‘Human Rights’ sports centre in Strasbourg by Dominique Coulon & Associés

To lend a precious elegance to the sports spaces

Project Specs

Location:

非常感谢设计方Dominique Coulon Architecte予gooood分享以下内容。更多关于:Dominique Coulon Architecte on gooood
Appreciation towards Dominique Coulon Architecte for providing the following description:

斯特拉斯堡自1948年成为欧洲的省会城市,是欧洲议会和欧洲人权法院的所在地。为满足在当地工作的来自欧洲各地乃至世界的居民,市政当局决定建设一所新的欧洲学校。该校的教学模式十分多元化:使用不同国家的语言,同时强调学生的自主学习与父母的积极参与,并提供从幼儿园至大学的全套教学。学校坐落于Robertsau的一处草木茂盛的场地,可容纳1000名学生。为了满足学校以及当地居民的需要,政府决定增建一座开放的体育中心,其中包括一个多功能的体育场,以及一间能够举办各类活动的多功能厅。

Strasbourg has had the status of European capital since 1948; it is the seat of the European Parliament and of the European Court of Human Rights. The city’s authorities quite naturally decided to a propose an educational offer designed to meet the expectations of the European and international civil servants working in the city by creating a European school. The school’s educational model, based on a multicultural approach, wide use of different languages, and emphasis on both children’s autonomy and parents’ involvement, covers a full school curriculum, from nursery school right through to the European baccalaureate. The school is located in the leafy neighbourhood of the Robertsau, near the European and international institutions. The school has nearly one thousand pupils and, to meet its requirements and those of local residents, the municipal authorities in Strasbourg decided to build an open sports centre. The programme called for the creation of a multi-sport hall and a multi-purpose hall capable of serving as a venue for events not involving sport.

▼体育中心外观,exterior view

▼体育中心包括一个多功能体育场和一间多功能厅,the sports centre consists of a multi-sport hall and a multi-purpose hall

▼街道视角,street view

▼前场入口路径,forecourt access

   

▼夜景,night view

除了达到必要的建筑品质和功能品质的要求之外,体育中心还致力于与学校建立和谐的关系。体育中心的两座体量相互独立且形成角度,这使得面积较大的体育场能够理想地被放置于场地的北侧并垂直于街道。场地的纵深得到了充分的利用;建筑较短的一侧朝向街道,从而与景观形成多方位的接触。透明的入口大厅将视野从前院沿着树林一路引向场地的后方。更衣室和其它基本的功能空间包围着两座主要场馆,带来外部以及相互的视野。

Beyond the actual architectural and functional qualities of the building, the sports centre creates a balance and establishes a dialogue with the European school. It prolongs the logic of the fragments already used for the school building. The volumes of the two halls are dissociated and angled, which makes it possible to set the larger hall in an ideal position: perpendicular to the street, on the northern edge of the site, its position minimises the building’s impact on the site. The full depth of the site is used; the shorter side of the building gives onto the street, making it more porous in relation to the landscape. The entrance hall is transparent, allowing sight from the forecourt through to the wood at the back of the site. The elements of the programme form a crown, with changing rooms and other premises surrounding the two halls and providing views both to the outside and among themselves.

▼透明的入口大厅将视野从前院沿着树林一路引向场地的后方,the transparent hall allows sight from the forecourt through to the wood at the back of the site

▼其它基本的功能空间包围着两座主要场馆,带来外部以及相互的视野,the elements of the programme form a crown, with changing rooms and other premises surrounding the two halls and providing views both to the outside and among themselves

建筑中细致地采用了混凝土、镀锌钢、玻璃和油毡等简洁且耐用的材料。多功能体育场则凭借这些材料呈现出深度不一的灰色调。南北通透的格局带来了优质的采光条件,宽阔的聚碳酸酯墙面为体育场带来柔和且均匀的光线,避免了眩光的干扰。声学方面也得到了充分重视:墙壁上铺设以带孔的中密度纤维板,屋顶也进行了相应的处理。铺设在房梁之间的镀锌钢板形成了网状的假吊顶,同时起到保护技术设备的作用,使灯光能够照亮整个场地。

The project makes careful use of rough, durable materials: architectonic concrete, galvanised steel, glass and linoleum. The multi-sports hall plays on the grey shades of these materials. The building lies on a north/south line, which is the best way to control natural light, while large expanses of polycarbonate provide and disperse gentle, even light throughout the hall, with no risk of dazzling or inconveniencing users. Particular attention has also been paid to the acoustic: up to a person’s height, the walls are faced with perforated coloured MDF panels, and the entire ceiling has been treated. Duckboard panels in galvanised steel placed between the beams create a meshed false ceiling: the technical elements are protected, while the lamps are able to illuminate the hall.

