House Of Vision by FORM/Kouichi Kimura Architects

The enclosed form and the central interior courtyard

Project Specs

非常感谢 FORM/Kouichi Kimura Architects 予gooood分享以下内容。更多关于:FORM/Kouichi Kimura Architects on gooood.
Appreciations towards FORM/Kouichi Kimura Architects for providing the following description:

本项目位于山脚下,住宅和谐地融入了旷野。

The lot is located at the foot of a hill where the fields and houses are mixed together.

▼住宅外观,采用封闭式的体量,exterior view of the house with an enclosed form

客户希望 “不仅能够充分感受大自然,同时,自己的生活也不会受到邻居的影响”。因此,为了充分利用基地,建筑师决定采用封闭式的住宅外墙,并让沟槽延伸到建筑体量之外,同时在住宅内部设置中心庭院。

▼住宅入口,the entrance of the house

▼透过住宅一层空间的窗户看内部的中心庭院,viewing the central interior courtyard through the windows of the ground floor space

The client’s desire was “to live while feeling nature without being bothered by looks from the neighbors”. To make the best use of the lot, the planning was designed to enclose the lot with the trench extended beyond the building, and to provide an interior courtyard as the center.

▼住宅的内部中心庭院,the central interior courtyard

▼中心庭院局部,小朋友在秋千上玩耍,partial view of the central courtyard, the kid is swinging in it

封闭的外墙将周边嘈杂的环境阻隔在住宅空间之外,从而创造出一个与外界隔绝的、舒适的户外起居空间。考虑到私密性、景观性和自然光环境等因素,建筑师精心设计了外墙上每个开口的位置。具体来说,在住宅二层空间中,带有厨房的起居室兼餐厅空间的门窗洞口的位置和形式都是根据室内的布局来设置的,因此能够最大限度地发挥作用。

The enclosed space clips images from the surrounding landscapes, creating a comfortable outdoor living room that is not exposed to the outside world. The position of each opening is carefully designed in consideration of “what to take in and what to conceal”. Specifically the position and form of the opening of the living/dining room with kitchen on the first floor is most effective in concert with the interior.

▼从二层空间俯瞰一层的中心庭院,overlooking the central courtyard from the first floor

▼二层空间的起居室,门窗洞口的位置和形式与室内的布局相呼应,the living room on the first floor, the position and form of its openings are in concert with the interior

▼二层空间的起居室局部,采用红色软垫沙发,partial interior view of the living room on the first floor with the red-cushion sofa

▼二层的开放式餐厅和厨房,室内采用白色色调和木地板,the open dining room and the kitchen on the first floor with the white palette and the wooden flooring

▼二层的开放式娱乐区,the open entertainment space on the first floor

在这座住宅中,设计概念的根本是探索如何在一个开放的基地环境中,处理封闭式和开放式的空间。

In this house, the most important theme is “how to close/open” in the open environment.

▼住宅局部夜景,从二层平台看一层的中心庭院,partial night view of the house, viewing the central courtyard from the platform on the first floor

▼庭院中的户外起居空间夜景,night view of the outdoor living room in the interior courtyard

▼首层平面图,ground floor plan

▼二层平面图,first floor plan

Architects: FORM/Kouichi Kimura Architects
Location: Shiga, Japan
Client: Private
Construction Year: 2008
Site Area: 327,97m2
Constructed Area: 181,74m2
Photographs: Takumi Ota

More: FORM/Kouichi Kimura Architects      更多关于:FORM/Kouichi Kimura Architects on gooood.

Post a Comment