Termalija Family Wellness by ENOTA

A new summertime sunshade without usurping any of the precious exterior space

Project Specs

Design:
Location:
Materials:

非常感谢 ENOTA 予gooood分享以下内容。更多关于:ENOTA on gooood. Appreciations towards ENOTA for providing the following description:

Termalija家庭休闲中心是Enota在过去15年间在Terme Olimia建造的一系列项目中的最新成员,它标志着建造于1980年代的传统健康中心向现代化温泉休闲中心的一次全面转型。该项目的特点在于它的渐进性:其发展的每一步都是在回应当时的具体需求,而非遵循某种预先设想的开发计划。对于Enota和投资者来说,每一栋新建筑都被看成是他们的最后一个项目。通常情况下,类似的综合体扩建项目往往会带来一系列新的体量,直至将其所在的场地填满,并且很难再看出原有建筑的面貌。而在Terme Olimia的项目当中,Enota采取了完全不同的方式:他们希望通过每座新的建筑来改善城市化的状况,并且在此基础上投入大量的精力去设计新的建筑,使功能空间在扩展的同时不会过多地占据场地,甚至还能够与周围的自然环境连接得更加紧密。

Termalija Family Wellness is the latest in the series of projects which we have built at Terme Olimia in the last fifteen years and concludes the complete transformation of the complex from a classic health centre built in the 1980s to a modern relaxing thermal spa. The transformation has been characterised by its gradual nature – each step was carried out in response to the then-current needs and did not follow any preconceived development plan. In fact, every new building was believed both by the investor and by ourselves to be the last. The usual development of such complexes results in a series of extensions that slowly fill the space and do not conceal their origin in terms of either the period or the design. We took a rather different approach in the renovation of Terme Olimia, and with each new building, we tried to improve the situation also in terms of the urbanism. At the same time, we invested a lot of effort into designing the buildings in such a way that despite the new programme added each time, the buildings do not actually fill the space but connect it even more with the nature that surrounds them.

▼建筑外观,exterior view

Termalija家庭休闲中心的设计方式也遵循了这一原则。新的设施坐落在原来的冬季泳池区域。每年夏天,泳池的顶篷按照预期会被拆卸,以弥补稀缺的户外空间,但由于拆卸过程的复杂性,这项计划从未真正地实现,覆盖着薄膜的顶篷一直以庞大的体量突出于其周围的建筑。既有的冬季顶篷显然会对客人的体验带来明显的干扰,但这并不是事务所提出改造计划的唯一原因。在功能方面,旧建筑和新建筑的热容量有着明显的差距,这也引起了用户的不满。基于以上的原因,投资方最终被说服继续推进这一综合体的转型直至最后一步。

The same applies to the Termalija Family Wellness. The new facility is located at the site of the former wintertime covering of the outdoor pool. The cover was supposed to be retracted every summer to free up the scarce outdoor space, but in practice, this was never done because of the complexity of the retraction process. With its size and form, the membrane covering of the outdoor water surfaces stood out considerably from the surrounding built structure. While the previous projects were the result of the wishes of the investor, this one was actually proposed by us. The existing winter covering was a definite detriment to the guests’ experience of this otherwise very naturally designed complex. But this was not the sole reason: in its programme and design, the old part featuring thermal content stood in stark contrast to the new one, giving rise to mounting complaints from guests who wanted the service to be on an equal level. This persuaded the investor to go ahead with this last step of the transformation of the entire complex.

▼巨大的屋顶被分成一系列面积较小的单元,the large roof was divided into sets of smaller segments to prevent its scale from overwhelming the surroundings

▼屋顶细部,detailed view

▼团簇的四面体体量将人们的视觉自然地引向综合体的核心区域,the new clustered structure of tetrahedral volumes simply visually extends into the heart of the complex

▼入口景观,landscape

▼首层入口,entrance on the ground floor

在以往的项目当中,新的建筑往往被嵌入地下,以缩小建筑的占地面积。但对于该项目而言,却不能简单地重复这种设计方式。必要的功能空间,尤其是带有泳池的区域决定了建筑需要增加一个更加庞大的结构,而不是简单地被埋入地下。 这也意味着建筑师不仅需要考虑周围的自然景观,更要关注项目与周围其他建筑在尺度和形式上的关系。泳池上方的巨大屋顶被分成一系列面积较小的单元,从而避免了建筑在周围环境中显得过于突出。从远处看时,一组全新的四面体体量团簇在一起,从颜色和比例上延续了周围乡村建筑的特征,并将人们的视觉自然地引向综合体的核心区域。

Previously, a greater portion of the building was cut-and-filled under the surrounding terrain with each subsequent project, which reduced their presence on the site. In the case of the Termalija Family Wellness, however, we weren’t able to simply repeat this design approach. The volume of the necessary space, especially in the area with water surfaces, required the siting of a much larger structure which could not simply be buried below the grade. No longer being able to reference only the surrounding natural landscape, the solution was found in the scale and form of the surrounding vernacular structures. While we were still able to design Termalija’s supporting programme in the same way as we had previously done Orhidelia, the large roof above the water area was divided into sets of smaller segments to prevent its scale from overwhelming the surroundings. Viewed from a distance, the shape, colour, and scale of new clustered structure of tetrahedral volumes is a continuation of the cluster of the surrounding rural buildings, which simply visually extends into the heart of the complex.

▼屋顶平面图,roof plan

看似复杂的几何结构为新的屋顶赋予了稳定的观感,并且使整个泳池空间可以不再需要额外的支撑。通过这种方式,屋顶如同悬浮在户外泳池平台的上方。考虑到夏季户外空间的缺乏,设计师还设置了新的空间,使其在冬季作为封闭的空间使用,在夏季则能够打开成为户外空间。一方面,屋顶上设置了大量的天窗,另一方面,所有的玻璃表面均可以完全打开,这使得客人能够轻松自如地在建筑内部穿行。新的屋顶虽然覆盖着大面积的空间,但实际上只是一个简单的遮阳顶篷,并没有剥夺任何宝贵的户外空间。

The resulting fine structure of volumes has enabled us to solve another important task. The seemingly complex geometry gives the new roof static strength, allowing the entire pool space to be covered virtually without supports. In this way, the new roof floats above the pool platform, which is designed as an exterior space. Due to the lack of outdoor spaces in the summer, it was imperative to examine solutions which would deliver the same closed space used by the guests in winter as an open space in summer. Numerous skylights in the roof, together with the ability to fully open all the facade glass surfaces, enable the guests to seamlessly pass through the interior of the building. Despite its size and the space it occupies, the new roof simply acts as a big summertime sunshade and does not usurp any of the precious exterior space.

▼室内概览,interior overview

▼水池近景,pool

▼休息区,leisure area

▼喷水池,splash pad

▼室内细部,interior detailed view

▼儿童沙滩,baby beach

▼夜景,night view

▼模型,model

▼设计示意图,diagram

▼场地平面图,site plan

▼首层平面图,ground floor plan

▼立面图,elevations

▼剖面图,sections

TERMALIJA FAMILY WELLNESS
project: Termalija Family Wellness
type: commission
year: 2016
status built: 2018
size: 8.780 m2
site: 10.200 m2
footprint: 3.930 m2
cost: 10.000.000 EUR
client: Terme Olimia
location: Podčetrtek, Slovenia
coordinates: 46°09’23.7″N 15°36’25.2″E
architecture: ENOTA
project team: Dean Lah, Milan Tomac, Peter Sovinc, Nuša Završnik Šilec, Polona Ruparčič, Peter Karba, Carlos Cuenca Solana, Jurij Ličen, Tjaž Bauer, Sara Mežik, Eva Tomac, Jakob Kajzer, Maja Majerič, Goran Djokić
collaborators: Ivan Ramšak s.p. (structural engineering), Nom biro (electrical installations), Nom biro (mechanical services), Darrtech (pool technology)
photo: Miran Kambič

More:ENOTA。更多关于:ENOTA on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment