Qatar Faculty of Islamic Studies by MYAA

knowledge and light

Project Specs

Design:
Location:
Materials:
Tags:

非常感谢 MYAA 将以下内容授权gooood发行。更多请至:MYAA on gooood 
Appreciation towards MYAA for providing the following description:

卡塔尔伊斯兰研究学院(QFIS)位于多哈大学城,该项目旨在提供世界级的教学环境,同时在大学城内建造一座清真寺。“Kulliyya”是学院的宗旨所在,意为“汇聚一切知识”。整个大楼为学院提供了先进的教学环境,使其成为首屈一指的当代伊斯兰教育机构,消除了人们对伊斯兰教育的消极印象。

The Qatar Faculty of Islamic Studies (QFIS), is located on the Education City Campus, Doha. The scheme provides world class teaching and faculty space and the Education City campus mosque. QFIS is based on the Islamic ‘Kulliyya’ or ‘place where all knowledge is sought’ and the building provides a progressive learning environment which places the institution at the forefront of contemporary Islamic pedagogy countering the pejorative image of Islamic education.  

▼鸟瞰图,aerial

▼项目包含教学楼和清真寺两个部分,the scheme provides the teaching space and the Education City campus mosque

“Kulliyya”的内涵是,知识与信仰相互交织,而一切知识最终来源于信仰。这一关系充分体现在学院建筑无限盘旋的平面以及连接着学院和清真寺的多重路径之中。以穆斯林国家为背景,该学院罕见地采用了男女合校的模式,为男学生和女学生提供了完全平等的、不分层级的教学环境。布局上,清真寺的宏伟体量被置于校园的一端,图书馆、教室和科系办公室位于中央,两座90米高的尖塔指向天空,象征着“知识与光明”。

The Kulliyya implies that knowledge and faith are interwoven but that all knowledge ultimately comes from faith. This relationship is explored in QFIS through the infinite spiral building plan and multiple routes that bind faculty to mosque. Uniquely for the Muslim World, the scheme gives male and female students parity by providing co-educational, non-hierarchical space where men and women have equal consideration. The layout places the large volume of the mosque at one end, with the library, classrooms and faculty offices in the middle, culminating with two 90m high minarets symbolizing ¨knowledge and light¨.  

▼象征着“知识与光明”的尖塔指向天空,the volume culminating with two minarets symbolizing “knowledge and light”

▼建筑拥有可调节的双层立面,the building has a two-skin modulated façade

清真寺被五个“伊斯兰柱”托起,柱子上雕刻着《古兰经》里关于朝圣、斋戒、善念、祷告和信仰的箴言,同时形成一个通向学生入口的阴凉地下室。走廊、休息室和景致优美的伊斯兰花园使教学空间兼顾了严肃与轻松的氛围。四层楼高的、如瀑布般围绕着楼梯的结构将教学楼和清真寺象征性地分隔开来。在进入清真寺的肃穆环境之前,这座起伏的楼梯将成为一个用以冥想和平静下来的场所。

The mosque is lifted by the ‘five pillars of Islam’ inscribed with Quranic verse referring to Hajj, Fasting, Charity, Prayer and Belief and the pillars provide a cool undercroft leading to the student entrance.  Teaching accommodation is both formal and informal while including the use of corridors, lounges, and learning in the landscaped Islamic garden. The faculty is symbolically separated from the mosque by a four story ablution cascade wrapped around an undulating stair acting as point of meditative calm before entry into the scared space of the mosque.  

▼清真寺被五个“伊斯兰柱”托起,the mosque is lifted by the ‘five pillars of Islam’

▼立面上雕刻着《古兰经》中的箴言,the facade is inscribed with Quranic verse

▼开阔的中庭,the wide courtyard

▼教室,classroom

▼环绕着中庭的就座区域,seating area around the courtyard

▼办公空间,work space

▼图书馆,library

▼阶梯教室,lecture hall

建筑本身有着良好的可持续性;南向的清真寺能够为整座建筑提供荫蔽。地下室的的气温也十分凉爽。教室配有庭院,瓷砖墙面减少了阳光辐射。可调节的双层立面系统可围绕建筑体量变化,从而减轻太阳的辐射。伊斯兰花园带来的微气候使学院每年能够维持近5个月的户外教学。本土的植被不需要太多水分,可以使用清真寺的沐浴废水进行浇灌。

The scheme is intrinsically sustainable; the large south facing mosque self-shades the scheme. The undercroft is a tempered shaded space. Classrooms are provided with cool courtyards and the ceramic cladding reduces solar heat whilst permitting natural light. Elevations incorporate a two skin modulated façade that changes around the buildings to mitigate solar radiation. The Islamic garden creates microclimates enabling outdoor learning for nearly 5 months in a year. Native planting uses little water and is irrigated using grey water from the mosque ablution.  

▼南向的清真寺能够为整座建筑提供荫蔽,the large south facing mosque self-shades the scheme

▼教学楼盘旋的楼梯, the spiral staircase in the faculty

▼如瀑布般围绕着楼梯的结构,the ablution cascade wrapped around an undulating stair

卡塔尔伊斯兰研究学院已经迅速地成为了学生与社会群体所关注的焦点,这也使得项目本身免于受到来自阶级和社会的阻挠。在动荡不安的当下世界,这所学院提供了一个现代化的、进步而包容的场所,最重要的是,在被无政府主义冲突的阴影笼罩的中东地区,它象征着一盏希望的明灯。

QFIS has rapidly become a focal point not only for students but for the wider community, enabling the building to break down barriers of class and social-status. In a troubled world, QFIS suggests that an Islamic space can be contemporary, progressive and inclusive but, above all, can act as a beacon of hope in opposition to nihilistic conflict that has gripped the Middle East region.

▼伊斯兰花园提供了户外教学空间,the Islamic garden creates microclimates enabling outdoor learning

Project: Qatar Faculty of Islamic Studies
Location: Education City, Doha
Status: Completed 2015
Area: 41,000m2 and 70,000 m2 landscape
Client: Qatar Foundation
Architects: MYAA
Collaborators: Arup
Photo credits: MYAA & Qatar Foundation

More:MYAA,更多请至:MYAA on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to get contact with the designer/sharer/collaborator of the project

Post a Comment