不远民宿·南濠街,广州 / 小大建筑设计事务所

亚热带居民区内的设计型民宿

项目标签

位置:
类型:

来自 小大建筑设计事务所 对gooood的分享。更多关于他们: kooo architects on gooood
Appreciation towards kooo architects for providing the following description:

本项目是将位于广州老城区中心的7层建筑改造成适合年轻人的设计型民宿。

This project is to renovate a 7-story building in the old city center of Guangzhou into a modern guesthouse.

▼建筑外观,exterior view ©堀越圭晋

广州属于亚热带气候,夏季漫长,冬季温暖,全面充沛的雨水使街道一年四季都绿意盎然。走在广州街头,到处是生机勃勃绿植令人着迷。人们的生活也不局限于室内,延展到街道上的公共生活让大家都能更好地享受宜人的景色与气候。广州的城市景观充满了人们的生机与多彩的生活景色。

▼入口,entrance ©堀越圭晋

Guangzhou has subtropical climate with long summers and warm winters. Its abundant precipitation makes the city flourish with vegetation all year round. Walking down the streets in Guangzhou, there are fascinating greenery everywhere. People’s lives are not confined to just indoors; public activities extended onto the streets allow everyone to take advantage of the climate and pleasant scenery throughout the city. The urban landscape of Guangzhou is filled with people’s vitality and diverse life styles.

▼屋顶平台,roof terrace

▼从大堂望向入口,view to the entrance from the lobby ©堀越圭晋

▼大堂概览,lobby interior view ©堀越圭晋

改造建筑位于生活气息浓厚的居民区。因建筑密度较高,楼距较近,我们可以透过窗户看见邻居阳台上晾晒的衣物。因此,如何让民宿客人不与邻居产生视线干扰,同时又能享受充沛的自然光线,成为了我们要解决的一大难题。

The renovation is situated in a residential area with a strong sense of lively dynamic. Due to the high density of buildings and their close distance between each other, one can see the clothes drying on the neighbor’s balcony through the windows. Therefore, how to make the visitors of the guesthouse not have this kind of visual interruption while enjoying abundant natural light becomes one of the major problems we have to solve.

▼剖面透视图,sectional perspective

项目在仅剩主体梁柱结构的情况下开始了。标准层被分割成了4间房的布局。客房卧室与湿区划分为上下两层,两层通高的客厅侧采用了磨砂U玻外墙,确保了隔音、隔热与充沛的自然光线,同时避免了与周边建筑的视线干扰。

The project began with bare column and beam structures. The standard floor is divided into a four-room layout. The bedrooms and the wet area are separated into upper and lower floors, and the double story living room introduces a frosted channel glass façade, which acts as insulation while bringing in natural light and avoiding direct sightline to neighboring buildings.

▼A型客房,room type A ©堀越圭晋

▼磨砂U玻外墙,the frosted channel glass façade ©堀越圭晋

▼卧室,bedroom ©堀越圭晋

▼B型客房入口区域,room type B – entrance area ©堀越圭晋

▼B型客房客厅,room type B – living room ©堀越圭晋

▼B型客房楼梯,room type B -stair ©堀越圭晋

▼二层卧室视角,view from the bedroom ©堀越圭晋

▼C型客房,room type C ©堀越圭晋

▼D型客房,room type D ©堀越圭晋

首层大堂的背景墙面由楼板的建筑用材镀锌压型钢板切割为120mm长条堆叠而成。自然入射的光线经过水平向压型钢板的反射形成柔和扩散的光线迎接客人的到来。

One wall of the first-floor lobby is made with 120mm long strips of sliced galvanized steel deck. Natural light passes through parallelly stacked steel deck and reflects softly diffused light to welcome the guests.

▼镀锌压型钢板背景墙,the lobby wall made with sliced galvanized steel deck ©堀越圭晋

▼天花板视角,view to the ceiling ©堀越圭晋

▼镀锌钢板墙细部,detail of galvanized profiled sheet wall ©堀越圭晋

▼立面图,elevation

项目名称:不远民宿·南濠街
设计方:小大建筑设计事务所
公司网站:www.ko-oo.jp
联系邮箱:contact@ko-oo.jp
项目设计 & 完成年份:2017年3月-2017年9月& 2018年1月-2019年4月
主创及设计团队:小嶋伸也,小嶋綾香,林鸿缔,王晗
项目地址:中国广州·南濠街36号
建筑面积:736平方米
摄影版权:堀越圭晋 / SS
标识设计:佐野彩奈
客户:不远民宿
品牌:Uniprof / u玻;Langge / 铁窗框架;linsky / 镀锌面板

More: 小大建筑设计事务所。更多关于他们: kooo architects on gooood

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »