Residenz Eisenerz by Apropos Architects

A rental apartment house that changes its appearance in a day

Project Specs

Location:
Tags:

感谢 Apropos Architects 予 gooood 分享以下内容。
Appreciation towards Apropos Architects for providing the following description: 

这座租赁式的公寓坐落在瑞士圣加仑州的萨尔甘斯,位于三个宽阔山谷的交汇处——它们在阿尔卑斯山陡峭的山峰之间形成了一片丰饶的低地。列支敦士登公国和几个著名的滑雪场也位于附近。

The rental apartment house is located in Sargans in the canton of St. Gallen in Switzerland, at the intersection of three wide valleys, where they create a fertile lowland between the otherwise steep peaks of the surrounding Alps. The Principality of Liechtenstein and famous ski resorts are in close proximity.

▼项目概览,general view © Alex Shoots Buildings

项目最初的任务是对一座旧的自建住宅楼进行重建。在与投资者和他的家人以及一位结构工程师协商之后,项目团队决定将房屋拆除,以便设计一个能够满足业主需求的新项目。

The original task was to reconstruct an old self build family house, which was already at the end of its life span and did not meet the requirements of the client. In agreement with the investor, his family and a structural engineer, it was decided that the house will be removed and a new project will be designed to suit the needs of the owner.

▼大楼内包含5间公寓,the building contains five apartments © Alex Shoots Buildings

场地周围的山脉成为了塑造该项目与设计的主要原则之一。整个房子的维护结构设计得十分紧凑,犹如一块被切割成多面的巨石。立面和内部空间的选材参考了在当地山脉中发现的粉色Verrucano-Schiefer岩石,独特的石膏表面接受着来自不同方向的光照,使房子的色彩在一天中不断变化:从破晓时的浅灰色,到日落时的粉红色。

▼轴测图 – 视野分析,axonometric drawing – views © Apropos Architects

The surrounding mountains have become one of the main principles, which shaped the project and the design. Their peaks are important points at which the views from the rooms were oriented and thus forming the proportions and floor plans of the house. The pinkish Verrucano-Schiefer stone, which is found in the local mountains, has become a reference for the materialization of the facade and interior spaces. With regard to sustainability and ecology, a very compact envelope of the whole house was designed. The house is cut as a carved stone, different surfaces of the facades are defined by unique plaster surfaces and enjoy the play of light and shadow. The colour of the house changes during the day from light grey at dawn to pink at sunset.

▼一块被切割成多面的“巨石”,the house is cut as a carved stone © Alex Shoots Buildings

▼独特的石膏表面接受着来自不同方向的光照,different surfaces of the facades are defined by unique plaster surfaces and enjoy the play of light and shadow © Alex Shoots Buildings

▼房子的色彩在一天中不断变化,the colour of the house changes during the day from light grey at dawn to pink at sunset © Alex Shoots Buildings

▼夜间立面,exterior view by night © Alex Shoots Buildings

建筑的核心筒包含了楼梯间和电梯井,位于房子的中央位置,从而将立面周围的区域留给公寓房间。这样的布局使每个房间都能够充分地享受到阳光和开阔的景观,甚至于经常被忽视的浴室和厨房,都享有优美的视野。

The core and heart of the building is a staircase with an elevator, which is located in the middle of the house. The facade is therefore used only by the apartments, which enables generous floor plans with a multi-sided orientation of the rooms and plenty of daylight and views, even from those often overlooked rooms of the house such as bathrooms and kitchens.

▼楼梯间,stairwell © Alex Shoots Buildings

▼交通空间,circulation © Alex Shoots Buildings

每个房间都有着类似的空间配置——不设置任何无窗的走廊,且直接与起居区域相连,所以当人们进入公寓时总是能够被风景围绕。公寓没有明确划定生活区和卧室的界限,住户可以直接从客厅迅速切换到睡眠状态,这也间接地提高了公寓的面积效率。

The apartments share a similar spatial configuration – no blind corridors without windows and a direct connection to the living areas, so when entering the apartment, a view of the surrounding landscape is always guaranteed. The apartments are not divided into a living and sleeping area, the rooms are accessible from the living room and this trick makes the area of the apartment more efficient.

▼起居空间,living area © Alex Shoots Buildings

▼餐厨区域,kitchen and dining area © Alex Shoots Buildings

▼被天窗照亮的室内楼梯间
the internal stairwell illuminated by skylight © Alex Shoots Buildings

楼内的五间公寓均与花园或私人露台相连,其中位于顶层的面积最大的公寓还拥有一个环绕式的大露台,住户可以一边在按摩浴池内泡澡一边欣赏周围的山景。公寓花园还设有公共烧烤区,用于定期举行社交晚宴。

Each of the five apartments has access to a garden or a private terrace. The largest apartment on the top floor has a terrace all around its perimeter and from the whirlpool located on its roof terrace, there is a view of all the surrounding mountain peaks. All residents of the house have an access to a barbecue area in the garden, where social evenings are held regularly.

▼浴室视野,view from the bathroom © Alex Shoots Buildings

地下车库里设有七个汽车停车位,其中包括电动汽车的充电站,此外还有八个自行车停车位。另一个自行车停车区域位于大楼底层的入口处。在瑞士,通常每个住户都要配备一个自行车位。

In the underground garage there are seven parking spots for cars, which have charging stations for electric cars and eight parking spaces for bicycles. Another parking space for bicycles is located on the ground floor by the entrance to the building. In Switzerland, one bicycle stand is usually counted for each room in the house.

▼停车场建筑,the parking volume © Alex Shoots Buildings

▼连桥,the bridge © Alex Shoots Buildings

▼夜晚的公寓楼,the residence by night © Alex Shoots Buildings

▼轴测图,axonometric drawing © Apropos Architects

▼场地平面图,site plan © Apropos Architects

▼一层平面图,ground floor plan © Apropos Architects

▼二层平面图,2nd floor plan © Apropos Architects

▼三层平面图,3rd floor plan © Apropos Architects

▼顶层平面图,roof floor plan © Apropos Architects

▼地下一层平面图,underground floor plan © Apropos Architects

▼南立面图,elevation south © Apropos Architects

▼西立面图,elevation west © Apropos Architects

▼剖面图1,section 1 © Apropos Architects

▼剖面图2,section 2 © Apropos Architects

Studio: Apropos Architects
Author: Michal Gabaš, project leader
Eva Gabaš Rosenová
Tomáš Beránek
Contact E-mail:
michal.gabas@aproposarchitects.com
eva.rosenova@aproposarchitects.com
Website: www.aproposarchitects.com
Social media:
www.instagram.com/apropos.architects
www.facebook.com/aproposarchitects
Studio address: Birmensdorferstrasse 339, CH-8055, Zürich, Switzerland
Dejvická 255/18, Prague 6 – Dejvice, Czech Republic
Project location: Sargans
Project country: Switzerland

Project year: 2016
Completion year: 2020
Built-up Area: 428 m²
Gross Floor Area: 1022 m²
Usable Floor Area: 867 m²
Plot size 902 m²
Dimensions: 18.6 x 13.0 x 9.5 m, 3500 m3

Photographer: Alex Shoots Buildings, alex@alexshootsbuildings.com, www.alexshootsbuildings.com
Collaborator Construction engineer: Statika3 [Patrik Štancl], www.statika3.cz

More: Apropos Architects

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment