details © Ivo Tavares Studio

▼墙面细部,walls details © Ivo Tavares Studio

▼装饰细部,decoration details © Ivo Tavares Studio

▼露台设计草图,the patio sketch © studium

▼场地平面图,site plan © studium

▼项目平面图,plan © studium

▼立面和剖面,elevations and sections © studium

▼办公空间轴测图,axonometric drawing © studium

Office: studium
Architect: Sérgio Miguel Magalhães
Colaborator: Catarina Rodrigues, Hugo Martins, Miguel Barbosa e Tiago Nogueira
Location: Rua Vasconcelos Costa, Maia, Portugal
Conclusion year: 2019
Build Area (m2): 658,50 sqm
Client: Detailsmind, HBM Fibersensing e HBK Porto
Photographer: Ivo Tavares Studio

More:studium

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment