KOYA no SUMIKA / mA-style architects

Easy to use and comfortable modern space

Project Specs

Location:
Materials:

非常感谢mA-style architects将以下内容授权gooood发行。
Appreciation towards mA-style architects for providing the following description:

这个建筑是一个主屋旁边的扩建。业主为一对年轻夫妇。主屋是一栋约200平方米的日本农村地区常见和式建筑,里面有许多房间,也有提供给客人相聚的大房间。然而这对年轻夫妇需要的是一个简单易用舒适的现代空间。不过一般的扩建会使得居民的生活被分开,失去联系,因此在这个扩建中,新增建筑只保留最简单的生活空间,充分利用主屋的其它功能,实现既有距离还保持联系。

This is an extension plan for a young couple’s house next to the main house. The main house is a one story Japanese style house with about 200m2, which is commonly seen in rural areas. It is a big house with many rooms and mainly consists of large spaces for people to gather and to provide hospitality. However, the young couple desired feelings of ease and spaces that ensure quiet and comfortable times. A simple extension may enable each of the house’s residents to live completely separated, but the relationship between the families and the connection with the main house might be lost. Therefore, by utilizing the functions for living in the main house, the extension is designed as a minimum living space, and pursues both maintaining distance and retaining fertile relationships.

/wp-content/uploads/2013/09/_c_Fh3y79e9fro5Sy1a8qWbRwmO_s7Btb5mM_UI7mRxd6cOUYB9RQ4j02BUF7JXUPrXjOuGmGmQyR67DHGGL7OnoGmX06Bc9g0s.jpg

扩建建筑通过走廊与主屋西侧走廊相连,人们需要从走廊经过才能到主屋其它空间,同时主屋与扩建之间的花园使得二者保持了恰当的距离感。因为主屋里面有大厨房,浴室还有未来孩子们的卧室,因此扩建建筑内部十分简单。建筑是连续U型钢架结构,钢架外贴62毫米的胶合板。屋顶是V型梁框架,与墙体的U型结构对齐吻合。生活就在这个光与空气自由流通的空间中展开。建筑师还留下了丰富的留白空间等待居住者的想象与发掘。

The extension is attached by a connecting-corridor on the west side of the main house. This enables the residents to switch their mindset before entering into the other living space, and the common garden maintains a proper sense of distance.

By relying on the main house for the large kitchen, bathroom, and future children’s room, only a few functions for a living space are required for the extended part. The living spaces are aggregated into a simple continuous structure, which consists of small, 2m high, U-shaped bearing walls. A V-beam roof truss is made with 62mm panels and structural plywood on both sides, and it is topped with a 69mm thin roof. By overlapping the bearing walls and the V-beam frame, and by using a variety of finishes, contrasting spaces are created and a sense of scale in the vertical direction is born in the flat house. By doing so, as the residents’ living scenes unfold, light and air freely circulate in the space, and the people’s lines-of-sight extend beyond the area in a state of freedom. We intended to leave a rich blank space that fosters the imaginations of the residents.

/wp-content/uploads/2013/09/_c_VEwqaqXK4NgZKnzczGV5b2WfLyLbTqe9YopIdWVX4fEwQDrda0c4SRPEh4Yji442ceq6XTDirIfaMTipeZnA4MOs_hIJvybI.jpg

/wp-content/uploads/2013/09/_c_DCM1n8awnslX4_LwOZam7EmKlcU32EKi2HK8K6rJvSkrBeUfCNKvkRF5P_FhfZ0caA3zdBcMhFor15Bx4BlUEPVrXfOFzRk7.jpg

/wp-content/uploads/2013/09/_c_vjwGJxZrN1-89RXzR1r8yBYfzAhEvw9vy64bwP9MwRkS265tVqH7e-YD9-4Y1eijaOGDlax00DxvGYV1TxThbuseBln6piB-.jpg

/wp-content/uploads/2013/09/_c_b3sPT641xZuMVU-abaGKq5514IhS7qlZggVXThAYtVMDZAn77rFzc1JNiygYBbiE7iJhFOay3lFQVALRjh1gYLTkH7-e_Dbm.jpg

/wp-content/uploads/2013/09/_c_fB8BY890lNu92BYHD3ibxBxqmG5AsSS-f2Y4JsQBhWOUbDSr0Pb9n8aWg2MvHY4F99UAp4WnX9QcvbSvYDx_iYV_yDtvrC3z.jpg

/wp-content/uploads/2013/09/_c_OUcDTkdba_3aIGjp8wvqVZ5lZyNfm811OfcmAUcSrglYsErpes-zO3kQcf3qv-Ln7t6H8hcMrddaty77E1UU-BUa20TL_5Oo.jpg

/wp-content/uploads/2013/09/_c_Zljl2ONAp_G1-KcY8bykTaJ9HaPqnBR3YJqgdKvPQPjvqTKR50MFD-b4DHEqd-TIFm2SlvbsTZh_TnNsE2tFT2OYapallt61.jpg

/wp-content/uploads/2013/09/_c_MdVDqeBW_htIeSOI1wM2pBgjrdZg0tgYvPoW4nj8ap6WuF_kurR1C-7AKU-XCqeRcj4qoQ43GM97rZX-EQmM4kE_vrrmTH0b.jpg

/wp-content/uploads/2013/09/_c_yYeS9i1HH6YyqkUqH_QnKxTY3rGqjPcwLGaPeMS5Yhf9fDNPyVGe7rkY9VXbr5Erzd7zlEvvv-MFrsUfBkwGbluIq2hZk0e6.jpg

Architect Information
Company name : mA-style architects
E-mail : ma-style@yr.tnc.ne.jp
URL : www.ma-style.jp

Credit Information
Architecture : Atsushi Kawamoto + Mayumi Kawamoto
Photography : Kai Nakamura

Project Outline
Location : Yaizu –City Shizuoka Japan
Date of Completion : June 2013
Principal Use : Residence
Structure : Built of wood
Site Area : 778.38m2
Total Floor Area : 82.55m2 (65.99m2/1F, 16.56m2/2F)
Structural Engineer : Daisuke Hasegawa

Material Information
Exterior Finish : Resin mortar
Floor : Trowel concrete , Japanese cedar flooring
Wall : Plasterboard t=12.5 Acrylic emulsion paint
Ceiling : Plasterboard t=9.5 Acrylic emulsion paint

/wp-content/uploads/2013/09/_c_MUMnsc7oRyq5vyViY7x4Zc60IRSbzexkxS7eXmHHjShjW6EDPtS72vVSHrlsTEh-0aYfYQVPCPrKzXicRn8BuH53xRPHpPFb.jpg

 

/wp-content/uploads/2013/09/_c_tGBf_bxM7iOPIcTuIVPDgS5S-5JBzZvDwQ-YTFqt84hqi2qCSf0RMcjCbEGnhFCEyOlZVZtksoPdZta8hrQpzSuXKzM7GvZe.jpg

 

MORE:  mA-style architects

Post a Comment