Church school & nursery / Takeshi Hosaka Architects

Transparent school.

Project Specs

Location:

非常感谢Takeshi Hosaka Architects将以下内容授权gooood发行。更多请至:Takeshi Hosaka Architects on gooood 
Appreciation towards Takeshi Hosaka Architects for providing the following description:

日本横滨市一片森林高地中的空地被用作基督教会学校。其一层是幼儿园,二层是高年级学校。

It is a complex of church school (2nd floor) and nursery (1st floor) administered by Protestant Christ church. The premises are located at a greenery area in Yokohama city surrounded by fields, parks and hills in the neighborhood. It has been planned in the open space such that places for children to stay are mixed into forest with rich natural environment.

/wp-content/uploads/2013/10/_c_3a3xzTuPJxIugTkTsI-1kxiijbG8HdVnsMpfvldnINFiG5ViQLykLUuog0h-mi4nhpJIf0wwOusUHa-JT95uG55HCHrQnqbe.jpg

Drawn continued line in the forest in a spiral manner mixes buildings with the forest and indoor part with outdoor part as if they were stirred by hands, simultaneously creating individual classrooms and open spaces as well. The continued line runs through the forest while avoiding and surrounding trees. It is a building with new mixture of indoor and outdoor parts.

/wp-content/uploads/2013/10/_c_bPFB4v1vE-ZwupnXaLdsPktkWB3fkyRHhW1XRMG01Oho0562_XyZF7_Y2maJ0EhkjARqfwL1g_EUfdLn1zCHC2NKfa-XeU7y.jpg

因为周围有美丽的自然环境,因此设计师设计了一个向四周开放的透明建筑,并在建筑布局中,交叉植入自然院落。

/wp-content/uploads/2013/10/_c_knmvtnlrUWnQVUC3KUZHSQ1t8G9JVxk6cHWsmHyH7X3Dfq9atd_U-xQe70pQ-_m3lzH5fW5Qbcg82kaUcv4AjJ5O8ZnUsGDe.jpg

考虑到小孩子有可能从幼儿园到高中都在这座建筑中度过,建筑师采用了温暖人性的木材作为建筑的结构。建筑除了结构是木材,地板,框架,窗框等等也采用了木材。巨大的玻璃窗保证了室内的明亮。

/wp-content/uploads/2013/10/_c_iz9Ma5eHYG2yulGKhJhmXvQ8-j__J1BBe1tIhvtTjEQ2r2x4hBPsakfu1qpwF8zVcxWj0EW91Hn2CsuMFRxqg0-Pn-21QsNS.jpg

玻璃推拉门联系室内外。在这个建筑中,室内与室外如此混淆模糊。光线充足,美景穿插交互。孩子们在这里,会觉得室内就是室外,森林也是建筑的一部分。孩子们在阳光和树影中嬉戏或者学习,在森林的暖风中甜蜜午睡。

/wp-content/uploads/2013/10/_c_n9Sp8lvOdFYRLz6n8rWabf0B-_t9GQE4B4Q2SIm6PokpK_-h-oA9bcAQHONOR0yxNTPON8oYmlUsp1za9mp0di3FT90IJmOp.jpg

We’ve selected wooden construction as a place for children from infant to senior in high school to stay. Making wooden building of wood framework, wood floor and wood sash to be clear and light, we’ve realized a transparent wooden construction. In a simple grid building, steel frames are adopted to five courtyards to bear earthquake load. Since pillars of solid steel of 110 square are fit between wooden pillar and sash, their existence is successfully eliminated without any sense of discomfort while they are exposed without being hidden.

/wp-content/uploads/2013/10/_c_1TLlTINplyOAsiV0vlj4YJ8hmnEev9Sy1n6ugMiXG7kmmhFPogTrr1_1ZbnlAm6EM597-J8Qf2ZacqWyfPqTRxqUq6VswPvA.jpg

设计采用简单的网格系统,实现了内部包含5个自然院落。钢结构巧妙的隐藏在外皮的钢框架中,使得建筑得到加固,不会在地震中受到影响,同时相当美观合适,不影响建筑整体表达。

/wp-content/uploads/2013/10/_c_lBU05PW25i11ZSyysfQE0V6m4OgdBnJ8WAOcpzDHaQMRkD3t3pzPQG4T6tkL-j6KlDSh77oRSaTdyjVfJAgnfDvhbB_6fzjM.jpg

Glass sliding door is equipped at the interface between indoor and outdoor area. Light falls and spreads into the building through the trees and winds from the forest run through the building. It is possible for children to vividly spend their time both at indoor space where they feel as if they were in the forest and at outdoor area where they also feel as if they belong to the building. School children go to each class room after holding morning service in the hall at second floor. They take classes in sunlight falling through the trees and read books in the forest. Children in nursery freely run around from indoor to outdoor while taking a nap with comfort brought by forest wind.     

/wp-content/uploads/2013/10/_c_wjAeo1uRg0AjyRPKE7IaLzunTIXoCg8TvatbbEcDKDMAKmTn2ATzJEa6J_Yd3XmnWyYL_gJpP_oPBzkXj7vW9VKinGhEExLz.jpg

/wp-content/uploads/2013/10/_c_Ltm1WpO3RsacQbmX-_iJcFQox_fqDZJPHHx3vT-MzvW9tC8VaFS47xe4MEBRw6_xrSFe-GzIN8ZKqj6WhtQmcq6b4mIWf9Jd.jpg

建筑师在这个建筑中试图表达森林边上的建筑应有的态度和全新的理念,消除人工与自然的界限。

/wp-content/uploads/2013/10/_c_dy0C9ZtH_X-8_eqf3ZFUJPFjPH3yfs2rT7yGTSY7resuovGLYbWQz6LpCtmPT5UxjvKhhWd4kayxJtbbSra6f740mh9wmIhN.jpg

The building has been built by trying to figure out a new concept for building establishments in forests. I hope not a building excessively managed artificially but such easygoing building defined to lie between natural and artificial will be a good place for children to stay.

/wp-content/uploads/2013/10/_c_9Ha1j-a4xQ1qVtuh6fSEcQx5FJhY7vLHywFXlP6ObKBkI3tKKlcCoogIamW9b48QqCToZXF3nTjEXc-mSx_AF-0PZBn0wVFk.jpg

/wp-content/uploads/2013/10/_c_Cp13h0iPJHKo2jkEqODaGVFbCspnm_HM0PaQ4g93I6PH0I-dfJJVbCFeoYQUFZa5j97Sg_NR08Yo40SERrT-9r1QJCFKBeBQ.jpg

/wp-content/uploads/2013/10/_c_KNMev_ZyurBi0diR5zT1KrqtjdYZnJOpFxTNxWbCxMcwTcivxICwPODLODGy-5wegd5khC3-PQP0E7uKAMd7CwKJEiulOPb4.jpg

/wp-content/uploads/2013/10/_c_jFOlSuK6-mSgcHqMz67m_cZ0M4ehtqQhaOkSOlgzsdyu34tpM2B2hhDqruZziInVGrbhLE3fGbXmRq6xhqa64bpY6Mt9RHeb.jpg

此外这个学校的教室之间都是相互联系的,不同班级的学生可以相互交流,老师也能很容易的看到周围的情况,因此学生能够自由自在的在室内外附近的任何地方度过他们的一天。教室之间有亚克力推拉门做分隔,这些透明的门虽然能穿透视线不过隔音效果相当好,能保证教室成为一个单独的空间。

/wp-content/uploads/2013/10/_c_07kY5UubLNDybfkeXtP6ylCGFA4buZS7pO__hHQLxCcfn7NrURzkfHWUa3HOPEQNYjektJFLR_---fDyh11LEHYLqeBpSNzx.jpg

Feeling of area not too ruled
Each class of the nursery school on the first floor and the church school on the second floor consists of two or three kids. Two to three classes make one nursery room or classroom. Each small classroom is open in terms of space, vision, and distance, allowing the children to interact with each other, going beyond the boundary of classes. The teachers can watch the kids over a wide area, including the outdoor, so that the kids can spend their time freely at various places indoors as well as outdoors.

Each classroom and sound
The floor planning consists of classrooms and a hall. Between classrooms and between a classroom and the hall are transparent acryl sliding doors. When the door is closed, the vision is transparently connected but the classroom can be used as a closed space. The acryl door is sound-proof and effectively shuts off sounds. Being small the building, the floor planning is made, so that good relation of sounds can be created, by, for example, separating the classrooms of the lower grades of the primary school from the classrooms of junior high school students as much as possible.

/wp-content/uploads/2013/10/_c_ga0MX4JkuNxRR-z3EA3vJ7yn88peKCvMzFBkC49VwwoeNcMWGBXe52enfV0cgHuRcdqZF33-7Y3seLzVU6CF0cpk_G7U-I_4.jpg

/wp-content/uploads/2013/10/_c_uBNWXn3pNF-OU1Y35o78JuHm7r8eIuXSJauYMXQidaW40Qron9BTVXLuD-SkT327gtr8dTP2dLlnLAa8E-fDj3wOw2nnXkST.jpg

Transplant wooden building
A new wooden glass building was proposed by using the cross-sectional scale of a general wooden building we are used to and without using braces and plywood wall. A steel frame that becomes an earthquake-resistant  façade of a court glass box blends in the wooden frame placed in grid. Taking into consideration ensuring safety for children and being used as a shelter in case of a disaster, a glass earthquake-resistant wall that can maintain the texture of wood and transparency of glass was developed. By combining glass materials, which are hard and easy to break, with an oil dumper specially tuned, a preserving glass structure that can control and absorb the force of an earthquake applied to the glass was made up. The strength of the toughened glass used for the glass earthquake-resistant wall was confirmed and the safety was proved through a full-scale experiment.

About air conditioning (air-operated floor heating and cooling system)
Because the entire surface of the outer wall is glass, an air-operated floor heating and cooling system was employed, considering influences on human bodies of the coldness radiated from the window glass in winter. This system sends warm air blown out from an air-cooled heat pump to the air layer of double floor. The air passes through under the floor, conducting heat, and is blown out of the floor outlet by the window. This air flow slightly warms the floor surface while the warm air blown out of the outlet by the window
shuts off cold radiation from the window glass.
In summer, wind is basically allowed to flow through naturally. When it rains and the windows cannot be opened, it is planned that the air is cooled (auxiliary cooling) by the heat pump performing a cooling operation.
The air-conditioning system is designed to slightly reduce the heat and coldness without too much controlling them artificially.

ARCHITECT TAKESHI   HOSAKA
STRUCTURAL ENGINEERS      HITOSHI   YONAMINE / OVE  ARUP & PARTNERS JAPAN Ltd
 PHOTOGRAPHER MASAO  NISHIKAWA
CLIENT   HIROSHI  IKEDA / HONGODAI CHRIST CHUCH
QUESTIONARY TO PRODUCT INQUIRY
Name of the project   Hongodai Christ Church school & nursery

Location of the project  Yokohama,  , JAPAN
It is far from Tokyo about 40min. by the train .

structure    wooden-structure + steel
Site  1332.92  m2
Building area  265.97 m2 
Total Floor area   531.94 m2
Building height  6410 mm
No. of floors    2F
Building function   private church school & nursery

Architect
(Name)     Takeshi  Hosaka
            TAKESHI HOSAKA ARCHITECTS

Planning data      
Design September  2008 – May  2009
Planning start (M/Y)   February  2008
Beginning of construction June  2009
Completion  February  2010

MORE:  Takeshi Hosaka Architects,更多请至:Takeshi Hosaka Architects on gooood 

Post a Comment