Hacettepe University Museum and Center for Biodiversity by Erkal Architects

Apply the biodiversity and biological logic into architecture construction

Project Specs

Location:

非常感谢 Erkal Architects 予gooood分享以下内容。
Appreciation towards Erkal Architects for providing the following description:

Hacettepe生物多样性博物馆及中心位于安卡拉Hacettepe大学Beytepe校区旁边,内部设置了科学研究设施和用于展示生物多样性科学材料的展览空间。Beytepe校区位于安卡拉与Eskişehir高速路相连的主干道上,这个开发项目给城市化和土地碎片化带来了沉重压力。校区坐落于连绵的山谷和山脊中,这些山谷与山脊一直延伸到校区附近区域,其中几座山谷还保留着独特的生态系统。几个中长期项目正在考虑推进,目标是在拥有五百万人口、快速发展变化的城市中心区域内,保留这里的自然资源。生物多样性博物馆及中心是这一目标中最具代表性的尝试;它将为景观保护作出贡献,从社会层面激励科学界。

▼连绵山谷与山脊中的建筑,the building sits on a system of interconnected valleys and ridges

Situated at the perimeter of the expanse of Hacettepe University’s Beytepe Campus in Ankara, Museum and Center for Biodiversity building houses scientific research facilities and exhibition spaces devoted to scientific materials on the topic of biodiversity. Beytepe Campus is on the main development axis in Ankara, the westward highway to Eskişehir, which creates severe pressure of urbanization and land fragmentation. The campus sits on a system of interconnected valleys and ridges that also extend to neighboring campus lands, with several particular valleys which still have a distinct ecosystem. Several long to mid-term projects are under consideration, aimed at preserving this natural resource within the shifting center of a rapidly developing city of five million people. Museum and Center for Biodiversity is one of the most concrete attempts within this scope; it will be a contribution for landscape preservation as well as a social stimulus for the scientific community.

▼建筑外观,exterior view

▼采用石材塑造的坚固建筑形象,hard surfaces and volumes constructed by stone

建筑位于朝东的斜披上,处于一个造林项目之中。它紧邻一个正在计划中的保护场地,其中包括未来的国家植物园。入口平台为人们提供了看向这些植物园和城市东部的绝佳视角。建筑通过一系列不同层级的平台塑造出地形变化,试图在坚固表面和体量中引入绿化。

The building sits on a slope facing east, itself being grafted within a forestation programme. The immediate vicinity has connections with a system of plots slated for preservation, which include the future National Botanical Gardens. The entry platform provides commanding views of these gardens and the city to the east. As the building yields to topography with a series of platforms with cascading levels, it attempts at introducing greenery within hard surfaces and volumes.

▼入口平台为人们提供了看向植物园和城市东部的绝佳视角,the entry platform provides commanding views of these gardens and the city to the east

建筑师为研究中心和博物馆设计了单独的入口,两个入口在首层广场上相对,这两个功能在建筑内部却是交织在一起的。研究设施包括收藏区、实验室、科学家办公室、行政管理办公室、图书馆和会议厅。博物馆上层和下层由动物学、医药科学和人类学展馆组成。一层空间由于与地形中的植物园相连,因此作为植物园展示区,同时项目还计划建造一组温室。

Separate entrances are provided for research and museum spaces, facing each other across the ground plaza, even though these functions are intertwined throughout the building. The research facilities include collections, laboratories, offices for scientists, administration, library and a meeting hall. The museum is composed of exhibition halls for Zoology, Medical Sciences and Anthropology on upper and ground floors. The lower floor will house the Botanical exhibit, as these spaces are connected with the gardens in the topography, in which a set of greenhouses are planned for future development.

▼入口处一些列堆叠的平台引入绿化,a series of platforms with cascading levels attempts at introducing greenery within the building

▼入口空间,the entrance space

▼研究中心和博物馆的两个入口在首层广场上相对,separate entrances are provided for research and museum spaces, facing each other across the ground plaza

▼从中央广场仰望天空,look up to the sky in the central plaza

开放与封闭的建筑逻辑遵循建筑几何分区秩序,这种方式也存在于许多生物现象中。以生物多样性为主题的展览内容属于非常广泛的科学领域,在尺寸、维度和规模上变化丰富,因此空间需要进行分隔,以便实现它们按照各自主题进行展览的需求,但为了展览连贯性,空间需要保持相互之间的连续和联系。

The architectonic logic of open and closed spaces follows an order of geometric compartmentation which is manifest in numerous biological phenomena. The exhibition material falling under the topic of biodiversity belong to a very wide spectrum of scientific disciplines and have a broad variation of sizes, dimensions and scales. Therefore, the spaces are desired to be fragmented so that they could be thematized separately, yet continuous and connected for coherence.

▼开放的空间与周边环境联系,the openness builds connection with surroundings

▼开放与封闭的建筑逻辑遵循建筑几何分区序列, the architectonic logic of open and closed spaces follows an order of geometric compartmentation

内部计划展出的大量素材来自科学机构和科学界领军人物,因此博物馆成立之初就能够作为科学界积极参与生物多样性的代表机构,生物多样性博物馆和中心建筑有望超越其本身为科学和学术服务的目的,承担景观保护和培育科学界的重任。

A significant body of the exhibited materials are planned to originate from the holdings of scientific institutions and leaders of the scientific community. Therefore, an active participation on behalf of the scientific community on biodiversity is expected, upon the inception of the museum. The Museum and Center for Biodiversity building is poised to go beyond its program that serves science and academia and accept the challenges of landscape preservation and cultivating scientific communities.

▼夜景,night view

▼图解,diagram

▼一层平面,1F plan

▼二层平面,2F plan

▼剖面,section

Project Details
Project Name: Hacettepe University- Museum and Center For Biodiversity
Location: Ankara
Project Dates: 2013-2014
Construction Dates: 2015-2018
Architectural Design: Erkal Architects
Lead Architect: Emre Erkal
Project Team: Atakan Palaşoğlu, Demet Yüce, Nurcan Bayrakcı, Bekir Aşçıoğlu
Client: Hacettepe University
Contractor: SMG İnşaat
Covered Area:6500 m2
Structural Engineering: Levent Aksaray Engineering
Mechanical Engineering: Prosel Engineering
Electrical Engineering: Kemal Güravşar, Emrah Güravşar, Promete Engineering
Photography: Yercekim Architectural Photography

More: Erkal Architects

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment