麻霖生活美学空间,杭州 / 时上建筑空间设计事务所

素色成衣,苎麻成筑

项目标签

位置:
类型:
标签:

感谢 杭州时上建筑空间设计事务所 予gooood分享以下内容。更多关于:ATDESIGN on gooood
Appreciation towards ATDESIGN for providing the following description:

麻霖生活美学空间位于杭州滨江的一幢园区内,是一家以麻为主的线上原创服装设计品牌,主理人希望打造一个产品与体验结合的空间,能够更好地向客人展现麻霖的生活美学。整个空间中一层可供展示服装、帽子、珠宝以及世界各地淘来的手工艺品,二层作为综合办公区域,有着会议厅、办公室、直播间、仓库、客服部等等功能。

Ma Lin Aesthetics Space Of Life is located in an industrial park in Binjiang, Hangzhou. Ma Lin is an online original clothing design brand based on ramie. The director hopes to create a space combining product and experience, so as to better show ma Lin’s life aesthetics to guests. The first floor can be used to display clothes, hats, jewelry and handicrafts from all over the world. The second floor is a comprehensive office area with conference hall, office, broadcast room, warehouse, customer service department and other functions.

▼项目外观,external view of the project

入口处的弧形体块与水泥墙面做了结构穿插,模拟出钻入一片苎麻丛的状态,形成独特又新颖的视觉感。内退空间区域作为展示区与盒子造型的门框相连,巧妙地模糊了空间边界,内外形成一体。

The curved body at the entrance and the cement wall are interspersed to simulate the state of drilling into a ramie bush, forming a unique and novel visual sense. As a display area, the interior space area is connected with the door frame of the box, which subtly blurs the space boundary and integrates the interior and exterior.

▼连接入口和展厅的盒子,box connecting the entrance and the exhibition area

空间在改造前是普通的办公仓库,设计师沈墨和张建勇在经过构思后,运用“在房子中做建筑”的思维,合理地划分出独立又互相连接的区块,最大化满足了客户的需求。

Before the renovation, the space was an ordinary office warehouse. After conception, the designers Shen Mo and Zhang Jianyong used the thinking of “building in the house” to rationally divide independent and interconnected blocks, so as to meet the customer’s needs to the maximum.

▼展览空间概览,overall view of the exhibition area

结合麻霖的制衣理念,设计师将其延用在空间中,通过对苎麻植物造型的剖析与演变,打造出一片建筑体块,犹如在空间置入了一株株充满建筑感的植物,结合内部空间各处的功能特点,互相结合,任其自由生长。

Combined with the clothing making concept of Ma Lin, the designer applied it to the space. Through the analysis and evolution of the shape of ramie plants, an architectural block was created, just like a plant full of architectural sense was placed in the space, which was combined with the functional characteristics of each part of the internal space and allowed to grow freely.

▼独立又相互联系的区块如同房子中的建筑,independent but connected blocks creating building in the house

▼入口一侧的吧台,bar beside the entrance

▼展示空间,exhibition space

在观察苎麻叶卷起的状态后,设计师在空间中融入拱形的结构,为空间增加趣味点与造型感。原色的木头与灰色涂料组合出朴素的色调,呈现出大自然的颜色。

After observing the rolled-up state of ramie leaves, the designer integrated the arch structure into the space to add interesting points and shape sense to the space. The primary colors of wood and gray paint combine to create a plain tone, giving the color of nature.

▼拱形增加空间趣味性,arched wall enriching the space

▼拱形墙面细部,closer view to the arched wall

在空间内部,是一片珠宝展示区,特别定制的造型展示柜与楼梯互相结合,可从自如地欣赏到展示品。锯齿状的阶梯模拟苎麻叶的边缘,走上台阶便能通向一间珠宝工作室。

Inside the space, is a jewelry display area, specially customized modeling display cabinets and stairs are combined together, you can freely enjoy the display products. A jagged staircase mimics the edges of ramie leaves, leading up to a jewelry studio.

▼珠宝展示区入口,entrance to the jewelry display area

▼体块内的珠宝展示区,jewelry display area in the blocks

▼珠宝展柜与楼梯相结合,jewelry display cabinets combined with the stairs

▼拱与楼梯细部,details of the arch and the stairs

设计师在空间中铺设层层台阶,不仅提升了造型感同时也能作为展示和休息的功能。穿过门框来到会客区,大面积的的展示墙放置着主人从世界各地淘回的手工制品。特别设计了户外庭院,能够通往二层办公区,在这里可以开展一些手工作坊以及下午茶活动。

Designers in the space laid layers of steps, not only to enhance the sense of shape but also as a display and rest function. Passing through the door frame to the reception area, the large-area display wall places the handcrafted items that the owner has salvaged from all over the world. An outdoor courtyard is designed to lead to the office area on the second floor, where artisanal workshops and afternoon tea activities can be held.

▼拱门连接会客区,一侧为展示墙面,arched doors connecting the reception area with display wall on one side

▼被拱门分割的桌面,table divided be the arched door

▼透过拱门看向展示区和会客区,view to the exhibition and reception area through the arched doors

▼会客区,reception area

▼连接会客区和二层办公区的室外庭院,outdoor courtyard connecting to the office area on the second floor

设计师将空间的本质发挥到极致,使用麻布料为顶部做了艺术造型装置,空间品位与品牌文化相辅相成。办公室设计以朴素、自然的侘寂(wabi-sabi)为调性,展现了麻霖对东方美学的崇尚态度。

Designers will be the nature of space to the extreme, the use of hemp cloth for the top to do artistic modeling installation, space grade and brand culture complement each other. The office was designed with simple and natural wabi-sabi as the tone, showing Ma Lin’s attitude towards oriental aesthetics.

▼办公区,office area

▼围绕洽谈区的走廊空间,corridor around the communication area

▼一层平面图,first floor plan

▼二层平面图,second floor plan

项目名称:麻霖生活美学空间
设计单位:杭州时上建筑空间设计事务所 AT DESIGN
设计内容:外立面改造、室内设计、庭院设计
主案设计:沈墨 、张建勇 
项目规模:1500㎡
项目摄影:叶松
施工团队:杭州奕赋装饰科技有限公司
软装设计:悦+Deco house邓雯倩
项目地址:杭州滨江
完工时间:2020/8
材料:木饰面,水磨石,艺术涂料 
品牌:卢森,中策电线,立邦油漆

More:杭州时上建筑空间设计事务所。更多关于:ATDESIGN on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
点击联系该项目/文章的创作/分享者

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »