2013 ASLA GENERAL DESIGN AWARD OF HONOR: Ottosen Entry Garden Desert Botanical by Spurlock Poirier Landscape Architects

These settings frame botanica in evocative indigenous hardscape.

Project Specs

“极为现代的利用沙漠空间。整个园区设计精妙,将公园与索诺拉环境联系在一起。植物成为亮点,漫过岩石种植床边缘。植物园设计将群集植物呈现出在画廊展示般的效果。”
–2013评审委员会

This is Desert Modern in the way it makes spaces. It’s very sophisticated and connects the park to the Sonoran surroundings. The plants are the focus, beyond the stone edge. The botanical garden achieves a gallery effect with en masse drama.”
—2013 Professional Awards Jury

来自ASLA对gooood的分享。更多请至:Spurlock Poirier Landscape Architects on gooood 
Appreciation towards ASLA for providing the following description:

 

项目概述
PROJECT STATEMENT

欧托森花园入口吸引了大量游客进入凤凰城沙漠植物园,该植物园内生长着迷人的索诺兰沙漠植物,共分为三阶梯段式结构,每阶都有其独特的风韵。作为公园的最前部,这些布置充分展现了当地硬质景观的特色。巧妙的梯田设计和植被充分利用了当地稀缺的降水资源。欧托森花园入口实现了在不同环境下保护珍贵植物标本,令游客赏心悦目。

The Ottosen Entry Garden entices visitors into Phoenix’s Desert Botanical Garden with a bewitching selection of Sonoran desert plants, staged in three distinct and remarkable terraces. A preamble to the rest of the garden, these settings frame botanica in evocative indigenous hardscape. Terraced grading and planting take opportunistic advantage of scarce rainfall. The Ottosen Entry Garden achieves the preservation of important specimens in lushly diverse contexts that delight, inform and beguile even the uninitiated audience.

/wp-content/uploads/2014/03/_c_vid8lPeAb3HR5uQhancLAqUpBawQ2qKWlKNOBUO6Lf8AjIYIfrBbCHgOD71uj3ZTmERG10bJfikv6RRWHtT2gZXAPDaPS7UC.jpg

△  Site Plan. 场地规划

 

设计意图
景观设计师于2008年完成了对沙漠植物园(DBG)的宏大的设计,而欧托森入口公园是设计的第一阶段。这一计划需要对十年前DBG的入口进行返工。新工程占地1.6英亩,耗资2百万美金,有三个主要目的:1. 改善游客路线和循环2. 用休息厅承接各种活动, 3. 令游客一进入公园就能立即被美丽的沙漠风景吸引。 整个工程将为游客聚集、特别活动、游客辨别行进方向、避暑座椅的安放和入口设施提供专门区域。最重要的是,设计团队试图创造一个令人难忘的标志性空间,以展示多种仙人掌和肉质植物的魅力。这些植物即可提升地域感,还能满足新老游客的胃口。公园需要满足植物爱好者的狂热,也需要引进新植物,吸引对植物没有感觉的游客.

地理位置
沙漠植物园坐落在菲尼克斯著名市政景点——Papago公园。对于这一受人欢迎和敬仰的环境,人们的感受是非常重要的。80英亩的DBG公园里收集了索诺拉沙漠最珍贵的物种,还有让人印象深刻的标本,经过精心布置和分组安排,给人以壮观的视觉效果。欧托森入口公园是城市中的绿洲,位于Papago公园西北角,红色砂岩山峰之间,被涂着木榴油的灌木丛包围。由北向南的方位走向创造一个动态逆光效果,从而展现沙漠植物独特的外形与结构。

与客户和其他设计师的合作
该项目安排了一系列的专业服务,包括设计、施工文件、监护工程管理以及与市民、电力工程师的资源协商。景观设计师作为其中最主要的顾问,领导整个参与概念设计过程的人,包括DBG的赞助人、执行委员会、园艺学专家、调研人员、设备控制人员和设计人员。这个团队将共同制定和设计入口花园的功能和目标。经过深思熟虑,公司决定对当地特色和不同的植物标本进行保存、迁移或展示,使其发挥最大效果。目标就是建造一个全新的,美丽的入口走廊,同时发挥出曾经的特点,并对其进行改进。这一考虑确保了材料的连续性利用和灵敏性。

设计
该工程的主要理念是地形,地形包括构成周边山峰的景观并能反映出菲尼克斯盆地的地理特点。公园从盆地到台地,被道路和花园切割成矩形网格。远景可达标志性山峰之外,在更广阔的景观之上建立了一种独特的地域感。入口大厅由三个上升的花园组成:地势较低但宽阔的开放式盆地花园,背光开放的中间部分,以植物标本和植物尖刺闪烁着光芒为特点的上层结构。红色石墙的运河花园,被线性光一分为二,像水一样,隐藏起来奖励那些爱探险的人们。最后是台地花园,是一块面积不大,被绿荫遮盖的地方,栽种了许多五彩缤纷的植物。这三个公园,每一个都用自己的方式将岩石和植物结合在一起,并融合了地形地理特点,突出了材料的雕塑特色,与红色的石峰和远处荒漠上的山峰形成对比。这种与大自然相结合的设计形成了独特的互动效果,体现了沙漠植物的美丽婀娜和种类纷繁。这三个公园会吸引丰富的游客资源继续观赏剩下的园林景观。

植物保护
如何正确有效的利用园内美丽繁多的标本让设计充满了挑战和机遇。关于哪些植物需要保留,哪些植物要移除或迁移的过程,这些问题很早就需要认真考虑了。同时,设计团队还需要找地方种植新植物,修建新的硬质景观以提高场景资源,但同时需要保证不能抢过其他天然景观的风头。园艺学专家在整个设计和实施环节起到了至关重要的作用。

材料
从石头修饰到金属加工,许多精巧复杂的硬质景观细节都展现了当地高超的技艺,而此项工程也承诺会重用当地的人才。利用索诺兰的硬质景观和植物调色板资源突出了该工程和机构与其区域背景之间的整体性。植物群和地理位置的相互作用决定了小路的走向和景物的布置。对设施的改善包括绿荫下的座椅、食品供应商,这样就使得游客坐着休息也能将美丽的风景尽收眼底。

可持续性
DBG公园内的干河床以及土壤是天然的排水区。因此安装了便携水塔、滴管和喷灌设备。通过合理的布置、对植物材料的再利用、使用当地资源以及改换硬质景观的目的都充分体现了打造动态的、可持续性的沙漠公园的最终目的。欧托森成功的实现了之前总体规划的一个关键性要素:打造一个功能性强、动态的游客入口,并突出公园的精神。此外,还将游客的体验变成发现沙漠和沙漠植物之旅,正式那些美丽而又鲜为人知的植物使得环境恶劣的沙漠变得生机勃勃。

 

/wp-content/uploads/2014/03/_c_BvK3W-kuO_Ksd2yi1GSWRWOffdvll1mDy3KuryM-HcAWxgHQ6fQq2ZaWTZAOBnQwdN5nx3i94UaVtASk8mE4VzuqiIin6byr.jpg

△  A critical aspect of the redesign of the garden was to engage visitors at the entry gate. A linear light feature draws the eye into the desert landscape.
重新设计花园的一个重要目的是吸引游客进入园内。线性光使沙漠景观绚丽夺目,吸引眼球。

 

/wp-content/uploads/2014/03/_c_MBTp1B5KdaT13hGeWwOr2E2oOACfiWdhalJFHHc1OIJujB5oQbWKzQus9rxCoFS0i6eM3xVCaOs0VBVIX7j0Unsr4M157uAc.jpg

△  A panoramic view of the garden and surrounding buttes in Papago Park orients visitors to the landscape and creates a lobby/forecourt for the botanical garden. 园林周片景色和Papago公园周围的山峰引导游客观赏风景,并成了植物园的门厅/前院。

 

/wp-content/uploads/2014/03/_c_PjMnhDZSbx1gexgiloScgDMAenbVhduJmPWje_SH0zEX1eu6rITRiDzNV1KwcY31ozURqlnYW7wh29MZsRFh_jpv3119s6nk.jpg

△   (left) The light feature is backlit onyx and makes the connection between the sky, pervasive light, geology and plants. (right) An orthogonal grid of pathways cut through stone and define a man-made setting within the naturalized context of the park and larger garden. (左)半透明玛瑙线性光带把天、光线、大地和植物联系在一起。(右)网格状的小路穿过石块,在公园和较大的花园内的自然环境下使用人造的配置。

 

/wp-content/uploads/2014/03/_c_cyC4Vw1Q3W4WjjbvTop9tnTvrbAr9P_H0Ql4vWTJIybqzovoAEPZ5Z5jY0KUnqSqXsEJIf9Gd5MSq1h24wS5KQkS1DmsvL21.jpg

△  Plantings took advantage of spectacular mature specimens in the garden collection by reorganizing vivid compositions. 通过重组,美丽的植物标本在园中汇集,十分美丽壮观。

 

/wp-content/uploads/2014/03/_c_0y6EdpvuQKU7FMrL_5tBj8Po55XGRLWxuzLc5YsmNc8TlDiS-Caa4C2g5Sxck1IWsXEAWaKT884BHNXUCs2JL1wg8WQ6-Qgu.jpg

△  Strong forms of organ pipes and sandstone shape a kiva-like space within the Basin Garden. 形式强烈的沙漠旱生植物和砂岩组合,就像在盆地花园里建了一座基瓦式会堂。

 

/wp-content/uploads/2014/03/_c_UMeijTXUxEHPS0CLuXdUWiDJSDn4p8PPeT6hI3_hRPqhQFUrcw2Yg4YRsy4-eEzNTIQid6nBc-ModSjeInVPyleIJwtOXfeg.jpg

△  The basin garden emphasizes the play of light against the forms and textures of cactus. 盆地花园突出了光对仙人掌的外形与纹理的作用。

 

/wp-content/uploads/2014/03/_c_MUP1CrypyqK4g9p3GJQhC9Qom1mybobHIrOmZmuNjCnlQGALtI4-KkII8bLcIAMrwu3jAepdqFV9SvjOCcbv940XG-Ou4MRG.jpg

△  (left) The onyx light channel breaks in the Foothill Garden, creating a paradoxical seep of water cutting into the stone. (right up) A program objective of the new entry is to create a lobby that connects the visitor amenities including shaded tour gathering, cafe and garden shop. (right down) The Foothill garden steps up into mid-level terraces bringing plants up to eye level. The deeper red metamorphic rock and saturated greens of desert scrub reflect the Arizona foothills of the Phoenix valley.(左)缟玛瑙光带看起来像一股清泉在石间流动。(右上)新入口的计划目标是创建一个连接游客设施的大厅,包括旅游聚集点,咖啡厅和花园小店。(右下)从山麓花园走到中阶梯田,可平视植物。深红色变质岩和绿色的沙漠灌木展现了菲尼克斯峡谷中亚利桑那山麓的风韵。

 

/wp-content/uploads/2014/03/_c_U-TICgI3WdN7q7awZS-XsngwNRtZbQEZnOU2LIBEieYErfGOQZSLK8XIVYQUlxBwAnw-IQhvLbjT0xlVGXwMpEOq-72_VsU1.jpg

△  The Hilltop Garden terrace, set in a grove of desert trees, offers a respite of cool shade and exotic flowering succulents. The terrace takes advantage of views over Papago Park to the distant mountains framing the Phoenix valley to the west. 山顶花园露台位于沙漠树丛间,为游客提供了凉爽的树荫和异国情调多肉植物花朵的美景。露台利用Papago公园的观景点,可看到远处构成菲尼克斯峡谷的山峰。

 

/wp-content/uploads/2014/03/_c_HUJnDRj0pDi3Pjz3StSgPB2-eKdEBav8Dj2ER-js0CPzc-nXlwZ8fmsjrQzdk7Qk3I9OmwhSf_JZ_pDhjwQzgpZuA5-EE43s.jpg

△  And finally the Entry Garden creates a portal or threshold to the Core Trail of the Botanical Garden and orients visitors to a framing butte. 入口花园引导游客进入植物园的主干道,将游客带入山那方的植物园深处。

 

Project narrative

Design Intent
The landscape architect completed a new master plan for the Desert Botanical Garden (DBG) in 2008, and the Ottosen Entry Garden implements that plan’s first phase. The plan called for further iteration of work initiated on DBG’s entry sequence ten years ago. The new 1.6 acre, 2 million dollar project had three principal goals – to improve visitor orientation and circulation, impart the many hospitality activities of a lobby, and immediately and viscerally engage visitors with dramatic sensory enjoyment of the desert. Program elements include dedicated areas for tour gathering, special events, visitor orientation, shaded seating and improved access to amenities. Foremost, the design team strove to create a memorable, iconic space, showcasing outstanding, large specimen cacti and succulents. These sensational plants could at once provide an enhanced sense of place and whet the appetite of new and repeat visitors. The garden had to indulge the zealotry that captivates desert botanical enthusiasts. It also had to dazzle neophytes and even non-plant people.

Location
The Desert Botanical Garden is located within one of Phoenix’s significant municipal attractions, Papago Park. Sensitivity to this popular and respected context was extremely important. The 80-acre DBG anthologizes the Sonoran Desert’s most quintessential species as well as some of its most impressive specimens, both rendered spectacular by thoughtful placement and groupings. The Ottosen Entry Garden is an urban oasis located in the northwest corner of Papago Park among distinctive red sandstone buttes, surrounded by gently rolling acres of creosote scrub. Its north to south approach creates a dynamic backlighting that showcases the unique sculptural and textural forms of the desert plants.

Collaboration with Clients and Other Designers
Professional services included design, construction documents, construction administration and coordination of consultants including civil and electrical engineers. The landscape architect, serving as prime consultant, led a collaborative conceptual design process that included DBG donors, executive board, horticulture, research, facilities and design staff. Together the team clarified and refined the functional and aesthetic goals for the entry garden. With special consideration, the firm identified existing site features and plant specimens to preserve, relocate or showcase for maximum effect.The goal was to create a fresh, wonderful new entry gallery, while honoring the core character of previous improvements. This consideration ensured continuity of materials and sensibility.

Design
The project’s formal conception is topographic, which frames views of surrounding buttes and reflects the geography of the Phoenix basin. The Garden steps up from basin to mesa and is carved by a rectilinear grid of paths and gardens. Vistas open to iconic buttes beyond, establishing a distinctive sense of place in the larger landscape. The entry lobby is organized into three ascending gardens: The low, broad Basin Garden,
open and backlit, features the largest specimen plants and the glow of spiny texture. The Canal Garden is carved into red rock walls and bisected by a linear light, which leads to a water feature, tucked away to reward the adventurous. And the Terrace Garden ascends to a small, shaded gathering space that features the more tender and colorful succulents in the collection. Each garden features its own distinctive combination of stone and plants, integrating ideas about geology and topography and highlighting the sculptural qualities of the materials against red buttes and distant desert mountains. These combine to create a unique interaction with nature that underscores the beauty and diversity of desert plants. In their distinction, the three gardens augur the rich resources visitors anticipate in the rest of the garden.

Botanical Preservation
A unique challenge and opportunity was making the most effective, judicious use of the Garden’s magnificent mature specimens. Care was taken very early in the process to identify which plants were to be protected in place or removed and relocated. Similarly, the design team needed a palette and location of new plants and hardscape features to enhance but not overwhelm the setting. The expertise of the Garden’s horticulture staff was an invaluable and enriching technical resource throughout the design process and installation.

Materials
Many subtle and intricate hardscape details, from masonry to metal work, showcase the high level of local craftsmanship and the project’s commitment to using indigenous talent. The use of a hardscape and plant materials palette drawn from local Sonoran sources emphasizes the project and institution’s integral connection to its immediate and regional context. The interplay between flora and the geology right underfoot inspired pathways and placements. Improved amenities include shaded seating, food vendors, and a beautiful place simply to sit and be.

Sustainability
DBG’s preserved dry washes and soils are naturally very fast-draining. The installation includes bibs for portable “rain towers” as well as drip irrigation and bubblers for trees. Judiciously locating appropriate and reused plant material and using locally sourced and repurposed hardscape materials fulfill the goal of creating a dynamic, engagingly sustainable desert garden. The Ottosen successfully implements a key element of the previously prepared master plan, creating a high functioning, dynamic visitor entry lobby, and fulfills the goal of emphasizing the genius loci of the Garden. Furthermore, it transforms the visitor experience into one of discovery about deserts and desert plants, the startlingly beautiful and little understood species that thrive in the harsh desert environment.

Ottosen Entry Garden Desert Botanical By Spurlock Poirier Landscape Architects,更多请至:Spurlock Poirier Landscape Architects on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment