Rattan in Concrete Jungle, Hongkong by Absence from island

Soften storage space with light materials

Project Specs

Location:

非常感谢 Absence from island (联系方式:chi@absencefromisland.com 将项目授权gooood发行。更多关于:Absence from island on gooood
Appreciation towards Absence from island (contact: chi@absencefromisland.com)  for providing the following description:

香港以狭窄的生活空间和混凝土森林闻名。我们的客户和普遍香港人一样,他购买了约400尺的单位并希望可以成为他一家三口的居所。

这个设计的目的是保持宽敞简约的客厅同时又能够融入自然元素,以制造一个轻松宁静的环境。但由于客户不太愿意照顾植物,因此我们选用藤这种物料,作为客厅的关键材料。藤是广东附近非常著名的物料。在项目中主要用于柜门,它们的穿透性和浅淡颜色能够弱化柜的存在。效果简洁、明亮以及舒适。

Hong Kong is famous for its cramped living space and its concrete jungle. Our client is no different to any ordinary HongKongers. He purchased a 40 sqm flat and wished to turn it into a home for his family of three.

The design aims to keep the living room large and plain while bringing in natural elements to create a relaxed and calm environment. However, the client is not willing to take care of any living plants and therefore we chose rattan, which is a famous product in nearby Guangzhou, as the key material for the living room. They are used on cupboard doors where their porosity and light colour help soften the cupboard’s existence. The outcome is simple, airy and comfortable.

▼空间概览,藤编材料用于柜体,弱化柜体存在,overview, rattan are used on cupboard doors where they help soften the cupboard’s existence © 薛岚欣

在客户购置这个单位时,仍然是保持香港俗称「五门归心」的单位布局,这平面布局是香港早年发展商为维持单位格局方正,而又用尽每一寸空间所形成的产物,但由于五扇门(大门,主人房门,客房门,厕所门,厨房门)面对着小客厅,导致缺乏墙面空间摆放家私,也难以区分客饭厅。所以在设计阶段,我们决定把浴室门移近厨房,从而制造了一幅能放下电视的墙身。这虽然只是一个很简单的改动,但在原本的布局和计划方案上体现出了巨大的改善。

▼平面草图,plan sketch © Absence from island

When purchased, the flat had a typical Hong Kong apartment layout of 5 doors facing the small living room which resulted in a lack of wall space. So during the design phrase, we decided to shift the bathroom door towards the kitchen door, hence to provide a bigger piece of wall for the TV. It was a simple move but it greatly improved the layout as shown on the original and proposed plans.

▼改变布局,形成电视背景墙,change the layout and provide a piece of wall for the TV © 薛岚欣

客户在设计阶段不断要求更多的收纳空间。为了解决客户的需求,但同时保持空间的整洁性,我们把整个孩子房间升高了一个台阶,而下面的空间即可用来储物。我们把台阶延伸到客厅,保持孩子房的简洁布局,也为客厅提供了水磨制的座位。客厅的门口旁边有一组储物柜,这组储物柜为大门入口位置提供一个玄关设计,成为客户出入时穿鞋及检查衣着的理想空间。

Storage was one of the major concerns of the client. During the design phrase, the client kept asking for more storage space. The entire child’s room is raised and void below becomes the storage space. And in order to keep a neat interior of the child’s room, steps are placed outside into the living room and double up as additional seating. There is also a set of large cupboards in the living room next to the entrance door. They, at the same time, help create a portal for the main entrance which makes the perfect space for one to wear shoes and check his/her outfit being heading out. We originally thought the client was asking for too much storage space, but in the end, when they moved in, all storage space was taken up!

▼沙发下形成储物空间,storage space under sofa © 薛岚欣

▼水磨石台阶细部,detail of the terrazzo stairs © 薛岚欣

香港小型单位的另一种常见设计是将细小家居改装成「变形金刚」,但现实中用家并不会经常挪动傢俬,事实上这样也太累人,因此我们只是保留了餐桌及餐椅这两样最佔空间的物件作为唯一可移动组件。它们平常被收纳在柜子裡,只有使用时才拉出来,这给孩子提供了可玩耍的最大空间。

Another common solution to tiny flats in Hong Kong is to turn your home into a crazy transformer. However, in reality you would not be changing your home setting often and indeed it is tiring to do so. Therefore we keep the transformative feature only to the single most obstructive group of items in the living room – dining table and chairs. They are tucked inside a cupboard and are only pulled out when being used. This shall help create one big space for the child to play around.

▼可移动的餐桌餐椅,transformative dining table and chairs © 薛岚欣

▼室内材料一览,overview of material, local rattan create a relaxed and calm environment© 薛岚欣

项目年份:2020
主创及设计团队:邓智俊
项目地址:香港将军澳
项目面积:40sqm
摄影版权:薛岚欣
合作方:Studio Etain Ho
客户:私人

Design year & Completion Year: 2020
Leader designer & Team: Tang Chi Chun
Project location: Hong Kong, Tseung Kwan O
Gross Built Area: 40sqm
Photo credits: Xue Lan Xin
Partners: Studio Etain Ho
Clients: Private client

More: Absence from island (联系方式:chi@absencefromisland.com)更多关于:Absence from island on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment