Bobergsskolan by Max Arkitekter AB

Responding to the site and the history, establish transparent and connected education space

Project Specs

Location:

感谢 Max Arkitekter AB 予gooood分享以下内容。更多请至:Max Arkitekter AB on gooood
Appreciation towards Max Arkitekter AB for providing the following description:

自瑞典著名建筑师Ferdinand Boberg设计斯德哥尔摩煤气厂以来,已经过去了100年左右了。该煤气厂将砖石与花岗岩结合在一起,并在此基础上加入了很多精美的装饰,从而形成了强烈的自我建筑风格,并因此久负盛名。如今,这座建筑已经不再生产煤气,煤气厂也摇身一变,向着“成为欧洲最大的城市规划项目之一的文化中心——斯德哥尔摩皇家港口区”的目标进发。两座巨大的储气器作为煤气厂线性生产结构的一部分,仍然在城市景观中占据着主导地位。新的Bobergskolan学校体量被精巧地置入了场地中。作为一所综合性的学校,它将为900名6至15岁的学生提供教育空间。

About 100 years has passed since renowned Swedish architect Ferdinand Boberg designed the Gasworks of Stockholm. A prestigious project with powerful architecture of brick and granite, but also of delicate embellishment. Today the production of gas has vacated the premises and the Gasworks are becoming the cultural centre of one of Europe’s largest urban developments: The Stockholm Royal Seaport. The two large gasometers still dominate the cityscape and at their base, as part of the Gasworks linear and productionbased structure, the new Bobergskolan has been neatly fitted, designed to be a comprehensive school for 900 students from the ages of six to 15.

▼坐落在煤气厂砖石建筑中的学校远景,distant view of the school neatly fitted into the Gasworks ©Mattias Hamrén

从视觉上看,Bobergskolan学校由三个建筑体量构成,其中一个是场地上原有的旧厂房。其实它还拥有第四个体量——该体量藏在学校庭院的下方,将整个校园联系了起来。Bobergskolan学校的外墙上覆盖着极具表现力的灰砖,这些灰砖形成了一系列不同的图案纹理细节,反映了煤气厂现有建筑外立面上显眼的砖石装饰。学校的一大部分空间都位于陡峭斜坡的地面之下,从而在自身与煤气厂和Hjorthagen之间创造出水平方向上的高差。

▼项目生成过程,the elements ©Max Arkitekter AB

The school consists visually of three buildings, one of which an old workshop building. A fourth volume is hidden beneath the school yard, connecting the entire school on a souterrain level. The facades are clad in an expressive grey brick and has numerous details and patterns, reflecting the expressive brick ornamentation of the Gasworks’ existing buildings. A large part of Bobergsskolan is situated below ground, in a steep slope, where the school bridges the difference in level between the Gasworks and Hjorthagen.

▼学校和室外活动场地,the school and its playground ©Mattias Hamrén

▼学校外墙上覆盖着灰砖, 灰砖形成不同的图案纹理,the facades are clad in grey bricks and has numerous details and patterns ©Mattias Hamrén

▼学校灰砖外墙局部,partial view of the facade made of grey bricks ©Mattias Hamrén

▼学校外墙局部,其窗洞上安装了金属丝网,partial view of the facade, whose openings are installed with mesh ©Mattias Hamrén

▼学校外墙局部及其细节,partial view of the facade and its details ©Mattias Hamrén

▼学校外观,采用双坡屋顶的形式,the school volume with gable roofs ©Mattias Hamrén

设计团队充分考虑了学校的功能分区,创造出一系列宁静而安全的空间。虽然年长和年幼的学生都有独立的教学楼和入口,但他们仍然可以在教学楼中间的食堂中聚集在一起。充满了历史感和故事的老厂房被改造成了校园图书馆。学校被进一步划分,产生了一系列更为私密的生活空间单体。每个空间单体都容纳着各种不同大小、功能和特征的小空间,可供90名学生生活和居住。学校的核心位置上设置着一个较大的交通空间,以便实现各空间之间的联系。

▼图书馆的窗边阅览区,the reading area beside the window ©Mattias Hamrén

▼被改造成图书馆的老厂房室内,中心书架围合出一个独立的体量,interior view of the library transfromed from the old workshop building, the centrally placed bookshelves enclose an independent space ©Mattias Hamrén

▼中心书架区的上层空间,the upper level of the space enclosed by bookshelves ©Mattias Hamrén

Care has been given organising the schools functions to create security and calm. Older and younger students have separate buildings and entrances but meet in the dining hall which is placed centrally between the buildings. The old workshop building is home to the school library, a room full of history and stories in more than one aspect. The school is divided into more private settings, habitats, where groups of 90 students have their abode. These smaller entities in the larger school consist of a variety of rooms, with a larger flowing space at its core, connecting to rooms of different sizes, functions and character.

