国际学校创新教育中心,布拉格 / Studio Perspektiv

动感的多功能空间

项目标签

位置:
类型:

感谢 Studio Perspektiv 予gooood分享以下内容。更多关于他们:Studio Perspektiv on gooood
Appreciation towards Studio Perspektiv  for providing the following description:

 

项目化教学创新空间
Innovative space for project-oriented teaching

图书馆的原有用途已经发生转变,数媒、3D打印、虚拟现实以及增强现实的引入进一步加快了演变进程。图书馆的主要变化在于融入了不同类型多功能教学空间。创新教育中心通过一体式楼梯将图书室、自习室和工坊连接起来。建筑师Antal和Stara补充道:“多亏学校的灵活管理,我们才可以进行大胆且具有强烈视觉的设计,提供新的学习方式。我们的目的是最大限度地提升空间透明性,并设计出符合儿童人体工程学的设施。”英国的图书馆设计专家也受邀加入该项目,提供针对21世纪图书馆要求的咨询。尽管疫情带来了一些不利情况,但强大的团队使该项目得以按时完成。

The original purpose of the library has changed and evolved – the introduction of digital media, 3D printing, and virtual or augmented reality has further enhanced this process. The main change is the incorporation of different types of teaching into one multifunctional space. The Innovation and Education Centre unites a library, study room and workshop with an integrated residential staircase. “Thanks to the close relationship with the agile management of the school, we were able to implement a bold and strong vision of the concept, new learning. The aim was to bring maximum visual transparency and design equipment with an emphasis on the diverse ergonomics of children,” add architects Antal and Stara. Library design specialists from the United Kingdom were also invited to join the project to consult the requirements of librarianship of the 21st century. A strong team was created, thanks to which the project was completed on time, despite the unfavourable circumstances associated with the pandemic.

▼项目概览,overall view of the project © Studio Flusser

 

为什么是书?
Why books?

由于数字化进程,图书馆近年来经历了重大变革。主要开放空间也因此不再扮演传统图书馆的角色,而是作为知识的迷宫。其布局贯穿整个空间,为使用者提供学习或会见场所。书架的设计强调灵活性,它们装有滑轮并具有不同的排列方式。声舒适和光舒适是该项目的关键。设计师复制并放大彼得·西斯《Bird Assembly》一书中的迷宫,将其与纸飞机形状的吸声板结合成动感的雕塑,活跃了空间并为之注入轻松感和趣味性。

Thanks to digitization, libraries have undergone a significant transformation in recent years. The main open library part thus does not play the role of a traditional library, but rather as a labyrinth of knowledge. Its layout accompanies the visitor through the space and offers him/her a place to study or meet classmates. The library shelves have been designed with an emphasis on flexibility, so they are equipped with wheels and a variable arrangement of shelves. An important topic of the project was acoustic and light comfort. Acoustic panels in the shape of paper airplanes are supplemented by an enlarged reproduction of the labyrinth from the book Bird Assembly by Petr Sís. These dynamic sculptures enliven the space and give it lightness and playfulness.

▼纸飞机形状的吸声板,acoustic panels in the shape of paper airplanes © Studio Flusser

▼图书室鸟瞰,aerial view of the library © Studio Flusser

▼开放的接待区,open reception area © Studio Flusser

▼迷宫般的阅览区,labyrinth of reading area © Studio Flusser

▼不同排列方式的家具与书柜,furniture and bookcase with different arrangement © Studio Flusser

 

受协同工作启发的自习室
Study room inspired by coworking

夹层的开放空间具有友好的环境,用作阅览室或会见场所。设计师受办公空间启发,在夹层增设了隔音电话亭。面向图书区域的开洞使阅览室/自习室充满活力。最大的房间没有明确功能。多功能空间可以用作日常会议室、视频会议室或教室。

The open space of the mezzanine with an informal environment is conceived as a reading room or a meeting place. The architects were inspired by office spaces and added soundproof call boxes to the space. The reading room/study room as a representative of the informal environment is enlivened by a large opening towards the library space. The largest room on the first floor does not have a clearly designated function. This multifunctional space can be used as a meeting, video conference, or lecture room.

▼从接待处望向夹层空间,view to the mezzanine from the reception © Studio Flusser

▼夹层下的交通空间,circulation space under the mezzanine © Studio Flusser

▼从楼梯望向图书室,view to the library from the stairs © Studio Flusser

▼夹层空间向图书室开放,the mezzanine space opens to the library © Studio Flusser

▼夹层内部,inside view of the mezzanine © Studio Flusser

 

未来工坊-创意实验室
Idea-Lab, workshop of the future

未来学校工坊又称创意实验室,补充了学校的理论教学。学生们可以在这里使用3D打印、数控铣床或激光切割机。视觉上,创意实验室与图书区域相通,促进了教育和后续实践的协同。工坊同创新教育中心其他部分一样,格外注重家具的灵活性。书桌可以在空间中移动,天花板中的特殊设备确保了电力供应。

Theoretical teaching is complemented by the school workshop of the future, called the Idea-Lab. Students can use 3D printers, CNC milling machines, or laser cutters. The Idea-Lab space is visually connected to the library, and natural synergy is created between education and subsequent practice. Like the rest of the innovation and education centre, the workshop is furnished with special focus on flexibility. Desks can be moved in the space, and the electricity supply of the space is ensured by unusual ceiling winches.

▼学生们在创意实验室,students in the Idea-Lab © Studio Flusser

▼不同设备将空间划分为不同工作区,different equipments divide the space into different working areas © Studio Flusser

▼夜间照明,night lighting © Studio Flusser

 

更少的颜色带来更多的平静和专注
Less colours for more peace and concentration

精致的结果源于简单的想法:创造人和书可以互相交流的场所。读者与书之间的联系不应受到外界干扰。设计师补充道:“在设计时,我们专注于营造愉悦、舒缓的氛围,为读者与书的交流提供最佳条件。”设计师通过运用柔和的色彩和天然的材料,突显出应该充满活力的空间。乙烯基地面以及从英特飞(Interface)公司回收的地毯使室内的白色和灰色变得清晰可见。这里最具代表性的天然材料是橡木贴面,它构成了楼梯和墙面吸声板的面层。鲜艳的Vitra和Sancal座椅使空间变得更加明亮。

Behind the refined result is a simple idea: a place where people and books can communicate with each other. The connection that takes place between the reader and the book does not deserve to be disturbed. “When designing, we focused on creating a pleasant, soothing atmosphere that offers optimal conditions for this dialogue,” add the architects. The space that should be stimulating is highlighted by muted colours and natural materials. Shades of white and grey are clearly seen thanks to vinyl flooring or recycled carpets from the Interface company. Natural materials are represented here by oak veneer, which forms the cladding of the residential staircase and acoustic slats on the walls. Bright colours are enhanced by the colourful Vitra and Sancal seating furniture.

▼鲜艳的座椅使空间变得更加明亮 © Studio Flusser
colorful seats make the space brighter

▼橡木贴面的楼梯间,staircase with oak veneer © Studio Flusser

来自Perspektiv工作室的建筑师的设计最大限度地提升了创新教育中心的功能,使其成为向所有学生、员工和家长开放的信息源和社区中心。ISP主管Arnie Bieber说道:“ 创意教育中心的功能超越了图书馆,它鼓励阅读与研究,也提供设计、合作、创新和未来工作的启发性空间。”图书室和创意实验室被划分为多个区域,用于会议、知识和学习。创新教育中心已于去年九月初向学生开放,在新学年受到了热烈的欢迎。

The design of the architects from the Perspektiv studio maximises the function of the innovation and education centre as an information source and community hub open to all students, staff, and parents of the school. “It’s much more than just a library – the ISP’s education and innovation centre encourages reading and research, but it also provides an inspiring space for design, collaboration, innovation and future work,” said ISP Director Dr. Arnie Bieber. The premises of the library and the Idea-Lab ISP are divided into zones, which are used for meetings, knowledge, and learning. The innovation and education centre opened to students at the beginning of September and was a pleasant welcome in the new school year.

▼轴测图,axon drawing © Studio Perspektiv

▼一层平面图,ground floor plan © Studio Perspektiv

▼二层平面图,first floor plan © Studio Perspektiv

Studio: Studio Perspektiv
Author: Martin Stára, architect, executive
Ján Antal, architect, executive
Contact E-mail: info@perspektiv.cz
Website: www.perspektiv.cz
Studio address: Belgická 32, 120 00 Prague 2, Czech Republic
Design team: Tereza Houdková, architect
Markéta Michálková, architect
Barbora Babocká, architect
Monika Škardová, architect
Yana Stepankova, visualisations
Project location: Nebušická 700, 164 00 Prague 6
Project country: Czech Republic
Project year: 2020
Completion year: 2020
Built-up Area: 860 m²
Gross Floor Area: 609 m²
Usable Floor Area: 786 m²
Client: International School of Prague
Client’s e-mail: tmclaughlin@isp.cz
Client’s website: www.isp.cz
Photographer: Studio Flusser, info@studioflusser.cz, www.studioflusser.com
Contactor: SIS, www.sisbrno.cz
Library consultant: Rachel Van Riel [Opening the Book], www.openingthebook.com

More: Studio Perspektiv     更多关于他们:Studio Perspektiv on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
点击联系该项目/文章的创作/分享者

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »