New Building For Norvento By Francisco Mangado

The layout of volumes generates rich interior geometries.

Project Specs

Location:

非常感谢 Francisco Mangado 予gooood分享以下内容。更多关于他们请至:Francisco Mangado on gooood
Appreciation towards Francisco Mangado for providing the following description:

Norvento公司科研中心大楼位于一片工业飞地与森林之间,紧邻西班牙城市卢戈。该建筑充分适应场地的自然环境,通过对木材的使用,与森林环境保持了良好的连接性和延续性。它面朝工业区,其工业化的外明确了该建筑的功能及属性。

The building for the research center of the firm Norvento is located on the border between an industrial enclave and a forest, close to the city of Lugo. The project adopts the form that enables the building to open on to the forest and be in a continuum with it, capitalizing on all the attributes that the woods can contribute to the architecture, while closing up on the side facing the adjacent industrial scene. It uses the opportunity to establish a clear-cut scheme through architectural, typological, and spatial attributes.

▼鸟瞰建筑,aerial

建筑以基础的办公楼形式出发,企图以一种不同以往的方式和组织形式,使内部空间展现其独特的一面。新的办公建筑需创造一种如家庭般的空间氛围,除必要的公共休憩空间外,私人区域同样重要。一些未被定义的功能空间,通过人与人之间的相见和偶遇,让这些区域发挥意想不到的功用。平面中一些外延的花园规划,为建筑的后期扩展项目提供可能性,也展现了建筑的自发性和灵活性。项目的另一个目标是以一种清晰且精细的方式构件一种简单又合乎逻辑的建筑形式。设计师希望建筑可以具备很好的辨识度,与众人所熟识的办公楼相异,以期更好的表达Norvento的企业理念。

The project takes off from a reflection about the office type and proposes a manner of working and researching that calls for something different from the typical large anonymous administrative building with identical office units of little interest. The new workplace must have a certain ‘domesticity,’ be a place where both privacy and encounters are possible. A place which is not defined, delimited, but somehow in daily reinvention, through interaction with users. The floor plan presents areas that stretch on and become part of the park, and this layout makes it possible to structure each department in a differentiated, autonomous way, enabling programs to be enlarged in the future, as specified in the competition brief.Another key objective of the project has been to build a simple and logical form in a way that is subtle but clear. We aim for an image that is easy to recognize and therefore easy to identify with, distanced from what we tend to associate with most office buildings of the impersonal kind. In this way, the architecture of the building is coherent with the attitude of the firm Norvento.

▼与环境的关系,in the environment

▼立面开窗引入自然光,letting in the natural light

室内设计部分试图在简单与惊艳之中获取平衡。项目平面不存在直角衔接部分,这使得建筑内部空间,尤其是交叉点处展现出丰富的几何空间规划,几何形状清晰的限定了建筑空间。光是项目中非常重要的因素,因此设计师多使用玻璃隔墙将室外光线引入,并设置必要的天窗。

The interior tries to strike a balance between simplicity and surprise. The floor plan is not orthogonal, and the layout of volumes generates rich interior geometries, especially at the points of encounter. The geometries definitely qualify the spaces. Light is important. We always propose glass dividers that will bring light into the rooms, and where necessary, skylights.

▼空间中的几何形态,the geometric form

▼多采用玻璃隔墙,using glass dividers that will bring light into the rooms

▼天窗采光,skylight

▼明亮开阔的办公室氛围,working spaces

Norvento科研大楼充分回应了对环境的尊重,这一点从建筑的设计和建造以及材料使用都能看出来。就材料而言,外墙立面全部采用木材铺装,该木材来源于加西利亚,常被用作制造纸浆,而该材料能被用作建筑建造也是一大技术突破。这种外立面材料使用方式不仅展示了该建筑在技术上的成功,也为该材料在未来其他领域的应用提供了成功案例。此外,该建筑全部采用自主能源供给。

There are many arguments in favor of making this building a commitment to the environment, especially in view of the main activity of Norvento, which involves research in the field. Logic and simplicity are basic principles, for sure. As far as materials are concerned, eucalyptus wood is dominant, used in all the facades. This wood is commonly used in Galicia, but it is rather reviled, and used principally for making paper pulp. Here we are able to use it thanks to research on how to apply it to construction. Not only have splendid technical applications been developed, but an entire program for the future exploitation of eucalyptus as a great forestal asset has been launched.The building is autonomous energy-wise and is unconnected to the web.

▼木质表皮,wood facade

▼平面图,plan

▼剖面图,section

   

   

▼立面图,elevation

site: Lugo. Spain
construction area: 4.020 m2
competition: 2011 First Prize in Project Design Competition
project : 2012-2013
construction: August 2014 – December 2016
client: NORVENTO ENERXIA S.L.
architect
project manager : Francisco Mangado, Francisco Mangado
collaborators
architecture: Sergio Helguera I Jose M. Gastaldo I Luis Alves I Eduardo Ruiz I Angel Martinez I Paula Juango
structural engineering: IDI Ingenieros.
energy-efficiency engineering: NORVENTO ENERXIA S.L.
energy concept: NORVENTO ENERXIA S.L.
lighting consultant: NORVENTO ENERXIA S.L.
Implementing energy efficiency project: NORVENTO ENERXIA S.L.
project manager engineer: NORVENTO ENERXIA S.L.
quantity surveyor: Ramón Fernández.
contractor: Constructora San José S.A.
counselling BREEAM: Exeleria.
counselling wooden façade: GAIN CIS-Madera. Innovation Centre and Technological Services of Wood of Galicia
awards
XII Edición Premio Internacional de Arquitectura Sostenible FASSA BORTOLO. Medalla de Plata. May 2017.
Premio Barcelona Building Construmat obra construida 2017. Finalist Project. May 2017. Honorable Mention.
VII Premio Ascensores ENOR. Finalist Project. May 2017.

More: Francisco Mangado,更多关于他们请至:Francisco Mangado on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment