Concept Design for Bamiyan cultural center by fala atelier

Simple volumes reflect the world.

Project Specs

非常感谢 Fala Atelier 予gooood分享以下内容。更多关于他们: Fala Atelier on gooood 。
Appreciation towards Fala Atelier for providing the following description:

巴米扬文化中心竞赛方案在过去有为大家介绍过,这次为大家介绍来自fala atelier的竞赛方案。

巴米扬文化中心旨在阿拉伯大地之上为阿富汗文化艺术服务。建筑师以建筑和宇宙为概念,打造了两个独立的体块,并用一个大院子将两个体块联系。建筑师希望这个中心不仅独特,也十分多样化,能够称为一个包容不同文化的平台-各种教育,娱乐,活动都能在这里交流。

The project for the Bamiyan cultural center represents an exceptional opportunity to establish a space dedicated to culture and arts in the Afghan landscape. Taking this as a starting point, our project is in equal measure a design for a building and the conception of a universe; an entity both extremely unique and extremely diverse. As such, it shall become a platform that allows exchanges between the different cultural, educational and recreational activities envisioned. A resilient and democratic building, highly exible but never fragile.

001 BCC4149-1

 

002 101_website_I_3

 

项目避免去创造“新的形式或者类型学”,而是专注于已有的想法。

建筑师用非常“简单”的形式应对场所,让一个巨大的方形砖墙包络了所有功能与体量,然后在这道有当地风味的砖墙上开设非同小可的开口,在这个项目,开口就是联系景观与大地的点睛之笔。

The project avoids attempting to invent ‘new forms or typologies’, focusing on the presence to familiar ideas.

A simple but monumental brick wall de nes the perimeter of the building, cutting an elegant silhouette on top of the cliff, similar to the ones of the local vernacular architecture, only standing out by its exceptional proportions and openings. Once inside the wall, a courtyard serves both as symbolical heart of the building and as a mean to create a strong link with the gardens. In the same axis as the entrance, one nds a monumental opening to the view of the Buddha Cliff. The two lateral sides accommodate the entrances to the various programs.

004 01_website_I_2

005 101_website_I_8

看似简单的建筑实际上具有相当程度的丰富性和复杂性。巨大的屋顶被染色混凝土结构支撑,屋顶本身采用染色混凝土砖构建,并开设具有诗意的天窗。展墙采用白色可移动石膏墙,可适应展览的多样性和变化性。绿色的建筑结构和屋面,红色的砖墙,白色的展墙则三者之间形成鲜明的对比,并相互作用。

Constructing democracy

Past the entrances, the richness and complexity of the project are revealed. The roofs are made of dyed concrete slabs supported by a majestic concrete structure and cut to allow for generous skylights. The separations between programs are made of common gypsum drywalls which can be modi ed according to the future needs of the cultural centre. Because of the lower height of those white drywalls, all three main elements of the project remain always visible from the inside (perimeter wall, concrete structures and white drywalls). The experience of the interior spaces is therefore mostly de ned by the dynamic interplay between those elements.

003 101_website_I_4

007 BCC4149-3

在这个“简单”的建筑中,所有系统都达到最大透明性,整个内部能被游客感知和理解。所有的人都在同一屋檐下,相同光线中能够感受到艺术,以及天地。

This spatial and constructive system aims to be transparent and understandable to anyone. All of its elements are whole and visible, but they still work together to establish a harmonious construction, far beyond its physical appearence. Each visitor is offered the perception of a democratic universe of programs, all under the same roof, all under the same light.

006 101_website_I_9

006 101_website_I_10

006 101_website_I_11

006 101_website_I_12

008 BCC4149-2

MORE:  fala atelier,更多关于他们: Fala Atelier on gooood 。

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment