Shopping Mall WEZ – Das weststeirische Einkaufszentrum by BEHF Architects

The round roof lights allows the atmosphere of the space to be changed through playing with natural and artificial light

Project Specs

Design Firm:
Location:

非常感谢 BEHF Architects 予gooood分享以下内容。更多关于他们:BEHF Architects on gooood 
Appreciations towards BEHF Architects for providing the following description:

WEZ – Das weststeirische Einkaufszentrum购物中心建造于1970年,位于靠近格拉茨(Graz)的Bärnbach,是奥地利国内的第一代购物中心。随着时间的流逝,这座购物中心已经变得衰败和不再受欢迎,拆除成为一个值得郑重考虑的选择。尽管如此,业主仍希望对它进行更新改造,在BEHF Architects的努力下,WEZ购物中心被更新为一座拥有现代化设施、设计能够满足现代零售发展需求的新购物中心。为了平衡外观和提高可见性,建筑师设计了一个比原来更高、具有代表性的入口。当夜晚室内打开灯光时,玻璃构造的入口在室外闪耀着。新改造的立面使用黑色钢材,向Bärnbach这座城市和悠久的煤矿开采历史致敬。立面是从玻璃入口延伸出的两道柔和波浪形构造,包裹着整个建筑。

Built in the 1970s, the shopping mall WEZ – Das weststeirische Einkaufszentrum in Bärnbach near Graz is an example of the first generation of malls in Austria. Over the course of the years, the property has become dilapidated and has not been particularly inviting. Demolition has been a serious option. Nevertheless, the owners has decided to renovate it and thanks to BEHF Architects, the shopping mall WEZ has been upgraded into a modern-age facility designed to suit contemporary retail trends. In order to achieve a balanced look and increase the visibility, the architects have developed a higher, representative entrance. Made of glass, it is also visible at night when the interior is illuminated and shines towards the exterior. The new facade made of black steel pays homage to the city of Bärnbach and its long tradition of coal mining. It extends in two gentle waves from the glazed entrance over the entire surface of the building.

▼WEZ购物中心外观-黑色钢材立面和玻璃入口空间,exterior view of the WEZ shopping mall-black steel facade and glazed entrance

购物中心正前方布置了宽阔的室外停车空间,建筑师的设计策略是确保更优良的交通组织和最大化的为顾客提供便利。BEHF Architects以极大的热情对现有建筑进行了更新改造。这个项目为Bärnbach的居民提供了一个现代化的、吸引人的购物场所。

The outdoor space is generously enriched with parking spaces right in front of the mall. The design strategy ensures better traffic organsation and maximum convenience for the customers. BEHF Architects has renovated the existing property with great enthusiasm. The intervention has resulted into a modern and inviting shopping place for the residents of Bärnbach.

▼购物中心正前方的停车空间,为顾客提供便利,the parking spaces right in front of the mall ensure the convenience of the customers

WEZ具有新颖的外观和功能大为改进的组织形式。内部区域经过重新布局,确保空间得到最佳利用和增大可以出租的面积。内部最突出的空间是一个使用圆形屋顶照明设计的中央中庭,中庭空间可以很方便的看到不同的商店,有效组织交通流线。天花板上的圆形采光洞口应用在整个中庭空间中,将日光引入室内。照明灯具与这些圆形空间相结合。在不同的季节和一天中不同的时刻,中庭可以很方便的通过自然和人工光线来改变空间氛围。统一的花岗岩地板和天花板使用的木材在形成温暖而吸引人的室内氛围中起到了重要作用。

▼室内入口及中庭空间,entrance and the central atrium

▼中庭空间内可以看到店铺,组织交通流线,atrium enables easy viewing of the stores and an efficient circulation

▼二层空间,the second floor

WEZ comes with a novel look and an improved functional organisation. The room layout has been rearranged in such a way that it ensures the optimal use of space and an extended rentable area. The dominant feature in the interior is a large atrium with circular roof lights which enables easy viewing of the stores and an efficient circulation. Round light funnels in the ceiling run along the entire atrium and bring daylight down to the ground. Lighting units also relate to the circle. Depending on the season and time of the day, one can easily change the atmosphere of the space playing with natural and artificial light. Uniform granite flooring and wooden panels on the ceiling play an important role in making the space warm and inviting.

▼中庭天花板的圆形照明设计,the circular roof lights of the atrium

▼圆形采光洞口引入自然光线,照明灯具与天花板圆形设计相结合,round light funnels bring daylight down to the ground and lighting units relate to the circle

Data / Facts:
Category: Centre
Status: Completed
Location: Bärnbach, Austria
Completion: September, 2018
GFA: 12,000 m²

More:BEHF Architects。更多关于他们:BEHF Architects on gooood 

Post a Comment