La Doyenne by _naturehumaine

Interaction of staggered floors.

Project Specs

Location:

感谢_naturehumaine 对gooood的分享。 更多关于他们:_naturehumaine on gooood
Appreciation towards _naturehumaine for providing the following description:

该项目对建于1887年的维多利亚时期住宅进行改造和扩建,位于蒙特利尔,距圣路易花园只有几步之遥。住宅坐落在密集的Plateau Mont Royal街区,设计的挑战在于满足新住户想要将建筑向后院扩建的同时保证侧后方隐私的愿望。

La Doyenne is a renovation and the expansion project of a Victorian house built in 1887, a few steps away from Square Saint-Louis in Montreal. In a high-density built environment characteristic of the Plateau Mont Royal, the main challenge to meet the desire of its new occupants was to design an extension in the back yard preserving their privacy from the side and rear buildings.

▼入口立面,entrance facade © Raphaël Thibodeau

外立面采用多种方式保护居住者的隐私,并使阳光进入房屋。卧室窗户前的钢百叶和侧窗的钢板遮挡了视线,保护了隐私。天窗和楼梯井将天光引入室内。

The exterior envelope of the house integrates several devices aimed at preserving the privacy of its occupants while allowing light to enter; the steel blades in front of the bedroom window as well as solid steel panels on the side windows reduce lateral views. Lastly, the skylights and stairwells let zenithal light into the heart of the house.

▼后侧外观,back appearance © Raphaël Thibodeau

▼钢百叶遮挡视线,steel blades reducing views © Raphaël Thibodeau

▼侧窗钢板,steel panels on side windows © Raphaël Thibodeau

该项目的特别之处在于整合了多个楼层的空间。居住者进入房屋,穿过占据临街侧半层空间的客厅到达后院。这种空间布局使其与相邻住宅产生高差,保护了隐私,还使餐厅和厨房通高,提升了室内空间的高度。

The project’s singularity comes from the integration of multiple floor level variations. One enters the house through the living room, located half a level above the street, to reach the backyard. This intervention aims to create a height offset in relation to the level of the neighboring terraces while reinforcing the verticality of the interior volumes. The proportions of the dining room and kitchen are then perceived as double height spaces.

▼客厅,living room © Raphaël Thibodeau

▼一层看向花园层的通高空间,view from 1F to the height space on garden floor © Raphaël Thibodeau

房屋内部入口处的楼梯被保留下来并得到修复,它仍然是住宅的中心元素,又与新元素建立联系。设计团队还增设了两部楼梯,第一部连接客厅与餐厅,第二部是旋转楼梯,通向屋顶露台。设计团队受到该建筑的历史的启发,将两部楼梯统一为翡翠绿色调。

Inside, the majestic staircase at the entrance to the house is preserved and restored. It remains the centerpiece of the house while creating a relationship with the new elements. Two staircases are added; the first one connects the living room to the dining room. The second, an helicoidal staircase leads to the roof terrace. Both are united by their imperial green tone inspired by the history of the building.

▼入口处楼梯,staircase at the entrance © Raphaël Thibodeau

▼楼梯通向通高的餐厅 © Raphaël Thibodeau
staircase leading to dining room in height space

▼连接客厅与餐厅的楼梯 © Raphaël Thibodeau
staircase connecting living room to dining room

▼从厨房看向楼梯,view from kitchen to staircase © Raphaël Thibodeau

▼餐厅,向后院开放,dining room,open to backyard © Raphaël Thibodeau

▼旋转楼梯,通向屋顶露台 © Raphaël Thibodeau
spiral staircase,leading to roof terrace

橡木地板、旧豪宅的特色木质家具以及厨房和浴室使用的不锈钢面板等高品质材料构成了房屋的整体基调。

The palette of the project is composed of both noble materials such as the oak floors and wooden furniture characteristic of old bourgeois homes, and raw materials like the stainless-steel countertops in the kitchen and bathrooms.

▼厨房使用的不锈钢面板 © Raphaël Thibodeau
stainless-steel countertop in the kitchen

▼楼梯细部,details © Raphaël Thibodeau

该项目紧密地融入周围的高密度环境之中,其内部的四层空间是连续的,并且突出了各部分空间的相互联系。

In this way, the Doyenne capitalizes on the density of its surroundings to unveil a project that is intimately integrated into its environment. Spread over 4 levels, its interior spatiality is a continuous space accentuating the interaction between the parts of the house.

▼花园层平面,garden floor plan © _naturehumaine

▼一层平面,1F plan © _naturehumaine

▼二层平面,2F plan © _naturehumaine

▼屋顶露台平面,terrace plan © _naturehumaine

▼剖面,section © _naturehumaine

Type: Single family house
Intervention: Renovation & Extension
Location: Plateau Mont-Royal, Montréal, QC, Canada
Area: 3100 sqft (gross)
Date: 2020
Photo credits:  Raphaël Thibodeau

More: _naturehumaine     更多关于他们:_naturehumaine on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment