Hydro Sciences Laboratory Neubiberg / Brune Architekten

Strong and beautiful three-dimensional shape

Project Specs

Location:

非常感谢Brune Architekten将项目介绍和项目图片授权gooood发行。更多请至:Brune Architekten on gooood 
Appreciation towards Brune Architekten for providing the following description:

Hydro科学实验室位于德国慕尼黑,是一个拥有四层楼层高整体大空间的平屋顶建筑。实验室用舒缓简介的姿态回应了周边多样化的环境。整体结构为木结构,外附一层浅色的半透明和不透明表皮。不透明的表皮为可通风的落叶松木表皮,半透明的表皮是双层封闭聚碳酸酯板。夜幕降临,大厅由内向外焕发出光芒,显示出自己独特的魅力。

The site of the new laboratory for the Institute of Hydro Sciences at the Universität der Bundeswehr München in Neubiberg is defined by a wide variety of different typologies: a mixture of one-storey to four-storey tall buildings, pitched as mono-pitched roofs and containers next to high-quality buildings.

/wp-content/uploads/2014/01/_c_8T6kOGkKCgptcpxaM3cZHZC9QBnZomMEmBkTpmgXXJTVcS5iSq4FKpKbuSnHsaPavyIhERwOaX-R3KAONp7S84dOiR-3-NMJ.jpg

内部可以直接看见木结构本身,结构具有强烈而美丽的立体造型。白天光线通过半透明的表皮均匀的渗入空间。整个空间主色调为完全中立的白色,在一侧安放了一个独立的黑色盒子。黑色盒子以外的空间主要是放置大实验设备的地方。黑盒子本身在提供功能的同时也成为一个非常特别的空间元素。

The design responds to the diverse environment with a soothing and clean-lined gesture for the new laboratory: the result of the design process is an enveloped timber construction with a clear and strong volumetric shape, subtle materials and a horizontally structured façade. Its modular grid of 4.5 m allows further extensions in the future.

The placid and clean-lined outward appearance conceals a hall construction of three-dimensionally twisted and clamped timber frame girders, that serves both as a space for experimental setups as well as a storage / distribution facility for heavy machineries.

In order to ensure optimal lighting conditions for the practical works, the building envelope is horizontally divided into two parts: while the lower third of the hall is covered by a back-ventilated larch wood cladding, the upper two thirds are enclosed by double-layered polycarbonate twin wall sheets. A dimmed light enters the building through those translucent polycarbonate sheets and covers the space in a homogenous light.

The white glaze of the wood framework and wood paneling guarantees the absence of visual irritations. Opposing the White Cube a two storey high Black Box provides rooms for laboratory evaluation as well as additional utility spaces. Even though the Black Box is connected to the northern façade on ground floor level, it generates the impression of a free-standing spatial element.

During nightfall, when the hall is illuminated, the laboratory evokes a particular charm: the dimmed light from the inside spreads into the dark and reveals its elaborate framework to the outside.

/wp-content/uploads/2014/01/_c_FLINaaIl-jNbgniAdCZyyIQSUt7UZ7tmx2shLQ4TrIf3T6ByJtcDSINEbEIuFTDlYW5xLrAWj5Srl0JbKalewUIXeKoXqQ-f.jpg

/wp-content/uploads/2014/01/_c_1x-8iGP1ZxCpkbyiyQDgLt13u_RlEIq4qG-ALZMw78HNSM9oD06IfDeYfntHzWtLe0BociyD8Vdxb3FiI-ON4LMGog052Jed.jpg

/wp-content/uploads/2014/01/_c_arfqCoMxoe7Rb8V-O95NJbvT2BHUypGgae5J3YrzmTUPSconRO3CNSVe-XdhkSaD8pkzDroRgnNfR-g7-KOHQzBGieJHrU2M.jpg

Completion:  Mai 2011

Address:  Werner-Heisenberg-Weg 39, 85579 Neubiberg

Client: Staatliches Bauamt München I, München www.stbam1.bayern.de

Collaborator: Carolin Wittenbeck

Structural Engineering: Dr. Ing.  Behringer, München www.behringer-ingenieure.de

Photography: Zooey Braun, Stuttgart www.zooey-braun.de

/wp-content/uploads/2014/01/_c_jK5_5o-mlIun6MiJiG1rHF0srue82e88Y4dd9vdxhB63d3nupd6uL2-STblTr2N2QZ3qCdW12_b1wZacuyykp505ja-1O4Zd.jpg

 

/wp-content/uploads/2014/01/_c_j32XRFscFQkofM8FaODeqO_mK74PYuXO9_whtUmdFFsE-q3EcI4aAyc8-HT8w63cDpcaiANWghw676_9RReBb6IzoJJuTjnH.jpg

 

/wp-content/uploads/2014/01/_c_Vqc4c17jGL_wMWlzmQSEhVM7H-bRUQNbJCVFihTsSv3xPVsCmK48VocY1ohZyowXY64K9Ki7S4a2GlCTMTygxrRc6g6y6YnR.jpg

MORE:  Brune Architekten,更多请至:Brune Architekten on gooood 

Post a Comment