Château La Coste Art Gallery / Renzo Piano Building Workshop

The sail flies and lands, praising the lightness and horizontalness.

Project Specs

Location:

非常感谢 伦佐·皮亚诺建筑工作室 予gooood分享以下内容。更多关于他们:Renzo Piano Building Workshop on gooood.
Appreciation towards Renzo Piano Building Workshop for providing the following description:

由伦佐·皮亚诺设计的新建筑屹立在著名拉考特庄园的葡萄园的正中心。

The new building designed by RPBW rises in the heart of the grapevines of the prestigious Château La Coste realm.

▼葡萄园中的展廊,the bird’s eye view of the pavilion ©Stephane Aboudaram | WE ARE CONTENT(S)

   

这座285平方米的展馆的功能是为了展示艺术品的同时保存酒。因为场地的自然地形起伏, 我们决定在土中挖六米深的峡谷,这样才能完整的把建筑囊括进葡萄园的整体中。即作为展览墙又作为承重墙的简约暴露的水泥和纯色打磨的立面与屋顶产生了鲜明的对比。部分掩埋的土中的建筑凸显了覆盖着的通过薄金属拱拉紧的风帆。这些拱型结构回应了风景画般的葡萄园分布,仿佛是要把风帆融入葡萄园。同时如同风筝一般,风帆飞扬再落下, 同时凸显出建筑的轻盈和水平感。

This 285 sq. meters pavilion aims at both displaying art and preserving wine. Due to the natural topography of the soil, it was decided to carve a 6 meters deep valley in the earth so as to fully incorporate the building into the vineyard. The pure glazed façades and roof contrast with the simple exposed concrete used for both the retaining and the exhibition walls. The partly buried building highlights the roof covered with a sail fastened to thin metal arches. These arches echo the graphical layout of the grapevines, enabling to integrate the sail into the vineyard. As a kite, the sail flies and lands, emphasizing all at once the lightness and horizontalness of the building.

▼进入展馆的下沉廊道,a sunken corridor leads to the main space ©Stephane Aboudaram | WE ARE CONTENT(S)

▼具有仪式感的轴线,the ritualing axis ©RPBW

▼空间内部,the internal space ©Stephane Aboudaram | WE ARE CONTENT(S)

在内部,雕塑和摄影作品在这个自然光线充足的160平方米展馆陈列。剩余的地方则为贮藏葡萄酒准备。

Inside, sculpture and photography exhibitions are displayed into a 160 sq. meters gallery benefiting from natural light. The remaining surface is dedicated to wine preservation. Thus, the exhibition space is surrounded by wine cellars whose scale is evidenced by the alcoves at the entrance of the gallery.

▼光线充足的展廊,a 160 sq. meters gallery benefiting from natural light ©Stephane Aboudaram | WE ARE CONTENT(S)

▼展馆后部的水体,the waterbody at the rare ©Stephane Aboudaram | WE ARE CONTENT(S)

▼展馆的膜结构屋顶,the membrane structure ©Stephane Aboudaram | WE ARE CONTENT(S)

▼通过薄金属拱拉紧的风帆飞扬再落下,the sails flies and lands ©Stephane Aboudaram | WE ARE CONTENT(S)

▼金属拱,metal arches ©Ph. Maurits Van der Staay

从接待室出发, 游客可以沿着一条小路走到RPBW设计的展馆。 在小径的尽头则是一个微微倾斜的陡坡,引领游客去到展览画廊的入口。 在房子的后面则是一片为雕塑预留的区域。 这片区域为一片镜面般反射的水体一直延伸下去, 很大程度地反映了展览馆的全部宽度。

From the reception building, the visitors will follow a path to the RPBW pavilion. At the end of the trail, a slight slope leads the visitors to the exhibition gallery’s entrance. At the back of the building, a space dedicated to sculpture is extended by a water mirror that largely reflects the full width of the pavilion.

▼夜景,night’s view ©Stephane Aboudaram | WE ARE CONTENT(S)

▼草图,sketch ©RPBW

▼总平,master plan ©RPBW

▼膜结构屋顶设计,Tensile fabric roof plan setting out ©RPBW

Location: Aix-en-Provence, France
Client: SCEA Château La Coste

Architect: Renzo Piano Building Workshop, architects
Design Team: J. Moolhuijzen, D.Rat, M.Van der Staay (partner and associates in charge) with K.Lim; O.Aubert, C.Colson and Y.Kyrkos (models)

Consultants: Arup (roof structure); AECOM (main structure, MEP); Tangram Architectes (local architect); Rainey Best (project & construction management)
Main contractors: Architen Landrell (tensile fabric structure); Newsky (glazing); iGuzzini (lighting)

More: Renzo Piano Building Workshop,更多关于他们:Renzo Piano Building Workshop on gooood.

Post a Comment