▼建筑中细致地采用了混凝土、镀锌钢、玻璃和油毡等简洁且耐用的材料,the project makes careful use of rough, durable materials: architectonic concrete, galvanised steel, glass and linoleum

▼多功能体育场,multi-sports hall

▼聚碳酸酯墙面为体育场带来柔和且均匀的光线,large expanses of polycarbonate provide and disperse gentle, even light throughout the hall

▼墙壁上铺设以带孔的中密度纤维板,the walls are faced with perforated coloured MDF panels

▼细部,detail

▼更衣室及淋浴间,changing room and shower room

   

正方形的多功能厅与建筑的其它部分形成了对比。饰以清漆的橡木地板以棋盘状铺设,并一路延伸至墙壁。高处的墙面则覆盖以隔声涂料。以镶板装饰的天花板呼应了地板的棋盘式设计。双层高的空间被饰以深绿色,更突显出橡木的温暖质感。

The square multi-purpose hall is designed to contrast with the rest of the building. The varnished oak parquet floor laid in a checkerboard pattern curves upwards at the wall, and the upper part of the walls are flocked with acoustic plaster. The coffered ceiling repeats the checkerboard design of the floor. The entire double height of the hall is coloured dark green, enhancing the warmth of the oak.

▼多功能厅,multi-purpose hall

▼以镶板装饰的天花板呼应了地板的棋盘式设计,the coffered ceiling repeats the checkerboard design of the floor

光线的变化使场馆呈现出深浅不一的灰色调,随着时间的流动带来不同的空间感受,从而与自然产生有意义的对话。植物带来的光影更为空间赋予了额外的优雅气质。

Depending on the light, the variations in grey featured in the project range from milky and rough to transparent and reflecting: perception evolves as the day draws on, setting up a valuable dialogue with nature. The presence of plants and the resulting quality of the light lend a precious elegance to the spaces.

▼植物带来的光影更为空间赋予了额外的优雅气质,the presence of plants and the resulting quality of the light lend a precious elegance to the spaces

▼场地平面图,site plan

▼首层平面图,ground floor plan

▼二层平面图,first floor plan

▼立面图,elevation

▼剖面图,section

‘Human Rights’ sports centre in Strasbourg
Client : Ville de Strasbourg
Architect : Dominique Coulon & associés
Dominique Coulon, Benjamin Rocchi
Architects assistants : Thibaut Muller, Fanny Liénart, David Romero-Uzeda
Engineers and consultants :
Structural Engineer : Batiserf Ingénierie
Mechanical Plumbing Engineer : Solares Bauen
Electrical Engineer : BET Gilbert Jost
Cost Estimator : E3 Économie
HQE Spécialist : Solares Bauen
Acoustics : Euro Sound project
Landscape : Bruno Kubler
Program : Sports Hall, multi-purpose hall, changing room, infirmary and a staff accommodation
Address :
9 rue Peter Schwarber, 67000 Strasbourg / Google Maps location : 48.86272, 2.28759
Surface : 2660 sqm
Budget : 4 300 000€
Schedule :
Competition : december 2012
Plans and technical phases : from march 2013 to november 2015
Construction : from january 2016 to december 2017
Construction companies :
Earthworks road works (COLAS), structure (MADER), metal structure (FRAMATEC), water proofing (RIED ÉTANCHE), exterior metal joinery – glass – sun-shades (ATALU), polycarbonate facade (HELLUY), exterior isolation – scaffolding (CREPI DECOR), interior wood joinery – wood floor – furniture (JUNG), sport equipment (NOUANSPORT), metal works (RIESS), plastering (H2O), tiles floors (KOEHLER), concrete screed (CDI), glued floors – sports floor (CDRE), interior painting (SCHWARTZ), plombing and drainage (ASC), electricity (KOESSLER), heating – ventilation (ECCA), green spaces– fences (EST PAYSAGE D’ALSACE), Blackout curtain (OFB)
Photography : Eugeni Pons, David Romero-Uzeda

MORE:  Dominique Coulon Architecte ,更多关于:Dominique Coulon Architecte on gooood

Post a Comment