Terkos Old Water Pomping Station Museum by DS

Establish contacts between visitors and habitats.

Project Specs

Location:

非常感谢DS Landscape将英文介绍和项目图片授权gooood发行。
Appreciation towards DS Landscape for providing the following description:

伊斯坦布尔的Terkos抽水站在工作百年后结束使命,改头换面成水技术博物馆。因地处Terkos湖区,这里有着特色的动植物群,是伊斯坦布尔重要的生态区。因此在作为水技术博物馆的同时,其开放的周边区域转化为娱乐区域,并也期望同时恢复被破坏的湿地生态系统。

Terkos Pumping Station, which was the source to accommodate Istanbul’s drinking water demands for over a hundred years, has lost its function and was repurposed as a water technologies museum. Terkos Lake and its surroundings, with its distinctive flora and fauna, still hold the position of being one of the most important ecological areas in Istanbul.
The station is located in Çatalca and the total area of the project is 83.000 m². The total are of open space is 64.000 m².

▼从景观道向外看View from the walkway

/wp-content/uploads/2013/03/_c_SiCLzDhMmWTryWnblUgPGK8tsO14V98_-CXNn_YAFJEoIF9uRhCYcZlDVVYJJ03KYBQqHcKqmihqLVT2QFaLELup-2sDHRUe.jpg

当地的水位在冬季会上升,因此人行道被抬高,以保证冬季能够使用。沿着人行道,插入各种景观要素,建立起参观者与生境的联系,强化对生态的认知。码头,露台,观测塔等各种形式的功能区,使得人们再次停留休息的同时可以有各种视点和角度来观察鸟类和生物。利落但是微小克制的介入,使得这个联系博物馆与自然的项目最大化的促进生态系统的恢复。

▼景观道立面,The elevated walkway

/wp-content/uploads/2013/03/_c_H-Naj0WiXdixXsaFcWAmNcZ44U8UMWBdc5MZFrlmbcs1SZTvQZrAsMCUS841_5WjV4NMySwo4xZR8nCu2_HofqfYW70M7gsv.jpg

Alongside its new function as a museum; transforming the area surrounding the lake into a recreative area while at the same time, restoring the corrupted ecosystem in the wetland became the primary aspect for the design. Also, since the ground water level rises during winter, all the walkways were designed to be elevated from the ground, therefore providing the possibility to visit the area even during those months. Thus, construction of the walkways was carried out in a manner that would make it clear that these walkways are elements that are inserted into the existing landscape.

The varying connection every visitor from every age group makes with the element of water was established through the creation of stopping-resting-viewing points that embraces different flora and topography interactions all through the area, as well as the development and perception of the entire area in the concept of an ecological park. The walkways contribute to the visitor’s experience of perceiving the area as a whole. They transform into elements of design that fortify the connection with water by forming piers and terraces on spots where
they come near the water during their entering and exiting of different natural fragments. The observation towers that are attached to these spots not only create a place for surveillance of water birds and bird immigrations while offering special perspectives and exposures, they also provide visitors with areas to stop and spend time in.

By following the same trail, the preservation of the restored ecosystem was obtained. With small, legible interferences; it was made possible to be in the nature and a link between the museum and the natural surrounding was formed.

▼湖景,View of the Terkos Lake Terkos

/wp-content/uploads/2013/03/_c_5lpaVygu3AqXtGuXnjUar0yB8gDzVSGiE9DJlTe8GgwTqoHiGKnkppxUCyzt9swkb1GymDfZ2ADiuJ1OVGyTuHIntcsnzCsi.jpg

▼从景观道看瞭望塔,View of the observation tower from the walkway

/wp-content/uploads/2013/03/_c_Mg80h0kZfQ7mBIeyxFuSWAKcDXFdRXiWSyjP3O7oZOcwbuUXvgRwal234k-CPX5V_ifqyghB7WA9uXLGv4RXwxr6YhiO4Gl9.jpg

▼临湖平台与自然生境,(left)The walkway forming a platform near the lake (right)View of the natural flora

/wp-content/uploads/2013/03/_c_UGnGMtIVWcaCiE1bkqFcJK6G3fFak9KvuKgcnWZNaG8zSLPmygqUwHFnKpTjCWSp1kPDK1nYZPSHskX6F9Y9bTSFu2N-22Pl.jpg

▼景观路与建筑以及入口关系,View of the walkway by the Entrance and Archive Building

/wp-content/uploads/2013/03/_c_1Cf3oV9gVhIjo55CLfAB5i2TZLnYygyLV0vujWmW3gmR0RNlfD4CvyUS9kDKMPpFiBwk4EU6-p8v9Xo23AKnHDlSThku6y6A.jpg

▼瞭望塔与瞭望塔细部,(left) View of the observation tower (right) Detail from the observation tower

/wp-content/uploads/2013/03/_c_5zUKpD2DB_M_x1AGWEMV0hfI0b4f-vest0X8szeo39YspfH3Dt2ale1wmMes3evRFYyg8uVHhfvoX7tlFTeFEdczfo_yVtoC.jpg

▼季相景观,Seasonal views of the walkway

/wp-content/uploads/2013/03/_c_Y_EnYKsNOhydmb0Zw4RbCIHYyIRmfNoNfrbft0SCM39-zIpZgYrni_d5av4tZoQQPVwykigviX5hj4NbuHlylZVeKa_fYp36.jpg

▼途经大楼和食堂,Walkway passing through the Entrance and Archive Building and the Cafeteria

/wp-content/uploads/2013/03/_c_mho2PKSB0C6gV1pAsB9rdtnwQzmNDK7ZTBlPkZ5sEhJm7rVV1r50dGC9J-Ssa0r6tQpeNcsm_Dpglc_JB2OBkB5252yUcL49.jpg

▼从瞭望塔看护,View of the observation tower overlooking the lake

/wp-content/uploads/2013/03/_c_GMeR2Jaw-gFZml836WcDNv0V1n5fIuKLJf7k_MjOATp3YzDGx2GACLRIkHMTehLD6TlBs7HGIzWEdTEdCMUWP8QC-aE9uJkg.jpg

▼俯瞰景观道,View of the elevated walkway

/wp-content/uploads/2013/03/_c_gNaGT6cBTFGhQW4Cp3Io8afLB7JBjGWRHFM5X8e-B7VTDVc9p0XrJcVyGqP_ltU9yw0sSb0wHzDmRYjOb0ujEVGd_w11zRfO.jpg

/wp-content/uploads/2013/03/_c_jJZF7-3jMfrk9aaYj8twILprd1G0uUbIE_JyGw8lVlLRz8inRTYe33ERklptgxuH64nZAdvCt3zjoAcq6jN0l66EC6UNvZOp.jpg

Landscape Architecture: DS Landscape
Project Name: Terkos Old Water Pomping Station Museum
Project Location: Çatalca, Istanbul / Turkey
Client/Owner: İSKİ (İstanbul Water & Sewage Management)
Investor:
Design Year: 2006
Construction Year: 2010
Site Area: 83.000 m² Landscape Area: 64.000m²
Latitude: 40°43’5.13″K Longitude: 30° 9’24.19″E
Landscape Architect of Record/Firm: Deniz Aslan / DS Landscape
Lead Designer: Elif Çelik,
Architectural Project: Arzu Erdem, Hüseyin Kahvecioğlu, Nurbin Paker Kahvecioğlu, Cem Altun
Additional Project Credits: : İpek Yürekli, Arda İnceoğlu, Gülsün Tanyeli, Zeynep Hagur Sorguç, İrem Gümüşoğlu
Image Credits: Gürkan Akay, Hüseyin Kahvecioğlu, Nurbin Paker Kahvecioğlu, Gülsün Tanyeli
Text Credits: DS Landscape

MORE: DS Landscape

Post a Comment