Serralves’ pavilion by Fala Atelier

A playful combination of pragmatic seriousness and frivolous irony

Project Specs

Location:
Materials:
Category:

非常感谢 Fala Atelier 予gooood分享以下内容。更多关于他们: Fala Atelier on gooood 。Appreciation towards Fala Atelier for providing the following description:

该项目是在Serralves基金会的赞助下为第32届圣保罗双年展设计的临时艺术展馆,位于一个带有坡地的花园内。设计任务并不明确,设计师可以自由发挥。就像“荒唐”这个词所诠释的那样,这是一个不切实际的、草率的、不真实的建筑,它更倾向于艺术性的表达而不是功能上的。这个展览馆的确就是它的全部结构。设计师借助多样化的元素将这座建筑打造为一座庙宇、一个临时结构、一个玩具,兼具新古典和后现代元素。

On the occasion of the 32nd São Paulo Biennial, a temporary art gallery was to be installed in a slopped garden at the Serralves’ Foundation. The brief was vague and open to speculation. A folly, as the word itself suggests, is an extravagant, frivolous or unreal building, thought more for an artistic expression than for functional reasons. The pavilion is, indeed, all of that. Through a polyphonic repertoire, it aims at being both a temple, a temporary construction and a toy, neo-classical and post-modern.

▼概览,overview

这个立方体由合理的结构组成,但门窗比例和随意的颜色与木制结构并不搭配。底座消除了基地坡度的影响,让结构能够独立存在。两个圆形的黑色大理石标志着入口的位置,有一根红色的横梁穿过内部空间。设计师在室内布置了五个躺椅,让来访者在这个纪念性结构中找到家的感觉。

A rational structure encloses a cubic volume. The understandable metric of the wood elements finds a mismatch in the proportions of the openings and in the apparently arbitrary colours. A plinth erases the relationship with the sloping terrain, claiming for autonomy. Two round black marble elements mark the entrances while a red beam crosses the inner space. Inside, five lounger chairs provide an uncertain sense of domesticity to the otherwise monumental construction. 

▼两个圆形的黑色大理石标志着入口的位置,two round black marble elements mark the entrances

▼室内的五个躺椅和红色的横梁,five lounger chairs and a red beam inside

这个荒唐的结构既有实用主义的严肃又有轻佻的讥讽。其中的每个元素都有自己的价值,它们之间互为补充又彼此牵制。

The folly is a playful combination of pragmatic seriousness and frivolous irony. A composition where each element has its own value, complementing and contradicting each other. 

▼元素分析图,element analysis

▼结构分析图,structure analysis

▼入口处效果图,renderings of entrances

展馆中播放着Priscila Fernandes的一部既引人深思又充满轻松愉悦氛围的电影,它与这次设计中的公园和自由结构可以产生有趣的对话。这座展馆在建筑语言上的意义或许正如这部电影之于娱乐的意义:一个令人愉悦又引人深思的混合体。

Priscila Fernandes’ film about contemplation and leisure found a dialogue with both the park and the light-heartedness of the architecture. Perhaps, the folly was to architectural languages what Priscila’s film is to leisure: a joyful and reflective pastiche… 

▼区位图,location

▼平面图,plan

LOCATION: Porto, Portugal
DATES: Design: January – June 2017, Construction: June 2017
STATUS: Public Commission; Built/demolished
PROJECT TEAM: FALA ATELIER, Filipe Magalhães, Ana Luisa Soares, Ahmed Belkhodja, Rute Peixoto, Elisa Sassi, Paulo Sousa
CLIENT: Serralves Foundation, São Paulo Biennial
ART PIECE: ‘Gozolândia’ (film), by Priscila Fernandes
CONTRACTOR: J Sousa Teixeira, E&C
PHOTOGRAPHY: Ricardo Loureiro

MORE:  Fala Atelier  更多关于他们: Fala Atelier on gooood 。

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment