Norfolk Burleigh Heads by Koichi Takada Architects

Beachside apartment inspired by Norfolk pine trees

Project Specs

Location:
Materials:

感谢 KOICHI TAKADA ARCHITECTS 予gooood分享以下内容。更多关于他们:KOICHI TAKADA ARCHITECTS on gooood
Appreciation towards KOICHI TAKADA ARCHITECTS for providing the following description:

Koichi Takada Architects最新设计的多功能居住项目以当地的Norfolk松树为灵感,如雕塑一般,为昆士兰Burleigh Heads海岸区域增添了一座新的地标。这座热情的建筑以有机重叠的弧线和线性幕墙为基础,同时遵循了被动设计的原则。

Drawing inspiration from local Norfolk pines, the latest mixed-use residential project by Koichi Takada Architects is a sculptural and sympathetic addition to its coastal location in Burleigh Heads (Queensland, Australia). The organic, overlapping architectural curves and linear screening form the basis for this responsive building with passive design principles at play.

▼建筑外观,external view of the building ©Paul Bamford

项目基地位于Burleigh Heads海滩南端的Goodwin Terrace,正对沙滩,面积为1012平方米。这座北向的十层建筑包含15间独特的公寓,两间带私人屋顶泳池的双层屋顶套房,以及配备康养休闲设施——如健身房、户外泳池和桑拿——的首层空间,住户可以全年在此享受周边的优美风光。

Designed to appreciate the 1,012 square-meter beachfront site on Goodwin Terrace at the southern end of Burleigh Heads Beach, the north facing 10-storey structure provides 15 unique apartments, two dual level penthouses with private rooftop pools, and impressive ground floor wellbeing amenities for residents to enjoy the prime location year-round, including a gym, outdoor pool and sauna.

▼从屋顶泳池看向大海,view to the ocean from the rooftop swimming pool ©Scott Burrows

 

形式、材料和自然的精巧平衡
A delicate balance of form, composition and nature

项目位于澳大利亚海岸线的一片重要区段中,周边的建筑环境近30年未发生重大变化。这对于此次开发来说至关重要,设计需要在尊重文脉的同时,为这片美丽的海滩重新带来生机。

Located on a revered strip of Australian coastline – an architectural landscape that was left largely unaltered for almost three decades – it was vital that this development was respectful yet regenerative and at one with the pristine location.

▼建筑外观,external view of the building ©Scott Burrows

坐落在Burleigh Heads海滩南段,建筑面朝开放的海岸景观,周围生长着被列为历史遗产的Norfolk松树,成为了此次项目的灵感来源。

Fronting the Southern end of Burleigh Heads Beach, the expansive views up the coast and out to the ocean are framed by heritage-listed Norfolk Pine Trees, from which the project draws inspiration.

▼松树与大海,pine trees and the sea ©Scott Burrows

▼建筑以松树为灵感,building inspired from the pine trees ©Scott Burrows

“Norfolk大楼雕塑般的立面参考了Norfolk松树的内在机制,后者是黄金海岸地区的自然标志。它们的松果保护种子免受恶劣天气的侵袭,直到理想的自然条件下才会打开。同样,Nofolk大楼的建筑会成为居民的庇护所,并在合适的地方设置开口,将300天的亚热带阳光和惊人的自然美景带入室内。”

“Norfolk’s sculptural façade references the inner workings of the Norfolk pines, a natural icon in the Gold Coast region. Just like their pinecones protect its seeds from bad weather and open when in ideal natural settings, Norfolk’s architecture can be adapted to protect residents from the elements or opened up to take in the 300 days of subtropical sunshine and stunning natural surroundings.”

漂浮的阳台相互重叠,为下方的室外空间遮蔽阳光;人们可以滑动屏障以保证隐私或抵御恶劣天气,正如松果保护松树种子一般。锥形的楼板边缘从玻璃扶手处伸出,曲线的阳台则可反射阳光,照亮公寓内部。弧线形的水平木条成为了这栋雕塑般建筑的脊梁,进一步突显了设计的有机形态。这些木条在夏季成为了遮阳构件,同时可以增强空间的私密性,让人们在自然中享受不受遮挡的海面风光。

Its floating balcony slabs are strategically overlapped to provide shade to the outdoor spaces below, and sliding slatted screening can be positioned for privacy or protection from the elements in the same way the pinecone protects the Norfolk Pine’s seeds. Tapered slab edges project past glazed balustrades and curved line of the balconies to reflect natural and ambient light deep into the apartments. Curved horizontal battens form a central spine of this sculptural building and accentuate the organic expression of the design. Acting as a sun-shading element during summer, they also provide privacy while simultaneously playing to the strengths of nature in allowing for uninterrupted ocean views.

▼建筑立面,重叠的曲线楼板
facade of the building with overlapped curved slabs ©Scott Burrows

▼立面近景,中间设置水平木板
closer view to the facade with horizontal battens as the central spine ©Scott Burrows

▼立面上设有可以滑动的木制屏障
movable wooden screen on the facade ©Scott Burrows

▼木制屏障细部,保证住户隐私
closer view to the wooden screens, ensuring the privacy of the residents ©Scott Burrows

 

反映周边自然地形和生活方式的建筑设计
An architectural statement reflecting the surrounding natural landscape and lifestyle

设计将重点放在了为住户提供不受遮拦的海洋全景上,并将其引入室内,成为开放起居空间的背景。建筑以澳大利亚东海岸为灵感,使用干净的线条和自然材料,创造出了一种消隐的感觉。

The design places a great importance on framing the panoramic ocean views and making them backdrops to the open living spaces, using clean lines and natural materials, inspired by the east coast of Australia, to create a sense of invisible architecture.

▼建筑入口,entrance of the building ©Scott Burrows

公寓的平面布局最大程度上采用被动式遮阳设计,利用景观、自然光和开放平面,突出了海滨生活的特点。北向公寓可以享受180度的海岸景观,且每间公寓都能获得舒适的交叉通风和自然光照。起居空间与开阔的阳台相连,中间设置落地滑门和可以自由收缩的屏障。宽敞的屋顶露台为两间顶层公寓的私人空间,提供了就餐区、娱乐区和浅水池,围合在葱郁的植被之中。

The apartment layouts maximise passive solar design and enhance beachside living; capitalising on views, natural light and open plan living. North facing apartments showcase 180-degree views of the coastline, each apartment arranged to benefit from cross ventilation and natural light. The living spaces open out to generous balconies with full-height sliding doors and retractable screens. Generous rooftop terraces are the private domain of the two the top-level apartments, offering dining and entertainment areas, private lap pools and a lush, landscaped perimeter for each.

▼从阳台看向城镇,view to the city from the balcony ©Scott Burrows

▼从阳台欣赏海景,view of the sea from the balcony ©Scott Burrows

“Norfolk大楼采用适应性的建筑设计策略,回应了不断变化的气候和海岸环境。我们设计了木制滑门,强调出自然柔和的形态,并且为每间公寓提供了更大的灵活性。设计与自然互动,注重呼吸空间的创造,带来无与伦比的海滩生活体验。”—— Koichi Takada

“Norfolk’s adaptable architecture suits the changing climate and ever evolving coastal environment, by designing sliding timber screens we’ve heightened the natural softness of the form and provided greater flexibility for each apartment. The design interacts with nature and is very much about creating breathing space for an incomparable beachfront living experience.” ——Koichi Takada

项目的材料以周边环境为参考,其色调和纹理呼应了沙滩、海水、树木和天空,使建筑既彰显了自身的特性,又与海滩环境和谐统一。公寓中的天然木地板在视觉上将室内外空间连接在了一起,让起居空间延伸到了宽敞的阳台上,模糊了内与外的界限。

The materiality is informed by the surrounding landscape, the hues and textures of the sand, water, trees and sky make a building that sits comfortably within its beachside surroundings yet has its own identity. Natural timber floors through the apartments connect visually with the external spaces and allow living spaces to spill out to generous balconies, blurring the definition between inside and out.

▼开放的起居空间,以天然材料为主,open living space mainly composed of natural materials ©Scott Burrows

▼玄关,室内外界限模糊
entrance hall, blurring the definition between inside and out ©Scott Burrows

▼夜景外观,external view of the building in the night ©Scott Burrows

Project:  Norfolk
Function: Residential 
Architecture: Koichi Takada Architects
Interior design: MIM Design
Clients: FORME
Location: Burleigh Heads, Gold Coast, QLD
Status: Complete
Site area: 1012 m2
GFA: 1061 m2
FSR:  594 m2 (59%)
Height: 31.45 m
No. of apartments: 15
Range of apartment sizes: 217m2 – 343m2
No. of floors: 10 above grounds and 2 below ground

More: KOICHI TAKADA ARCHITECTS。更多关于他们:KOICHI TAKADA ARCHITECTS on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment