Lecor New Office by Kjellgren Kaminsky Architecture

a striking landmark visible from the passing motorway

Project Specs

Location:

来自Kjellgren Kaminsky Architecture对gooood的分享。更多请至:Kjellgren Kaminsky Architecture on gooood 

钢铁生产商Lecor的新办公楼位于哥德堡以北10公里的 Kungälv,用以展示他们的技术水准,以及打造从一座公路上可以看得见的地标。

这座Lecor总部办公楼功能房间包括办公室、厨房、餐厅、会议室、图书馆和更衣室。

A new office building for the steel manufacturer Lecor, situated in Kungälv, 10km north of Gothenburg, was designed to showcase their technical capabilities and to create a striking landmark visible from the passing motorway.

The building, which houses the Lecor headquarters, includes offices, dining area and adjoining kitchenette, meeting rooms, a library and changing rooms.

▼一座公路上可以看得见的地标  a striking landmark visible from the passing motorway

版权Kalle Sanner

外形

考虑到建筑的材料、颜色和纹理要与钢铁工业及工厂的历史相匹配的,建筑的外表面使用灰色钢板,重复拼贴而成。为了强调这是一座生产钢铁的工厂,凸出的玻璃体量悬挑出立面,外面用钢框架包围起来,而后漆成跟室内一致的鲜艳颜色。一层的凸出体量为建筑提供了一座挡风墙,二层则形成一个小巧用餐空间。

在建筑的最高处,建筑师设计了一座桥式的钢铁桁架支撑的体量,包括一间会议室和一个平台。包覆在桁架内的体量被粉刷成粉绿色,三面大面积开窗,可以270度观赏附近的森林。

EXTERIOR

Working with materials, colors and textures that can be associated with the steel industry and its traditions, the building is clad in dark grey steel plates in a repetitive pattern. To emphasize the factory function of steel production, protrusions shoot out of the facades in the form of glass cubes sealed in a steel frame. These features are highlighted using the same pastel color palette used in the interior, forming a windbreak on the first floor and the ‘dining cube’ on the second floor.

At the highest point, across the building, we further accentuate and advertise the factory’s steel operations by placing a conference room and an outdoor terrace enclosed in a long trussed bridge of plant-steel construction. The lattice frame is metallic silver and the contained conference bridge is pastel green with large glass partitions along three walls. Up here you get a 270 degree view out towards the deep woods of Sweden.

▼钢铁桁架支撑的体量,包括一间会议室和一个平台
a conference room and an outdoor terrace enclosed in a long trussed bridge of plant-steel construction.

版权Kalle Sanner

▼外立面暗灰色钢板面材 dark grey steel plates on the facade

版权Kalle Sanner

室内

一层空间被划分为四个主要部分:一端是可以看得见森林的餐厅,然后是男士和女士更衣间,之后是入口门厅,门厅有一座极具造型感的楼梯,最后是办公区,办公区内有一精致的旋转楼梯,直接通往楼上的办公室。

入口大厅的主色调是白色,一座壮观的、颇具戏剧性的楼梯位于中间。围合楼梯的钢板墙面上钻有不同形式组合在一起的圆孔,阳光或者灯光透过这些圆孔形成的感觉很像电焊时候的火花。这些高低不同的墙一直延伸到二层,穿孔的设计元素构成了强烈的视觉表现。

为了跟白色形成鲜明的对比,地板铺设黑色的三种不同尺寸的瓷砖。这样的铺装从入口大厅一直延伸到室外,形成一个焦点,邀请客户进来。

二层的房间根据不同用途确定朝向,除更衣室和厕所铺装白色瓷砖、图书馆铺装粉色地毯外,其余部分铺装硬木地板。办公室的墙面是玻璃的,侧墙和门选用柔和的灰色。用餐空间无论是室内还是室外都使用亮黄色加以强调,房间内散热器的颜色则选用了对比强烈的蓝色。旋转楼梯也使用了同样的黄色。

INTERIOR

Inside, the first floor of the building is divided into four main parts: the dining room at one end with forest view, then changing rooms for ladies and gentlemen, the main entrance, with a spectacular staircase design of steel, and finally an office area including a yellow polished spiral staircase as a short cut up to the offices above.

The entrance hall resembles a sea of white with a large, dramatic staircase taking center stage. With a core of tall painted steel walls constructing the staircase, the pattern of varied perforated holes into them resembles the white glow from welding. This is lit both by artificial and by natural light from the skylight. The walls of various heights extended up to the second floor, combined with their powerful visual expression, become the design elements of a worthy entrance for visitors and employees.

In stark contrast to the white, as well as emphasizing the staircase, the floor is laid with black ceramic tiles in a pattern made up of three different sized tiles. This pattern extends from the entrance to outside the building, forming a focus point inviting guests in

Certain areas have been highlighted by ‘draping’ them in a selected color giving the whole room a single color on the floor and walls.. For example, the library on the second floor has a muted pink shade both on the carpet and the walls. Changing rooms, showers, toilets, some pantries and kitchens are covered with tiles and ceramic tiles in pastel blue, dull army green, pastel green, light grey, pale yellow and crisp white shades.

The second level has hardwood flooring in the box which is placed in different directions depending on the room features and to accentuate the directions in the plan. The parquet flooring is broken up in places, with the cloakroom/toilet’s snow-white tiled floors and the library’s pink carpet stretching out into the corridor. The walls of the office rooms are made of glass and the facing walls and doors have a soft grey tone. The ‘Dining cube’ has both interior and exterior accent colors in a bright yellow tone as well as blue radiators. This creates a bright and alert appearance of the building’s heart. Even the spiral staircase has the same bright yellow hue.

▼一楼中央楼梯 a large, dramatic staircase taking center stage

版权Kalle Sanner

▼穿孔钢板围合成的楼梯间 steel walls with varied perforated holes

版权Kalle Sanner

▼亮黄色用餐区 bright yellow dining cube

版权Kalle Sanner

▼悬挑的黄色用餐区 yellow dining cube

版权Kalle Sanner

▼2楼办公室 office room on 2nd floor

版权Kalle Sanner

▼2楼办公室 office room on 2nd floor

版权Kalle Sanner

▼二层空间 2nd floor

版权Kalle Sanner

地点:瑞典,孔艾尔夫
面积:1200㎡
建造时间:2011年
设计团队:Joakim Kaminsky, Fredrik Kjellgren with Taito Lampinen, Oscar Arnklitt, Jonas Tjader
摄影:Kalle Sanner

OFFICE: Kjellgren Kaminsky Architecture
PROJECT: Lecor
LOCATION:Rollsbo,Kungälv,Sweden
USE:Office
CLIENT:Lecor
PARTNERS:COWI
BUILDING AREA:1200 sqrm
YEAR:2011
TEAM:Joakim Kaminsky, Fredrik Kjellgren with Taito Lampinen, Oscar Arnklitt, Jonas Tj.der
PHOTO:Kalle Sanner

English Text:Kjellgren Kaminsky Architecture
Chinese Text:gooood

MORE: Kjellgren Kaminsky Architecture 更多请至:Kjellgren Kaminsky Architecture on gooood  

Post a Comment