▼与图书馆相邻的学校空间,the classroom adjacent to the library ©Mattias Hamrén

Bobergsskolan学校是一个复杂的建筑项目,充满了高低、虚实、透明度和新旧之间的对比。 穿梭在亲密又广阔的校园空间内,人们会得到一种别样的体验。不同楼层和走廊之间的通透感和连续性营造出一种尽在掌控之中的安全感。与此同时,捉迷藏般的小窗户和侧灯也在更为广义的空间层面创造出一系列让人们心中有谱的空间:学生们可以自行选择行走的路线,不仅可以窥探来人,更能对他们即将进入的空间有一个大致的提前认知。建筑和室内相互联系,通过细节、图案和材料等,来创造出一种Bobergsskolan学校所特有的归属感和可辨别性。

▼学校室内空间,通透的玻璃楼板增强了上下楼层之间的联系,interior view of the school, the transparent glass slab creates a relationship between different levels ©Mattias Hamrén

▼通透的室内空间,the interior space with transparency ©Mattias Hamrén

▼室内空间,部分墙面采用竖向纹理的木制贴面,interior view, some walls are covered by wooden veneers with vertical patterns ©Mattias Hamrén

▼开放式室内活动室,the open interior classroom ©Mattias Hamrén

▼活动室局部,partial interior view of the classroom ©Mattias Hamrén

▼活动室内设有各种娱乐设施,the classroom with playing facilities ©Mattias Hamrén

Bobergsskolan is a complex building full of contrasts; high/low, solid/void, transparent/opac, old/new. It is a rich experience to move through the school with its both intimate and grand spaces. The transparency and connectivity between different stories and galleries create a sense of control and security, while peek-a-boo windows and side lights create secure spaces through a more discreet overview. The students of the school have the possibility to choose route, see who’s approaching, and get a sense of the room they are entering. Architecture and interior architecture liaise to generate belonging and legibility by using details, patterns and materials unique to Bobergsskolan.

▼通高空间,不同楼层之间的通透感和连续性营造出一种尽在掌控之中的安全感,the double-height space, the transparency and connectivity between different storiescreate a sense of control and security ©Mattias Hamrén

▼教室,the classroom ©Mattias Hamrén

▼上层的走廊空间采用金属丝网作为隔墙,the upper corridor with the mesh acting as the partition wall ©Mattias Hamrén

▼金属丝网确保了上下层之间的视线联系,the mesh provides a connectivity between different stories ©Mattias Hamrén

▼室内楼梯,the stairs ©Mattias Hamrén

Bobergsskolan学校旨在通过其布局、空间、自然采光和持久耐用的室内设计来将自身打造为一个可持续的项目。学校通过了瑞典绿色建筑委员会(Sweden Green Building Council)的认证,凭借着自身在能源、室内环境和建筑材料的出色表现,被评为了环保型建筑(Environmental Building)金奖。学校建筑本就是一个被动式能源的建筑。除此之外,它还满足了斯德哥尔摩皇家港口区的能源要求。2009年,斯德哥尔摩城市委员会(Stockholm City Council)提议将该地打造为一个环境友好型区块,在尽可能突破界限的基础上,将该地作为可持续城市发展的典范。

▼室内局部,天窗可实现室内空间的自然采光,interior view, the skylight provides natural light ©Mattias Hamrén

▼音乐教室,设有采光天井,the music classroom with the light well ©Mattias Hamrén

Bobergsskolan is designed to be sustainable building, with layout, spaces, natural light and interiors with long lasting qualities. The school is also certified by the Sweden Green Building Council as an Environmental Building with Gold rating and assessed in three areas; energy, indoor environment and building materials. The energy standard of the building is equal to a passive house. In addition to this the requirements of The Stockholm Royal Seaport have been met. In 2009 the Stockholm City Council decided that the area would be designed with an environmental profile, pushing boundaries where possible, to become a model of sustainable urban development.

▼不同颜色的洗手间,the restrooms in different colors ©Mattias Hamrén

▼空间细节,space details ©Mattias Hamrén

▼总平面图,site plan ©Max Arkitekter AB

▼首层平面图,plan 0 ©Max Arkitekter AB

▼三层平面图,plan 2 ©Max Arkitekter AB

▼五层平面图,plan 4 ©Max Arkitekter AB

▼立面图,elevations ©Max Arkitekter AB

▼剖面图,section ©Max Arkitekter AB

Project Name: Bobergsskolan
Architecture Firm: Max Arkitekter AB
Completion Year: 2019
Gross Built Area: 10 150 sqm
Project location: Småviltsgatan 6, 11542 Stockholm, Sweden
Lead Architects: Anna Areskough
Photo credits: Mattias Hamrén
Design Team: Anna Areskough, Kim Joung-Min Jonsson, Caroline Olsson
Clients: SISAB, Skolfastigheter i Stockholm AB
Interior Architect: Caroline Olsson Arkitektur AB
Engineering: ELU Konsult AB
Landscape: Cedervall arkitekter AB
Collaborators: Projit AB

More: Max Arkitekter AB        更多请至:Max Arkitekter AB on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment