LIKO NOE by Zdeněk Fránek

An office building combining ecology and structure, getting energy solely from nature.

Project Specs

Design Firm:
Location:
Tags:

非常感谢 Fránek Architects 和摄影师 BoysPlayNice 予gooood分享以下内容。更多请至:Fránek Architects on gooood 
Appreciations towards Fránek Architects and BoysPlayNice providing the following description:

项目位于Slavkov u Brna,是一个家族企业的创新中心,由建筑师Zdeněk Fránek和科学家合作设计完成。建筑采用了实验性结构,所需的能源全部来自于自然,建筑用水也是通过水处理系统独立获得,不需要依靠市政供水。

Experimental structure in Slavkov u Brna is one of several buildings by Zdeněk Fránek, that have been created in partnership with scientists. The task was to develop an innovation center for a family business. A structure that will operate solely on energy gained from natural resources and using water independently thanks to its natural water treatment system.

▼ 建筑外观,立面长满植物,融于自然之中,external view of the building, green facade merges into the nature

1-external5 wetland_LIKO NOE_BoysPlayNice

1-external2_LIKO NOE_BoysPlayNice

 

建筑介绍
Architecture Description

建筑被分成了两支,表现出了强烈的二元性,对观察者产生了重要的影响。建筑的表面设有种满植物的巨大圆盘,仿佛与大地融为了一体。

Architecture of the building presents dichotomous conception of space increasing its effect on a spectator through its duality. The spectator has a feeling of entering an entity connected with earth and its essence visually represented by large wheels full of greenery.

▼ 建筑立面长满植物的巨大圆盘,the large wheel with plants on the facade

1-external4_LIKO NOE_BoysPlayNice

1-external8_LIKO NOE_BoysPlayNice

2-greening_LIKO NOE_BoysPlayNice

建筑由两个体块组成,办公区位于地上,由承重CLT木板构成,外侧喷设隔汽泡沫保温层,并覆以垂直绿化,形成有生命的立面。地下层设置隔音室,通过整体浇灌混凝土建造。

The structure is comprised of two main volumes. Above-ground office section is constructed from load-bearing wooden CLT panels, insulated by a vapor-open sprayed ICYNENE insulation and covered by vertical gardens – living facade. Underground section with acoustical chamber is built out of monolithic concrete.

▼ 平面图,建筑由两个体块组成,plan, the structure is comprised of two volumes

N:DocumentsMaxtorAgcevývojové centrum LIKOSPUBLIKACEpubl

建筑的室内构造与外部结构相呼应,空间连续流畅,轻盈而通透,人们可以透过不同位置的开窗看到室外交错的景观。

Inner construction equals the outer structure. Heaviness of the construction is negated by its truthfulness and all that remains is spatial experience with the horizon fluently interlaced through vistas from the inside out.

▼ 室内构造与立面呼应,办公空间流畅通透,interior construction equals to the facade structure, creating open and fluent working space

3-office_LIKO NOE_BoysPlayNice

3-office2_LIKO NOE_BoysPlayNice

3-relax_LIKO NOE_BoysPlayNice     3-office3_LIKO NOE_BoysPlayNice

建筑师将项目中使用的材料种类控制在最少,创造出了形式纯粹的理想工作环境,让人们可以把注意力集中在实验上。

Minimum of material types lays the foundation of formal purity of an environment optimal for focused laboratory work.

▼ 地下室由混凝土浇筑,设有设备间,basement is composed of concrete,  containing equipment space for the architecture

4-underground_LIKO NOE_BoysPlayNice

▼ 用料简洁,创造不受打扰的实验室环境,minimum material creates an ideal laboratory space without disturbance

4-underground2_LIKO NOE_BoysPlayNice     5-lab_LIKO NOE_BoysPlayNice

 

生态与建筑
Ecology and Architecture

LIKO NOE可以说是生态建筑典范,在建筑和工作环境的生态性上获得了许多成功。建筑中使用自然热稳定系统,在尽可能少对周边环境产生影响的前提下,利用自然资源进行采暖和降温。人工湿地水处理系统实现了雨水和废水的循环利用,而通过光热墙面加温的建筑底土则大大提高了热泵的效率。

LIKO NOE can be seen as an exemplary project among ecological approaches toward architecture and work environment. It utilizes so called natural thermal stabilisation. The building is heated and cooled primarily using natural resources with emphasis on minimal impact on the surroundings. It uses constructed wetlands for wastewater treatment, that repeatedly processes rainwater as well as wastewater. The subsoil of the building is heated through photothermal wall, which increases efficiency of the heat pump.

▼ 湿地水处理系统,wetland water treatment

1-external6 wetland_LIKO NOE_BoysPlayNice

▼ 水处理分析图,water treatment analysis

10-water analysis_LIKO NOE_BoysPlayNice

▼ 建筑耗能分析图,energy analysis

10-energy analysis_LIKO NOE_BoysPlayNice

这些成果表明艺术和科学并非对立的,它们可以相互渗透,合而为一。设计的初衷是要在建筑中尽量使用生态手段,创造一座超高品质的生态建筑,这也成为了建筑最重要的特征。

This approach proves, that art and science need not exist adjacently, but they can permeate one another. At the genesis of the design was the determination to encompass maximal quantity of ecological criteria. And those have then become the main subject matter.

▼ 建筑表面种有不同植物,颜色随季节变化,既生态又美丽,various plants on the facade which colors change according to seasons, being ecological while meeting aesthetic requirements

1-external2_LIKO NOE_BoysPlayNice

1-external9_LIKO NOE_BoysPlayNice     2-greening2_LIKO NOE_BoysPlayNice

2-greening3_LIKO NOE_BoysPlayNice

7-plant_LIKO NOE_BoysPlayNice     7-plant2_LIKO NOE_BoysPlayNice

毫无疑问,生态原则在这个项目中十分突出,但它并没有与建筑割裂,而是融合在了结构之中,成为了建筑本身。

The ecological principle in no way stands out of the building, it is not demonstratively paraded. Instead it becomes one with the structure, it becomes its very architecture.

▼ 生态与建筑合而为一,融于自然之中,ecological principle became part of the architecture, merging into the environment

1-external_LIKO NOE_BoysPlayNice

1-external3_LIKO NOE_BoysPlayNice

Address: Liko-Noe, U Splavu 1419, Slavkov u Brna
Author: Zdeněk Fránek – Fránek Architects (Brno)
Co-authors: Libor Musil (Liko-S), Michal Šperling, Dalibor Skácel
Budget: CZK 15 mil.
Built-up area: 249 m2
Building volume: 1 300 m3
General contractors: Liko-s, Icynene, Novatop, Michal Šperling (constructed wetland wastewater treatment), Skanska SK (monolithic concrete), Dalibor Skácel (heat pump, ventilation, solar technology)
Investor: Liko-S
Project: 2014–2015
Completion: 2015 (27 days)
Photography: BoysPlayNice

Drawings: Fránek Architects
English text: Fránek Architects
Chinese text: gooood

More: Fránek Architects , BoysPlayNice,更多请至:Fránek Architects on gooood 

Post a Comment