Cocobolo House by Cañas Architects

The wonderland on the cliff

Project Specs

Design Firm:
Location:

非常感谢 Cañas Architects 予gooood分享以下内容。更多关于他们:Cañas Architects on gooood.
Appreciation towards Cañas Architects for providing the following description:

Cocobolo住宅坐落在40米高的悬崖边上,在东南方向上俯瞰着海平面和陆地的壮美景色。该住宅以基地旁的森林和河谷中的树木来命名。

Perched on the edge of 40 meter high cliff looking out towards the ocean horizon and mainland to the southeast, sits House Cocobolo. It is named after the trees that live on the forest and river canyon right next to the house.

▼住宅远景鸟瞰图,distant bird-eye’s view of the house

住宅位于森林旁,因此,当人们要从北侧进入住宅时,会惊奇地发现,自己只能从茂密的植被和景观的间隙中窥探到海面的一角。

It is beside this forest that you approach the house from the north, from which the view to the oceanic horizon is seen only partially through the vegetation and landscape.

▼住宅近景鸟瞰图,坐落在悬崖边上,close bird-eye’s view of the house that is perched on the edge of a cliff

该住宅最大限度地利用了悬崖上充沛的凉风,实现了自然通风,同时,也能给住户一种更为沉浸式的体验。

It is ventilated passively, which makes the most use of the abundant cool breeze of the cliff, and lets you immerse yourself even more into the place.

▼住宅外观,被森林环绕,exterior view of the house that is embraced by the forest

当人们达到场地上方1米左右的时候,便可以通过一个山坡和森林之间的间隙下到住宅。沿着宽阔的台阶摸索着向下走,就可以到达住宅的入口处,这时,人们也对住宅有了一个大致的印象——一座有着粗糙表面纹理的混凝土屋顶的建筑。主入口与一条双层通高的小走廊相连。进入住宅后,首先映入眼帘的是一片矮墙,不仅给予了来访者一种家的亲密感,更确保了室内空间的隐私。入口的右侧是一个位于雨花石花园上空的实木楼梯。由玻璃围合而成的楼梯空间一直向外延伸,最终达到了一种悬浮在周边花园上方的视觉效果。

▼住宅入口立面外观,exterior view of the entrance facade of the house

▼住宅入口立面外观,玻璃围合的室内楼梯向外延伸,达到了一种悬浮在雨花石花园上方的视觉效果,exterior view of the entrance facade of the house, the glass staircase extends outwards, floating above the river stone garden visually

You arrive a meter or so above the site, and descend into the niche between a hill and the forest into which the house is placed. Walking down wide fingered steps that grope into the ground you arrive at the entrance which is marked by a roughly textured concrete roof. The main door opens into a small hallway of double height. In front a low wall giving intimacy to the arrival and privacy to the rest of the house. To the right – a hanging solid wooden staircase above a river stone garden that extends beyond the glass wall behind to the surrounding garden.

▼住宅入口,几个混凝土台阶将人们引向住宅内部,the entrance of the house, several concrete steps lead people down to the interior house

▼住宅入口内部是一个双层通高的走廊,正对着一片矮墙,右侧是一个悬挂的实木楼梯,the main door opens into a small hallway of double height with a hanging solid wooden staircase on the right, facing up to a low wall

▼楼梯细节,details of the staircase

穿过几个有着粗糙的表面纹理的混凝土台阶,高大宽敞的起居室便映入眼帘。进入起居室后,人们便会发现自己早已置身于自然景观的怀抱之中,向左看是森林,向右和向前看则是大海。起居室的地板穿过无框玻璃门,一路向室外延伸,创造出一个露台空间。而露台空间也反过来向两侧延伸,形成了一个纯黑池底和池壁的泳池空间以及一个与起居室处于同一高度的有水露台空间,这个有水露台就像黑色的水镜一样,将无尽的地平线和天空中的云彩倒映于其中。可以说,这个露台空间在视觉效果上将住宅与大海联系在了一起。而在入口的左侧,一个由柯尔顿耐腐蚀钢(Corten)打造而成的体量一直延伸到入口走廊,仿佛在欢迎着归家和来访的人。

当人们达到露台的时候,便会发现这是一个两层半通高的空间。巨大的悬挑屋顶由一系列白色的圆柱支撑,这些圆柱一部分位于露台上,另一部分则位于森林的边界处。在这里,人们可以看到右上方手指般的金属阳台和毒黄檀树(cocobolo tree)。

▼起居室室外露台,一个两层半通高的空间,巨大的悬挑屋顶由一系列白色的圆柱支撑,the double-and-a-half-height terrace of the living room, high round white columns hold up the large overhanging eaves of the roof

▼起居室的有水露台,纯黑池底的露台如同水镜一般,the wet terrace of the living room, acting like a black water mirror

As you climb down into the living room, you see to the left, a forest, to the right and front- the ocean. Beyond and down a few roughly textured concrete steps, you see the tall spaced living room whose floor extends out through frameless glass doors into a high terrace beyond. The terrace, in turn, extends out on two sides towards an infinity black pool and wet terrace with water at floor level, which act like a black water mirror that effectively mirrors the horizon and clouds beyond. This has the effect of visually wrapping the space with the ocean. To the left a Corten metal volume in the ceiling extends into the hallway and beckons in.

When you reach the terrace, you see that it has a double and a half height, and placed around this space, one on the terrace itself, and the other in the ground towards the forest, are two thin, high round white columns which hold up the large overhanging eaves of the roof. From here you see the finger balcony and cocobolo tree to the above right.

▼从有水露台看二层手指状的金属阳台,viewing the fingered metal balcony on the second floor from the wet terrace

室外露台也设有楼梯,楼梯之上是上文提到的由柯尔顿耐腐蚀钢(Corten)打造而成的体量,这个宽1米的狭长体量作为二层主卧的阳台,向大海延伸,一直伸出悬崖边缘,就像是一根指向地平线的手指。金属体量的下方是餐厅的固定混凝土餐桌和木制的室外露台。

餐厅的旁边是厨房空间,二者均可直接通向宽阔的木制露台,值得一提的是,木制露台的一侧与上文提到的黑色有水露台相接,倒映其中的天空和海洋的景色为住户的生活平添了几抹自然的气息。在厨房和餐厅的上方是二层的两间卧室和一间共用浴室,三个房间都朝向大海和一层的露台。厨房的一侧墙体之后则是一个办公空间、一间小浴室和一间小食品储藏室。

▼从餐厅的木制露台看二层手指状的金属阳台,viewing the fingered metal balcony on the second floor from the wooden terrace

▼餐厅直接通向宽阔的木制露台,the dining space opens to a wide wooden terrace

As you approach these stairs you ultimately arrive underneath the Corten volume, which turns out to be a long meter wide line of the same metal that extends out toward the ocean, across and above the built-in concrete dining table, the terrace and Cocobolo tree beyond and then juts out over the cliff like a metal finger pointing to the horizon. This is the floor of the balcony that extends from the main bedroom above.

Beside the dining space is the kitchen, both open to a wide wooden terrace which has a water mirror at the edge of the cliff which also reflects the ocean. In this mirror is a fire pit. Above the kitchen and dining area are two bedrooms and a shared bathroom. Both face the ocean and this terrace. Behind the kitchen far wall is an office space, a small bathroom and pantry.

▼餐厅,设有固定的混凝土餐桌,the dining room with built-in concrete dining table

从一层的实木楼梯向上走,便来来到了二层空间。三间卧室通过一条通风的公共走廊联系在一起。两间次卧位于二层入口的右侧。主卧位于走廊的尽端,从这里,木地板铺面的金属体量开始向外延伸,不仅创造了本住宅的一个标志性结构,更在一层空间中限定出住宅的入口。

起居室的正上方是二层的主卧套房。置身于主卧,人们可以俯瞰美丽的海岸线。套房卧室的旁边是朝向森林的主卫空间。值得一提的是,在入口走廊处便迎接着人们的金属体量便是从这间卧室延伸出去的,最终形成了一个手指般的阳台。

▼二层主卧,可以俯瞰美丽的海岸线,the master bedroom on the second floor where people can see the beach line below

Coming up from the hanging solid wooden staircase from the first floor, you walk beside the entrance to the two other bedrooms to your right. Pass beside the open space down to the entrance hall and a ventilating breezeway, and towards the end of the corridor, marked by the volume that you saw from the entrance hall, and a wooden floor which steps up, both which mark the entrance, to the main bedroom.

Atop the living room, is placed the main bedroom. From there you also see the beach line below. Beside the bedroom is the main bathroom, which faces the forest. It is from this bedroom that the finger balcony extends out from, in fact it it that which greets you when you enter.

▼主卧及其主卫,the master bedroom and its master bathroom

进入主卧后,映入眼帘的便是一片较为狭长的、由柯尔顿耐腐蚀钢打造而成的墙体,该墙体与扶手同高,沿着主卧的纵深方向向外延伸,一路穿过玻璃门,最终,变成了手指形阳台的栏板。这个具有木质地板铺面的阳台在视觉上起始于主卧的入口,一路超过了下层露台的边界和住宅旁边竖向穿过了扶手和住宅屋顶的毒黄檀树,超过了下层屋顶的屋檐,在末尾处突然开敞,形成一个由玻璃围栏围合而成的小型开放空间,足以容纳两把椅子,在造型上仿佛指向海平面。值得一提的是,这个阳台位于40米高的花岗石悬崖之上,俯瞰着前方充满绿意的热带海滩。

As you open the door to the main bedroom, you see another, smaller and longer Cor-ten wall, at handrail height, that starts immediately on your right, and continues outward with the wooden floor, along the length of the bedroom, through the glass door, and turns into the finger balcony. This finger balcony is a wooden pirate-plank like walkway that visually starts at the entrance of the bedroom, extends outside over the terrace below, passes beside a Cocobolo tree (which penetrates both the handrail and the roof), juts out from below the eave of the main roof, and ends with in a small open space, large enough for two chairs, with a glass rail that point out towards the ocean horizon and is placed above the 40 meter high void of granite cliff face and tropical green beach front.

▼手指状的金属阳台,铺有木地板,the fingered metal balcony with wooden floor

▼在手指状的金属阳台上欣赏傍晚时候的海景,viewing the ocean at dusk from the fingered metal balcony

▼住宅外馆夜景,night view of the house

▼起居室夜景,玻璃立面使人们置身于自然景观的怀抱之中,night view of the living room, the glass facade makes people feel like putting themselves in the nature

▼总平面图,site plan

▼一层平面图,1F plan

▼二层平面图,2F plan

▼北立面图,north elevation

▼南立面图,south elevation

Location: Montezuma, Puntarenas, Costa Rica.
Construction: 2015- 2016.
Design: Victor Cañas architect.
Design Team: Sara Araya, architect. Andrés Cañas, architect. Ricardo Chaves architect in cooperation with Silvia Prada architect
Structural Design Ricardo Solano.
Electromechanical design: ECG Ingenieros Roberto Donadio.
Landscaping: Thoren Ingals
Construction:. Silvia Prada architect, Thoren Ingals
Photography: Fernando Alda

More: Cañas Architects        更多关于他们:Cañas Architects on gooood.

Post a Comment