IA_HOUSE, Single family house in Pozuelo de Alarcón, Madrid by LANDÍNEZ+REY architects

Simple but powerful modern residence

Project Specs

Location:

来自LANDINEZ + REY 对gooood的分享。更多关于他们:LANDINEZ + REY on gooood
Appreciation towards LANDINEZ + REY for providing the following description:

该建筑坐落于由独栋住宅所围合而成的居住区内,并连通东西两侧的街道。建筑基地呈纵向不规则形态。紧凑的住宅内部规划完美契合了居住者的日常需求:即维持住宅与其外部环境的良好连接性,实现东西两侧街道与住宅的友好互通。

The house is located in a residential area comprising detached houses. It is accessed from the streets on the east and west sides of the block on which the plot is situated. It has an irregular and slightly longitudinal shape. The compact building was designed according to a basic requirement of the property owners: not break the continuity of the free outdoor space between the two streets, a condition that determined the orientation of the house and its relationship with the exterior.

▼建筑概览,overview of the house

由于受到水平方向规划的限制,由外墙限定的住宅的范围距场地北边仅3米,距南边11米,中间没有设任何阻隔。而在东西向上,由于建筑长度与场地横向长度相似,使场地东西贯通。这两个方向的空间,全凭承重结构和混凝土墙来限制。因此这些混凝土梁,墙和铺装如同住宅的外表皮。这些砖结构不仅构成了一层空间,同时作为二层空间的便捷,支撑和基础。二层空间由白色预制版面围合构成,包括卧室、书房和游戏区。

Not having a horizon, IA_house traces the limits of its domestic space in the walls containing the plot, barely three metres in the north and 11 in the south, without interruption. However, from east to west, the house itself forms part of the perimeter enclosure, from the street entrance in the east to the covered outdoor area in the west. In both cases, the load-bearing beam structure and concrete walls mark these limits. In-situ. Therefore, concrete beams, walls and paving serve as containing envelopes and a threshold for handmade brick structures, and also to guide and order them. These brick structures house the rooms on the lower floor. They serve as a threshold, support and foundation for the upper volume. The latter, formed by white prefabricated envelopes, houses the bedrooms and a study and games area.

▼住宅东侧临街入口,the entrance from street

▼住宅入口小广场及北立面,entrance area faces eastern street and north facade

▼住宅南立面,south facade of the house

▼住宅西立面,west facade of the house

▼材料间的对比营造出简洁的现代感,the contrast between materials produces the modern atmosphere

底层通风空间设有滑动钢板,可依据需求自行调节。墙体则是由半英尺厚的砖块和石灰砂浆按传统工艺砌成,看起来就像是门窗框架和灰色混凝土梁的背景画布。另一面,白色釉面砖墙也令人印象深刻。预制面板组成几何形体块,彼此之间互不连接。白色砖体墙面部分,南北向上砖块呈横向铺设,东西则向呈纵向铺设,墙体之间也是互不连接。这些特殊墙体使用了加固结构,因此不会给承重墙增加负担。建筑的砖体结构都是采用砖和砂浆构成,用于塑造外形和构成结构。

The lower structures have sliding steel panels in the ventilated chambers. The handmade brick walls, arranged in the traditional fashion for half-foot brick and with lime mortar, are like canvases confined between the framework and the structural grey concrete beams. On the other hand, the shiny white glazed brick walls were also built with depth in mind and, in this case, form volumes projected according to the geometric position of the brick, with no bonding: six-inch stretchers on the north and south and, again without bonding, headers from east to west. Unrestrained reinforced constructions that escape from the load-bearing structure. Two ways of building masonry structures. Always brick and mortar. Two ways of shaping them and addressing them from the structure.

▼滑动通风钢板轨道框架,the framework of the sliding steel panels

该建筑营造出了一种两极分化的内外空间关系:即横向上,它保持着外部空间和视觉上的连续性,纵向上,由于一些几何形态的置入,使让结构和尺度与连续性和时间产生对抗。

Thus a polarisation of the house’s interior/exterior relationship is established: transversality in its link with the surroundings and longitudinal continuity in the transit areas and internal visual relationships: we put geometry in opposition with topology, and pit construction and scale against continuity and time.

▼一层空间, first floor

▼楼梯间,stairecase

▼二层书房及楼梯间, study and staircase

▼由传统墙体、混凝土框架、预制面板及釉面白瓷砖构成的丰富外立面,the facades composed of traditional handmade brick walls, concrete framework,white prefabricated envelopes and glazed brick walls.

▼采用传统工艺的砖墙,brick walls with traditional way

▼场地区位,site plan

▼建筑平面,plans of the first and the second

▼建筑立面及剖面,elevations and sections

 

▼建筑细部,details

Location: Pozuelo de Alarcón, Madrid (SPAIN)
Architects / Project+Works direction: David LANDÍNEZ GONZÁLEZ-VALCÁRCEL
+ Mónica GONZÁLEZ REY (LANDÍNEZ+REY | equipo L2G arquitectos [eL2Gaa] )
Building Engineer + Structure + Surveyor: David LANDÍNEZ GONZÁLEZ-VALCÁRCEL + Mónica GONZÁLEZ REY (LANDÍNEZ+REY | equipo L2G arquitectos, slp [eL2Gaa] )
Collaborators: Ana ALFONSO CORZO
Photographer: Raúl del VALLE
Builded surface: 260,45 m2 (+350m2 urbanization)
General Contractor: URIEL y del VALLE Interiorismo, S.L. (Julio ISCAR)
Project year: 2013 -2016

More:LANDINEZ + REY ,LANDINEZ + REY on gooood

Post a Comment