Christ Church Grammar School – Main Campus Campus Redevelopment by McIldowie Partners and SDA

The warmth of the interior spaces within the context of a cool grey exterior palette

Project Specs

Location:

非常感谢  McIldowie Partners + Sally Draper Architects予gooood分享以下内容。
Appreciation towards McIldowie Partners + Sally Draper Architects for providing the following description:

位于Fawkner Park边缘的基督教堂文法学校(CCGS)最初并不起眼,坐落在拥有优雅的青石立面以及独特尖顶的基督教堂后方。125年后,CCGS任命McIldowie Partners与Sally Draper Architects一起负责学校主校区的总体规划,并根据该规划设计首个项目。South Yarra区的家长和董事会对该项目寄予了厚望。新建大楼包含六个新的学习区和相关休​​息空间、一个新的图书馆、艺术工坊、雕塑区、科学实验室、篮球场、地下停车场和维修部门。

▼项目概览,overview

It is easy to miss Christ Church Grammar School, hidden on the edge of Fawkner Park behind the elegant bluestone of Christ Church with its curiously spotty spire. After 125 years, CCGS was in a moment of change when it appointed SDA in association with McIldowie Partners to undertake a masterplan for the school’s main campus and design the initial major project from that plan. The predominantly South Yarra parent body and board had ambitious aims for the school and the masterplan reflected this. The new development houses six new learning areas and associated breakout spaces, a new library, art studio, sculpture court, science laboratory, as well as a full sized basketball court, underground carpark and a maintenance department.

▼从操场向教学楼区域看去,view to the teaching buildings from the playground

在一块狭窄的遗址上容纳如此庞大的项目是一项难以完成的挑战。受到Fawkner Park和邻近住宅物业的9米限高政策影响,设计团队的设计策略是往上下方向扩展。将主要学习区域设置在地面以下的设计并不常见,但通过引入一系列下沉庭院和贯穿建筑的玻璃空隙,为项目带来了充足的日光、自然通风以及沟通所有学习区域与外部空间的通道。这一系列的因素共同创造了理想的学习环境。

Accommodating this extensive program on a tiny heritage site was a formidable challenge. Constrained by a 9m height limit protecting Fawkner Park and the adjoining residential properties, our strategy was to go down as well as up. Positioning primary learning areas below ground level is an unconventional move, but by introducing a series of sunken courtyards and glazed voids running up through the building, daylight, natural ventilation, and direct access to external space from all learning areas is achieved, creating ideal learning environments.

▼新旧建筑连接处,joint of the old building and new project

通过这个项目,原有的青石牧师住宅和粗糙的学校大厅被恢复到它们的历史轴向关系。为了显示对历史建筑的色调与正交形式的尊重,新建筑加强了四合院的强度和坚固性,同时通过圆形玻璃展示窗、堡垒状上层阳台和通往图书馆的舷梯桥,来为师生营造愉悦氛围,舒缓教学压力。

▼建筑外立面,the facade

▼圆形玻璃展示窗,the illuminated circular display boxes

The weighty presence of the original bluestone vicarage and the roughcast school hall have been restored to their historic axial relationship through this project. Respectful of their palette and orthogonal form, the new buildings reinforce the strength and robustness of the formal quadrangle but lighten the mood through moments of delight including illuminated circular display boxes, a fort like upper balcony and gangway bridges into the library.

▼堡垒状上层阳台,a fort like upper balcony

▼阳台细部,details of the upper balcony

CCGS的教育方法十分传统,学习室在让学校教育发挥自身优势的同时,还提供了接受更多当代教育的机会。台阶座位为小组讨论和演示、亲密的纸质阅读和学习角落提供了一系列可以满足不同需求的空间。

CCGS is deliberately traditional in its approach to education and the learning studios allow it to play to its strengths whilst also offering the chance to embrace more contemporary pedagogies. Seat steps for group discussions and presentations and intimate timber reading and study nooks offer a range of spaces suited to different activities and importantly to the individual needs and personalities of the children.

▼拥有台阶座位的学习室,the learning room with seat steps

▼阅读空间一角,a corner of the reading area

▼从建筑外部向阅读角落看去,view to the reading corner from the outside

作为维多利亚州唯一一所圣公会教区小学,宗教是学校的主要身份特征。定制的玻璃纤维增强水泥面板,融合了学校顶部的十字架和木制天花板的图案,为学校创造了一个重要的象征。被冷色调建筑外部包裹着的是室内空间的温暖丰富,这不仅是向教堂的直接借鉴与致敬,也是热情、安稳、舒适和归属感的重要体现。

▼被冷色调建筑外部包裹着的是室内空间的温暖丰富,The warmth and richness of the interior spaces within the context of a cool grey exterior palette

As the only Anglican Parish primary school in Victoria, religion is key to the school’s identity. The crafting of bespoke GRC panels incorporating the cross from the school’s crest and internal timber ceilings cut with the same motif create an important symbolism for the school. The warmth and richness of the interior spaces within the context of a cool grey exterior palette is a direct reference to the Church itself and suggests notions of welcome, protection, comfort and belonging.

▼定制的玻璃纤维增强水泥面板, The crafting of bespoke GRC panels

▼平面图,plan

▼剖面图,sections

More:  McIldowie Partners + Sally Draper Architects

Post a Comment