屋顶与矩形-北海道住宅 / Jun Igarashi Architects

以人的快乐为标准才是理所当然的事

项目标签

位置:
类型:
材料:

来自 Jun Igarashi Architects 对gooood的分享 。更多关于他们:Jun Igarashi Architects on gooood.
Appreciation towards Jun Igarashi Architects for providing the following description:

本项目的建筑师活跃在北海道一带,因此其作品大都坐落于此。建筑师希望在一个极冷的环境中设置一种与其它地区截然不同的语境。虽然可供深入探索的事物很多,但“冷”与“雪”给人的印象最为深刻。在这种状态下,建筑师找到了打造“防风屋”的可能性,并对扩建和多样化进行了考量。

I keep on design activities in Hokkaido, so most of my projects ran there. By designing in a remarkably cold, I continued thinking on response to completely different contexts from other areas. They are mainly “cold” and “snow”. Of course there are other various things to deal with, but these contexts have the great impact. In this state, I felt the possibility of “a windbreak room” and thought about the expansion and diversity.

▼住宅外观,an external view of the house

这不仅仅是对自然法则的回应,更是为了舒适惬意而做出的选择。建筑中针对冰冻线设置的规范本质上也是出于对建筑性能而非人的感受的考虑。一些人可能认为这是自然而然的事,但建筑师则认为,以人的快乐为标准和出发点才是理所当然。地方的标准是必要的,但在多雪的地方也应当适度地对“屋面”的尺寸规定进行调整。降雪会为生活带来各种各样的不便,清雪便是一个最大的麻烦。独栋小屋往往建在住宅区域,这意味着较低的建筑密度,因而屋顶的尺寸也就随之减小。

This was not only a physical response, but also a response to pleasure. Even in the building code, there are rules that respond to the area of the frost line. However, the code primarily corresponds to performance, not to pleasure. Some people think it is natural, but I think that it is natural to think that its criterions are for the purpose of people’s pleasure. In that case, I have long believed that there should be regional standards and easing of regulations about the size of the “roof” in the snowy land. Snowfall gives various restrictions to our life. The most serious of them is cleaning snow. Houses are often built mainly in residential areas. That means that the building coverage ratio is low. Therefore, the size of the roof becomes smaller.

▼建筑师出于对环境的考虑在屋顶下方设置了矩形空间,a rectangle space is arranged under the large roof

   

在多雪的环境中处理“防风屋”、基础道路和停车区域时,建筑师认为能使这一情况得到改善的方法并非放松对建筑密度的限制,而是直接将其废除。不仅如此,这还将有可能为该区域带来独特的景观。出于这种考虑,建筑师设计了这栋住宅。首先,建筑师打造了一个覆盖了整个场地的屋顶,并在其下方设置了简单的一室居所,并利用冰冻线降低了风量。

▼入口,entrance

What I always think about when I designed for example the roof of the approach between the “windbreaker room” and the main infrastructure road and the parking space is that the life in snowy land is dramatically improved by rather doing away with than easing of the building coverage ratio. Furthermore, there is a possibility that it can lead to the creation of landscape peculiar to the area. From this kind of thinking I designed this house. First of all, we set up a large roof full of building coverage ratio and placed a compact one-room dwelling below it. The air volume was reduced by using the frost line.

在室内与室外之间的屋檐下有一道矩形的空间。这一空间在建筑规范中属于室内空间,但实际上也可以说是室外空间,或者半室内、半室外空间。设置屋顶下方的矩形空间是出于对冬夏两季的舒适度的考虑。它将城市生活与土地空间连接起来,呈现出媒介区域独特的可能性。

Between the interior space and the outdoor space there is a rectangle under the large roof. Although this space is treated as an indoor in the building code, physically it can be said that both outdoor and indoor, semi-indoor and semi-outdoor. The rectangle under the roof responds to the pleasure of life both summer and winter. And it will connect life with the city and the earth space. It is also an attempt and possibility of an intermediate area.

▼首层空间,the ground floor

▼二层空间,the upper floor

▼上下层空间关系,the relationship between two levels

▼室内箱体空间,in box view

▼总平面图,site plan

▼首层平面图,ground floor plan

▼二层平面图,first floor plan

▼剖面图,section

Chinese text: gooood editor C.Wu

More: Jun Igarashi Architects 

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »