Lazy Bricks by Odami

Testing the potential of fabric-formwork in construction

Project Specs

Design:
Location:

感谢 Odami 对gooood 分享以下内容。
Appreciation towards Odami for providing the following description:

“砖,你想变成什么样子?”
“我想舒服自在。”

“What do you wanna be, Brick?”
“I wanna be chillin’.”

▼项目概览,overall view ©Odami

该装置被亲切地称为“格丽塔”,它是一次关于场所营造的实验,同时也是对织物框架在建造中的潜力的演练。作为最基础的结构,其目的并非构建某种能够抵御环境影响的遮蔽物,而是简单地在特定位置来营造一个场所。基于这一点,场所的品质被作为重点加以强调,整体结构看上去犹如从场地中生长出来。

“慵懒的砖”并没有像通常的砖块那样砌筑成纯粹的几何构造,而是以一种类似于织物的形式“快乐地”堆放在地面或周边的事物上,展现出不受束缚的自由之态。

▼“慵懒的砖”以一种类似于织物的形式叠加在场地中 ©Odami
the fabric-formed “lazy bricks”  happily slumped on, over, or around anything that got next to or underneath them

This pavilion – affectionately named “Greta” – was an exercise both in place-making, and in testing the potential of fabric-formwork in construction. As a primitive structure, the goal wasn’t to provide physical shelter from the elements; it was simply to create a place by structuring the environment in a specific location. To do this, the structure sought to create a moment where the qualities of the place were intensified, seeming to emerge from the very place on which it stands.

The method of building with fabric-formed “lazy bricks” made this possible. Instead of lending themselves to a pure, geometric form like a normal brick would, which would have struggled to relate to the messiness of the site, the lazy bricks happily slumped on, over, or around anything that got next to or underneath them. They couldn’t be bothered to resist.

▼细部,detailed view ©Odami

▼制作过程,making process ©Odami

▼“慵懒的砖”冬季视角,lazy bricks in winter ©Odami

最终的形式与场地形成了无比紧密的衔接,它拒绝了设计者施加的控制,就地“躺倒”在最方便的位置,从而真正成为其所在环境的一部分。

The result is a form which couldn’t help but make intimate acquaintances with the site – resisting the control of the Designer, preferring instead to simply lay down at its nearest convenience, and therefore be genuinely a part of it.

▼装置犹如从场地中生长出来 ©Odami
the structure seems to emerge from the very place on which it stands

Project Year: 2015
Status: Built
Materials: Spandex, rebar, concrete
Location: Rivière Rouge, Québec, Canada
Project team & Photo: Odami

More:Odami

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment