La casa di Chiara e Stefano / DUEARCHITETTI

Cool Mountain View Residence

Project Specs

Location:

非常感谢duearchitetti予gooood的分享。更多关于他们:duearchitectti on gooood
Appreciation towards duearchitetti for providing the following description:

建筑坐落于一个高高山坡之上的宁静住宅区中,住区里还有一个小小教堂。建筑主要的西南朝向让室内空间常年沐浴在温暖而明亮的自然阳光之下,每个房间都拥有真实生动的眺望视野。建筑的场地在一片倾斜的山坡上,建筑师延续了一以贯之的设计概念来适应倾斜的场地,其中包括一开始要设计两个楼层的想法。建筑的下层是一个纵向的综合区域,和周围的自然景观、天然的石质台阶结合在一起。卧室,健身房和工作室也在这一层。

The house is located in a scenically privileged position, high on a hillside in a residential settlement in which a small church also is a part. The dominant view and an excellent south-west exposure are a tangible presence in every space of the house. We have been working on a project maintaining the originally thought out architectural concept including two levels in order to adapt the design to the steep slope of the ground. The lower level presents a longitudinal and hypogean development integrated in the hillside as a natural stone terrace. Here you will find bedrooms, studio and fitness zone.

▽ 蜿蜒流动的上层空间,continuous space on upper level

001-La casa di Chiara e Stefano by DUEARCHITETTI

空间的中心性和独特性通常会作为两件矛盾的事物,却共同塑造了二层的客厅空间,客厅中的岩石牢牢被固定在结构上;同时,二层的客厅也是建筑沿街的主要入口。这一层户外空间纵深而悠长,北向的游泳池是石墙的延伸,正对着车库顶部的一片大台阶。从项目之初就出现的困难已经被建筑师成功的解决了,建筑室内,户外自然风光,各种各样的天空和云气被和谐地组织到一起。这件作品为人们提供了观察的场所和日常的庇护。建筑师以一种相反却紧凑的方式,把室外的美丽风景容纳进室内空间。

建筑的一侧有一片大面积的落地窗,朝向室外的自然景观;另一侧是木制的翼状元素和一些功能性元素,增添了室内的生机。沿着玻璃窗和室内通道,就会进入一个半明半暗的室内空间。

Centralness and individuality characterize, on the contrary, the upper level of the living area that, as a rock is resting on the structure and thus remains fixed, has become the principal entrance from the high-positioned street. On this level the outdoor spaces take a longitudinal trend; towards north the pool is going out from the section of the stone wall, on the opposite side a large terrace opens itself on the top of the garage.The project challenge, which we have felt important from the beginning, has been how to succeed in managing, in the inside of the house, all of the outside nature, the many types of sky with different and strong weather conditions, without conflicting emotions.Observation and protection have become the objectives of the project.The will to involve all the outside beauty is coexisting with the opposite approach to create intimacy and concentration inside the house.

On one side you have large glass surfaces which as a segmented diaphragm opens the house to the scenic nature, on the other side wooden wings and functional elements that are carrying us into the organism of the house, tracing flowing and continuous passages along the glass surfaces for then to enter the semi-darkness of the inner spaces.

▽ 上层落地窗和阳台,french windows and balcony

004-La casa di Chiara e Stefano by DUEARCHITETTI

▽ 上层空间的壁炉和远景,fireplace and landscape outside window

007-La casa di Chiara e Stefano by DUEARCHITETTI

▽  壁炉和烟囱细部,detail drawing of the fireplace and chimney

C:UsersUtenteDropboxduearchitettipubblicazioniLa casa di C

▽ 大片落地窗,large glass surface form floor to ceiling

003-La casa di Chiara e Stefano by DUEARCHITETTI

建筑师认为,对于有机的理解也可以看作是拥有不同个性和频率的人共同生活所交织出来的图景:充分认可和理解每个人的自由,合理地设计划分空间来保护人的自由。因此在这个设计中,空间流动而连续,边界开敞而自由,每一处的空间都可以根据日常生活节奏的变化而变化。通高的巨大活动门划分出理想尺度的房间,预留了有趣的缝隙,让光线和充满好奇的人们可以在室内探索游戏。建筑师不希望关闭一扇门的时候,就把一间房间跟世界隔离开来。

The definition of the organism has also taken shape from the comprehension of the dynamics of two persons’ common life with different rhythms and characters: identify and understand each person’s liberty, the areas to divide and those to protect.This is transferred into a flowing, continuous space without interruptions. The borders are not defined, the spaces are changing following the rhythmic moments of the day. Big full-height sliding panels are modelling ideal rooms, creating fissures for company, light and curiosity like a dynamic play. We didn’t want it to be necessary to “close a door” in order to isolate a room.

▽ 隔板划分出上层空间,自由而开敞,panels defining upper space

002-La casa di Chiara e Stefano by DUEARCHITETTI

建筑师对光影有着足够的控制力,一天中的不同时刻,自然光都会在不同的材质的地板上形成变幻莫测的阴翳。例如,二层的混凝土楼地面能强化明暗的对比,每每午后时光,阳光洒入,阴影的边缘总是清晰而锋利;但是木头又会和光线发生另外的作用,柔和的木地板会吸收光线从而弱化这种明暗反差,阴影的色调会更加的柔和,室内的气氛会更加轻松愉悦。在客厅的窗外,水池里的水正倒映着天空的变化。不远处,地板上火盆里的火熊熊燃烧,在寒冬腊月为公司送去温暖。

A further control of the project has been the attention to the dynamics of the natural borders of light and shadow which are drawn on the floor at the different moments of the day. The concrete floor of the upper level emphasises and highlights the contrast between light and darkness; the borders in the afternoon seem sharp and precise. On the contrary, the wooden floor of the lower level absorbs and mitigates the differences; the shadow tones are softer, the atmosphere more relaxing.Outside near the windows of the living room the pool water is reflecting the variability of the sky. Inside, within a short distance, the fire of a brazier placed on the floor creates heat and gives company in the cold winter days.

▽ 上层空间的水泥地面和地上的光影,shadow on concrete floor

008-La casa di Chiara e Stefano by DUEARCHITETTI     009-La casa di Chiara e Stefano by DUEARCHITETTI

▽ 通向下层空间的楼梯和过道,pathway and staircase to lower level

010-La casa di Chiara e Stefano by DUEARCHITETTI

▽ 楼梯,staircase

011-La casa di Chiara e Stefano by DUEARCHITETTI

▽ 下层的小院落,courtyard of the lower level

012-La casa di Chiara e Stefano by DUEARCHITETTI

▽ 下层空间的走廊,corridor of the lower space

014-La casa di Chiara e Stefano by DUEARCHITETTI

▽ 下层健身房的浴室,bathroom

015-La casa di Chiara e Stefano by DUEARCHITETTI     013-La casa di Chiara e Stefano by DUEARCHITETTI

▽  下层半明半暗的空间,semi-darkness of the inner spaces

016-La casa di Chiara e Stefano by DUEARCHITETTI    017-La casa di Chiara e Stefano by DUEARCHITETTI

Drawings: DUEARCHITETTI
English Text: DUEARCHITETTI
Chinese Text: gooood

MORE:   duearchitetti,更多关于他们:duearchitectti on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to get contact with the designer/sharer/collaborator of the project

Post a Comment