Seto housing, Hiroshima / Mount Fuji Architects Studio

Become part of the city’s public space.

Project Specs

Location:
Materials:

非常感谢Mount Fuji Architects Studio将以下内容授权gooood发行。更多请至:Mount Fuji Architects Studio on gooood 
Appreciation towards Mount Fuji Architects Studio for providing the following description:

Mount Fuji Architects Studio曾给gooood分享过
Other projects by Mount Fuji Architects Studio shared on gooood:
Shore house 岸之屋
Geo Metria  聆听土地 Structure of the land 
Near House 小亲密,“大广袤”
PLUS 抽象“自然”

濑户公寓,是一栋坐落在广岛某村落的山坡上,面朝濑户内海的L造型集合公寓住宅。场地周边平底有限,缺少公共空间,为此建筑师充分利用场地情况和建筑造型在建筑L部分的3层楼悬挑结构上建立了可以观赏到濑户内海美景的巨大公共平台,同时在平台上开了两个天井,让山坡下的人可以顺着楼梯到达上方平台,此外建筑在靠山的一面,有宽大的台阶联系平台与后方道路。

建筑平台上的两个光景有效为下方三层中的公寓极大的改善了采光和通风条件。建筑外立面采用混凝土砌块与玻璃,能够有效防止海风的侵蚀。

在复杂场地上诞生的濑户公寓,其L状造型简单鲜明,像是一艘等待大海洗礼的大船,契合这海港文化,同时定义出广阔的空间,实现居住的可持续性,并利用公共空间成为城市本身的一部分。

/wp-content/uploads/2014/10/_c_3hOhLyIXzbu1YsIsLQ8_qAHNTMF0VKOdyuECsbgdR45J6FxUq_zmryTj6iQuL9NBrKevixEwIvYgBSv2VCOX3HNQUD4J29DI.jpg

-Public spaces of coastal city

This area faces the Seto Inland Sea and has a configuration of vicinal hills plunging directly into the sea, on the slope of a village which clings to it. The flat lands are naturally limited and a public space for parties and gatherings of people was lacking. A function of corporate housing for shipyard workers was sought. So, we tried to create a public space with construction that takes advantage of site conditions on the sloping top of the cliff and would be open to the community. Specifically, we prepared a cantilever escarpment , a volume of accommodation in 3 levels and opened to the local community its rooftop.

This opened onto the beautiful scenery of the Seto Inland Sea, which served as a public place with a sufficient space to allow a direct approach through a large staircase from the road on the back side to the north that has a higher situation.

/wp-content/uploads/2014/10/_c_EaoonvbFW8z2OduszI-w-ga5-AnA0oAuoP0wDZwS2IZpL37mx4i62NbN8rqkp68iPg43l1Iqi8N8zdobIasZ99x5gjuByV_8.jpg

-Structural ship hull form
The overhang which has a widely slender top of this particular scarp formed by a guide is intended to create a public space on the terrace and the widest possible area by setting a jump as necessary piles at the end of the escarpment so that no constraints is transmitted to the weakened ground .Nevertheless , what has made this possible is the presence of a continuous wall surface structure extending on three levels and that of a counterweight acting around the opposite side . 3 main structural wall surfaces can be considered as a beam height of level 3 ( about 10m ) and structural walls in the short direction taken every 6000 mm at a right angle,combined with 4 slabs into a forms of tiles.
Thanks to these, the building in its entirety, consists of a rational structure of ship hull with the constituent assembly appearance of a huge ship and constituting an embodiment of a reasonable financial cost.

/wp-content/uploads/2014/10/_c_qThvu1KpRrH68_i9ZoK2_I2xxmttr1Utw3p5WtyWD59IIsOn6UkvZNamJkbS8mUm7EsBbxpym9zurCB5FEgm6IANfLasTt8i.jpg

-Link area
The two light courts drilled in the rooftop plaza are transitions to descend to all apartments. Although this is a form very efficiently exploiting the area , two light courts bring both light and ventilation to the interior corridors tend to be dark and damp , and it is a significant improvement of the environment in apartments under light and ventilation .
The circulation (large stairs, iron stairs in two light courts and corridors) grow sequentially while wrapping this construction like concrete block in different ways. The fittings are steel treated with nickel to protect from salt damage.
The circulation of the apartments manages to fit perfectly into the continuity of the neighborhood. The project became a part of the city itself.

-A landscape of the future
While satisfying the various demands of nature and society , this building has been defined as a “harmonious form” and its realization did arise as an “autonomous figure ” extremely clear and simple, that does not feel like the complex conditions in the background of its construction. The L-¬‐ shaped volume of concrete is like a huge ship awaiting the baptism of the sea, and defines the contours of the “vast space that is the Seto Inland Sea .” The intention of the architect disappear one day and the building will be taken over by the district as a new sea landscape Seto assimilated and told in different ways.
This is also our intention and desire .

/wp-content/uploads/2014/10/_c_QtGjP0k-OFKF_hNBR7rTMB1oD3Agoxk2gsZ2jaIhXLsCV9AQ5UaC24RdlJkezhHxv_kVRPuWiaEjS0ZjoRoSaVcPHeOPMMDH.jpg

/wp-content/uploads/2014/10/_c_6JMhBxpHHct2yOXKhUQJkO5CYTVYySghjsaaniBcW5dRjhCHiZVNo5IK4C7SAUIqdbqIW73um_rgNjSj8pZGC9YVwwa272Lc.jpg

/wp-content/uploads/2014/10/_c_cKh0vmathC7ONYxFIu_ozjI0T6_fY-yLAh9PaFAhEFlbW-B_C1ggdoIDh9kfmyhRiyODwdxYOjnOy6CbS9M_BK7ux-G_CVWV.jpg

/wp-content/uploads/2014/10/_c_zY7SkuYqjjM4olZ7t2_S54t0p2vya_k_QkNDC6sVKum3pyY9xnLUzfYhJbAA5S6PbjEhy_Hl-omuNzEnxDXJuUWHzOHZHvRg.jpg

/wp-content/uploads/2014/10/_c_OW5GQPJt1UJ4nsI18WMWTCsDGfY6H90Eid4F_np4BnwjJ5h-UeR37WIti4lEQcSVhYZx0Dd4AHf9-uJK_ukpvF_m95-3pXNx.jpg

/wp-content/uploads/2014/10/_c_3apfgk4gFOQu6Jvoo8WxAeTFXFSm9st9tLbNECDC2Jjtfy_qGAdfDo-T08Lkvcp_-8U4fYI3lpcoatfSXLU-jRnERXcNuex5.jpg

/wp-content/uploads/2014/10/_c_AEBu90AZKoZ6kdlMNblYSPrMCKdHv_rR3ICzjI7c-24KrMifVZMEv5Z5t0l4j_hu9-yUnTwt0BnCvAq5k-bhyIfJpyt1yWkh.jpg

/wp-content/uploads/2014/10/_c_6EsYqU-8_WKkIX_3dmk4ZtETr_YOmNmSSOu2xoBiF5GobCczDfzeQLfZ7iWUzzxR-hGSfPgnDSs-H43fwNAR6pycmXq9xec5.jpg

/wp-content/uploads/2014/10/_c_hAjr3wuD7qocoXmX-cF81EXMfbn2cZwPhtYH4qgBBtE3f2zpEDsnzTFS-w5nddNafdotFOdLm6ukesNdAxSFhd953RKufRhw.jpg

/wp-content/uploads/2014/10/_c_3BynX48uxWKzsPQfuj-3r2FZPXD93FWFngP1OwXPoIos2OQhFCbaCnCmpUVBS-nUY35ECcjZod2H3oVRyW3mUjDU54dcxO5K.jpg

/wp-content/uploads/2014/10/_c_nRYE3hBMPN32lkFPXRVtIKdB67Dqst_4tUPgJ5C4VDvkpAAtTC53tAJpAeeL0HvWn3BFChbgTRgtN__WzS_8aYtAzbYz0Vna.jpg

/wp-content/uploads/2014/10/_c_ZsqrGupU9WsYXoZ_l965rWEemy7RXuiwAherWifgLgjdf3rEVYCHe2elN8gkWRRuMLGQK0hwfgp435ucTEabmd29xY739Lgy.jpg

Seto

2013, Hiroshima
Head Designer  Mount Fuji Architects Studio
Photo by  Ken’ichi Suzuki  Collaborator & Ryota Atarashi
Design Team
Masahiro Harada + MAO (principals-in-charge) Naoto Ishii, Tetsuya Mizukami

Consultants
Structural engineering
Arup
MEP
TETENS Consulting Engineering Co.ltd.
Buildings
General Contractor
SHIMIZU CORPORATION

principal use:company house
site area:1934.84m2
building area:1098.38m2
total floor area:3095.74m2
number of stories:8 story
structure:reinforced concrete
design:2010.10 – 2011.8
construction:2011.10 – 2013.3

/wp-content/uploads/2014/10/_c_otEdVIM0LCNItNc9vU-Iadm_0vPepVol5iznCwSenvAvfUoVZTPRUplSFud6obyM49-QFKI6-bubrVX-GctF2_l589Nvf--y.jpg

/wp-content/uploads/2014/10/_c_dZB-kNPY99QMIji67tGa-9A5lU8RyVSI6Baoik3mQP1TuTJvDL7DKsoRzDV_pIremez6hBUr7xZQhNpQhRcDaGxOKmuV1fsZ.jpg

/wp-content/uploads/2014/10/_c_2IhLKSWr_eFkMJF5JskE4zOe97wGSH4wVAfIbxZZIV82IvJXRxGwmN6SURCVCs2bprWWvyyoiIFSNJ7fWJhoWlcV9kdG3u6E.jpg

/wp-content/uploads/2014/10/_c_UeLzo7LwYkTwjPlxKItUzFl03uqNqkqphQMjUJDAMBoobE4ZXAVZgkkf32djeVhSBceVaLSW5dpULoD7AUqtc8Z0CladwJZs.jpg

/wp-content/uploads/2014/10/_c_SOlWA3xUCcsHiFIOEQnuOfbH6QLq1hzcQFgxxKIvtGTUW3gTEE95OqHXDmM55qa6XgacDRWfVDFAyldyPu8FTy5kXHfgUUNA.jpg

/wp-content/uploads/2014/10/_c_OeCfA62tY3sapPW3KrfUYVvusuzsoRpq-4TTtFbUfYE_Hl8ABX5IlzG1ygfBegXwkJbykdVf2A7bP0ADIPCgoi0k2bBFwZOe.jpg

 

MORE:  Mount Fuji Architects Studio,更多请至:Mount Fuji Architects Studio on gooood 

Post a Comment