Fjordenhus by artist Olafur Eliasson and architect Sebastian Behmann with Studio Olafur Eliasson

A contemporary interpretation of the idea of the total work of art.

Project Specs

Location:
Materials:

非常感谢 Olafur Eliasson 将以下内容授权gooood发行。更多关于:Olafur Eliasson on gooood
Appreciation towards  Olafur Eliasson for providing the following description:

Fjordenhus是艺术家Olafur Eliasson主持设计的第一个建筑项目。该建筑将于6月9日在丹麦瓦埃勒正式投入使用。作为KIRK KAPITAL公司的总部办公室,该建筑以当代设计手法,结合由Olafur Eliasson特别打造的空间艺术品和定制家具及灯饰,将整栋建筑打造成一间独一无二的艺术作品。

Fjordenhus (Fjord House), the first building designed entirely by artist Olafur Eliasson and the architectural team at Studio Olafur Eliasson, will open on 9 June in Vejle, Denmark. Commissioned by KIRK KAPITAL, the company’s new headquarters offer a contemporary interpretation of the idea of the total work of art, incorporating remarkable site specific artworks by Eliasson with specially designed furniture and lighting.

▼建筑外貌,exterior view

瓦埃勒市是日德兰半岛的经济枢纽,而这栋水中矗立的异形建筑,将瓦埃勒市中心与瓦埃勒峡湾紧密的连接起来。当行人从火车站向Havneøen海港漫步而来,Fjordenhus便于开阔的海港广场上显现。Havneøen是一座处于快速发展中的,集居住社区和商业街区的人造海港区域。经过一座步行桥,来访者或周边社区的居民们便可以从海港广场轻易抵达建筑的底层开放空间。他们有时也可以选择在建筑周围的码头景观中闲逛,感受建筑与景观所营造的美好生活空间。该码头周边景观由Günther Vogt设计。

Rising out of the water, Fjordenhus forges a striking new connection between Vejle Fjord and the city centre of Vejle—one of Jutland peninsula’s thriving economic hubs. As one moves from the train station towards the harbour, Fjordenhus comes into view across the expansive plaza of the man-made Havneøen (The Harbour Island), a mixed-use residential and commercial area currently in development. From here, residents and visitors can access the ground floor of Fjordenhus via a footbridge or stroll along the jetty designed by landscape architect Günther Vogt.

▼建筑于水中矗立,the architecture stands in the water

开放式双层高度入口层面拉近了建筑与水的距离,深入水底的结构柱子成为建筑给人的第一印象。弯曲的边缘让结构内部与海港景色获得有趣的对视关系。建筑自身与海港景色融为一体,从瞭望台上可以清晰的观察到建筑的两个亲水区。不论是建筑所营造的空间本身,还是由Eliasson创作的艺术作品,都与悦动的水面展开了互动。

The building’s public, double-height entrance level is dedicated to the relation of the building to the water, drawing attention to the plane where the structure plunges beneath the surface, its curved edges framing glimpses of the surrounding shores and harbour. The building is permeated by the harbour itself, and its two aqueous zones are visible from viewing platforms. Both the architectural spaces and Eliasson’s artworks engage in a dialogue with the ever-changing surface of the water.

▼底层空间入口,entrance of the ground floor

▼圆形的内向空间,rounded negative volumes

▼建筑与水的互动,interaction with the water

▼光影,艺术作品与水,light, water and the artworks

四个柱状体空间形成了28米高的建筑外貌。设计师巧用砖墙围合出曲面,圆形,椭圆形,扭转形态和抛物线等建筑空间形态,并打造出趣味性十足的圆形内向空间。身处与自然环境相结合的城市工业环境之中,该建筑预示了这座城市作为一颗冉冉升起的新星的辉煌未来。

Formed by four intersecting cylinders, Fjordenhus soars to a height of twenty-eight metres (ninety- two feet). Rounded negative volumes have been carved from its facades of custom-glazed brick to create an extraordinary architectural statement of complex curved, circular, and elliptical forms, torqueing walls and parabolic arches. In its unique setting—a hybrid of natural and industrial-urban contexts—the building highlights Vejle’s future as a centre not just for today’s generation but also for generations to come.

▼底层公共空间拉近了建筑与周围环境的关系,the public space on the ground floor built up the relationship with the surroundings

Olafur Eliasson说道,“我非常感谢Kirk Johansen家族对我和我工作室的信任,使我们可以将多年来在主观感知,客体变化,光与自然,以及空间体验方面的研究付诸实践,并最终将其转化成一栋如艺术品一般的建筑作品。我们一早就开始对打造一种有机的建筑形态进行探讨,并试图用这种形态的建筑来回应自然界中的潮涨潮落,水面的粼粼波光,以及不断变化着的周边环境。随着观察者的移动,Fjordenhus便会以不同的姿态面对我们,就如同它对变化的世界的回应一般。我希望Fjordenhus可以成为这座城市的新地标,希望它可以被这座城市的居民所接纳。”

Olafur Eliasson notes, ‘I am very thankful for the trust shown by the Kirk Johansen family in inviting me, with my studio, to conceive Fjordenhus. This allowed us to turn years of research on perception, physical movement, light, nature, and the experience of space—into a building that is at once a total work of art and a fully functional architectural structure. In the design team, we experimented from early on with how to create an organic building that would respond to the ebb and flow of the tides, to the shimmering surface of the water, changing at different times of the day and of the year. The curving walls of the building transform our perception of it as we move through its spaces. I hope the residents of Vejle will embrace Fjordenhus and identify with it as a new landmark for the harbour and their city.’

▼充满艺术感的楼梯间,the artistic staircase

▼所有艺术作品均为设计师亲手打造,Eliasson’s artworks designed for this building

▼艺术灯饰与环境的互动,light and space

▼灯光与水面的互动,lights on the surface of water

Studio Olafur Eliasson的设计负责人,建筑师Sebastian Behmann说道,“在设计过程中,我们十分注重空间的形成与布局,并善用光的布置及对声学效果的把控来强调人对建筑的空间感知。虚实空间的趣味性结合,形成了如雕塑一般的Fjordenhus。内外空间的相互作用形成了多个建筑孔洞,这些孔洞又相互作用,形成跨越多层的抛物线状立面窗口,这些便是该建筑的最独特之处。作为衔接周边社区的重要空间,底层空间与广场和码头一起,拉近了建筑与公众生活的关系。”

Architect Sebastian Behmann, head of design at Studio Olafur Eliasson, says, ‘Throughout the process, we were very attentive to the choreography and sequencing of spaces, using modulation of light and acoustics to heighten all the building’s sensory aspects. One experiences Fjordenhus as a sculptural presence in the harbour, an interaction of solids and voids. These voids—the main points of interaction between inside and outside—are the major design element and form the parabolic, multi-story windows. Our clients grasped the value of devoting the ground story of the building, alongside the plaza with its jetty, to the experience of the building’s relation to its environment and to the public.’

▼建筑内部空间,interior view

More: Olafur Eliasson,更多关于:Olafur Eliasson on gooood

Post a Comment