SAPIENS, Angola By Costa Lopes by COSTA LOPES

The building allow the views over the city and deliver an elegant urban vibration.

Project Specs

Location:
Materials:

来自COSTA LOPES对gooood的分享。更多关于他们:COSTA LOPES on gooood
Appreciation towards COSTA LOPES for providing the following description:

时代大厦(理工学院)位于市区北部边界和悬崖底部之间的一个半工业化平地上,这里距罗安达港口及中央火车站不远,位于Miramar社区地势之下。

The Sapiens Building (Polytechnic Institute of Science and Technology) is located in a still semi-industrial area, on an intermediate topographic platform between the northern limit of downtown, not far from Luanda’s port and the Central Railway Station, and the bottom of the cliff just bellow the residential neighbourhood of Miramar.

▼建筑位于半工业化地区,the building locates in semi-industrial space

项目基地紧邻葡萄牙市政街,将建筑嵌入到一栋14层建筑和另一栋20层建筑之间,是这个项目所面临的最严峻挑战。

The situation was very challenging, even more when considering the implantation on a wedge plot, next to Rua dos Municípios Portugueses, already very compacted by two towers, one of offices with 14 floors and the other of housing with 20 floors.

▼建筑位于两栋高层建筑之间,the building sits between two building towers

▼与临近建筑相契合,better fits the surrounding architectures

这栋多面体建筑占据一切可利用空间。一方面,这栋6层高建筑抽象的形态与邻近建筑相契合。另一方面,外部走廊在建筑立面展现撕裂般的戏剧效果,另多面体建筑变为光和影的调节器,在建筑内部看风景的同时,建筑本身也变身城市风景。

The polyhedral volume occupies the available plot completely. On one hand, its abstraction fits better to the close proximity of the towers and, despite its six floors, guarantees its formal firmness. On the other hand, enhance the concrete structure, the galleries in continuous parietal and surgical tear dramatize the polyhedral whole, become tropicalized mediators of light and shadow, allow the views over the city and deliver an elegant urban vibration.

▼充分利用夹缝空间,fully use the compact space

▼撕裂般的建筑外貌,the galleries tear the building

这种撕裂的效果也在建筑内部得到体现,由内而外的统一了建筑。建筑屋顶露台设置咖啡屋,底层为开放空间,内部设置巨大的公共礼堂以满足各种需求。

Finally, this same tearing denounces the firm rationalization and public fluidity of the educational program, unified between the peripheral galleries and the circulatory heart of the building, and between the cafeteria on the roof terrace and the ground floor open to the exterior, with the public mission being celebrated in the big auditorium.

▼建筑内部也用相同的裂缝元素,the interior continues the same tearing effect

▼建筑被外部走廊包围,the building is surrounded by the gallery

▼中央大厅,the hall

时代大厦在夹缝中为自己的发展博取了一席之地,既充实了城市景观,又满足了公共需求。

The Sapiens Building transforms the contingencies to its own advantage, vigorous in urban presence and generous in public ethics.

▼底层平面图,ground floor plan

▼标准层平面图,typical floor plan

▼屋顶层平面图,roof floor plan

▼立面图/剖面图,elevation/section

   

PROJECT TYPE: Educational

STATUS: Built

CITY: Luanda

COUNTRY: Angola

CLIENT: Institucional

DATE: 2007 – 2015

GROSS FLOOR AREA: 10 758 sq.m
FOTOGRAFIA: Fabrice Fouillet

More: Costa Lopes, 更多关于他们:COSTA LOPES on gooood

Post a Comment