Rong Cultural Center by ZAV Architects

A spiritual oasis in a barren land

Project Specs

Location:

非常感谢 ZAV Architects 予gooood分享以下内容。更多关于他们:ZAV Architects on gooood
Appreciations towards ZAV Architects  for providing the following description:

Rong文化中心坐落在靠近波斯湾阿巴斯港的霍尔莫兹岛,占据了一块面积为42平方公里的椭圆形盐碱地。岛上气候温和、既潮湿又干燥、居民经济压力较大。

Rong is located in Hormoz main port. Hormoz Island is an oval-shaped salty patch, near Bandar Abbas-Persian Gulf with 42 sq.km. land area. It is warm, humid & dry & is economically stressed out.

▼霍尔莫兹岛和Rong文化中心,Hormoz Island and Rong Cultural Center ©Soroush Majidi

在确定将Rong打造成何种类型之前,设计团队就已决定通过关注社会和环境的可持续发展来有计划地在岛上开展业务。由当地居民和设计师一起参与的、面向未来愿景和多学科头脑风暴研讨会的协作机制也已逐步建立。

▼文化中心俯瞰图,Top view of the Rong Cultural Center on Persian Gulf ©Soroush Majidi

Before offering any architecture typology for Rong. We had decided to have a calculated presence in Island by paying attention to social and environmental sustainability. A collaborative process has been set up towards future vision for Island & multi-disciplinary brainstorming workshops were held by participation of both Hormozians & designer.

▼文化中心后视图,Back view of the Rong Cultural Center ©Soroush Majidi

最终,一个临时的社区中心被建立起来以吸引当地人的参与。为了给文化活动提供永久的空间,让当地拥有可接受的建筑系统和建筑类型学,提供与霍尔莫兹的地理和环境有关的东西对于项目的塑造过程至关重要。

▼文化中心正视图,Front view of the Rong Cultural Center ©Soroush Majidi

▼咖啡馆,Rong Cafe ©Soroush Majidi

As a result, first a community center was set up temporarily to gain participation of locals. With intention of providing permanent space for cultural activities and due to lack of an acceptable construction system & architectural typology offering something that deals with geography and environment of Hormoz was essential in shaping process.

▼俯瞰文化中心的公共空间,View to public space of the Rong ©Soroush Majidi

▼看向文化中心的东部,View to public space of the Rong to the east ©Soroush Majidi

为了获得与岛屿相协调的空间,项目团队对霍尔莫兹的地貌进行了研究,并选择了一种类似于山丘的土地。研究小组认为,夯土系统和Nader Khalili的SUPERADOBE建造系统(特点是就地取材、造价低廉、耐候及抗震性好)均可借鉴以构造出这种自然形态。在施工过程中,填充沙袋技术与水泥覆盖的钢结构也被结合起来。

To obtain such a space which is harmonized with the island, Geo-morphology of Hormoz has been studied and one of a kind of land effects that is a like short hills has been chosen. To construct such a natural form, team concluded that rammed earth system & Nader Khalili’s SUPERADOBE could be appropriated. In its implementation, adopted sandbag technology was combined with steel structure covered with cement.

▼行走在公共空间,A man coming down the public place ©Soroush Majidi

▼当地小孩在公共空间玩耍,A child from Hormoz playing on public space ©Soroush Majidi

▼游客中心,Tourist information ©Soroush Majidi

Rong拥有45平方米的游客咨询中、咖啡馆,以及同样大小但后院达80平方米的自行车出租站点。可举办文化和庆典活动的阶梯平台,也同时作为可供当地人和游客在上面行走的城市空间。该平台具有标志性意义,与岛屿的地貌和谐相处。它使霍尔莫兹人倍感自豪,是满足了文化中心需求的美丽空间。

Rong includes a 45 square meter tourist information and café & a bike rental at the same size with 80 square meter back stage. An 80 square meter step platform hosts cultural activities, events & ceremonies that operate as a mediator between locals & tourists & is an urban space that people can walk on it. It has harmony with island’s geomorphology & is iconic at same time. Its presence brings pride for Hormozians & is seen as a beautiful space by answering demand of a cultural center.

▼路人经过文化中心前的海滨,A woman from Hormoz is passing seashore together with her son, Rong is in background ©Soroush Majidi

▼阶梯细部,Stairs morph in topographic landscape architecture informed by Hormoz Geo-Morphology ©Soroush Majidi

Rong带来了灵活的公共空间:咖啡馆成为了游客、当地人和附近工人的休息空间。楼梯平台可为音乐、文化、环境活动提供场地,丰富了霍尔莫兹人民的夜生活。它是可循环利用、易于建造、且能不断被复制的。

▼咖啡厅内部,Interior view of the Rong cafe ©Soroush Majidi

Rong brought a flexible public space. Café became a break space for tourists, locals & nearby workers. Stairs are playing a public space role that embrace musical, cultural, environmental events, & shapes Hormozians’ night life. It is sustainable & recyclable fast and easy built with ease, it can be replicated again & again.

▼从公共空间向西看,View from public space of the Rong to the west ©Soroush Majidi

▼夜景,Night view of the Rong Cultural Center ©Soroush Majidi

▼平面图,Plan ©ZAV Architects

▼立面图,Elevation ©ZAV Architects

▼剖面图,Section ©ZAV Architects

Lead Architects: Mohammadreza Ghodousi, Golnaz Bahrami, Fatemeh Rezaie, Soroush Majidi
Client: Ehsan Rasoolof
Design Director of Prototype and Rong Center: Soroosh Majidi
Research and Design team: Kaveh Rashidzadeh, Mohsen Safshekan, Hossein Panjepour,
Yeganeh Ghezelloo
Design of Communication Center: Maral Ashgvari
Construction: Ehsan Rasoolof
Client Project Manager: Amir Nobahari Tehrani
Site Manager: Hormat Ghasemi
Supervision: Soroosh Majidi
Structure: Behrang Baniadam
Electrical: Peyman Shafeeian
Mechanical: Peyman Shafeeian
Operation Manager: Amin Davaee
Furniture: Amin Davaee
Graphic: Yeganeh Ghezelloo, Negar Yaraghi, Golnaz Khosrawani
Photo credits: Soroush Majidi

More:ZAV Architects   更多关于:ZAV Architects on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment