Women’s dormitory & Meditation building by Walllasia

A residence for meditating participants, serving as their second home

Project Specs

Design:
Location:
Materials:

非常感谢 Walllasia 对gooood的分享。
Appreciation towards Walllasia for providing the following description:

这座四层高的住宅楼坐落在泰国春武里府的一处迷人的自然环境中,尽管不容易从远处发觉,却拥有十分便利的交通。建筑中还包含了一个冥想中心,为众多前来修行的女性提供了共同的新家园。

The four-storey residence nestled in lovely natural surroundings at Wat Pa Wachirabanpot in Chon Buri isn’t easily seen from afar, but it’s surprisingly easy to get to. It holds a meditation centre and is the residence for the women who come to practise, serving as their second home.

▼建筑外观,exterior view

大楼内的100个房间均经过精心设计,并享有壮观的山丘和树林视野。建筑主要由混凝土构成,以低调谦逊的姿态与周围环境相融。

Strikingly designed, each of the 100 rooms in the building enjoys breathtaking views of mountains and woodland. The structure is chiefly concrete, but the design is humble enough that it’s anything but an eyesore in this magnificent setting.

▼丘和树林视野, views of mountains and woodland

大楼前方设有一个大型的人工水池。一方面,它能够给人以美的享受,并且增强了建筑的宏伟感;另一方面,它还能够储存从山间流下的清水,作为饮用水和日常用水。不仅如此,水池的存在能够帮助冥想者保持远眺,免于受到外界环境的干扰。挖掘水池时产生的土壤被用于建造大楼的基座。

A large man-made pond in front of the residence is, again, conceived to be multifunctional. It is not only pleasing to the eye and enhances the grandeur of the building, but it’s also a reservoir for the clean water that descends from the hills, useful for drinking and other domestic uses. Plus, it keeps prying eyes at a distance so that no one is disturbed while they’re meditating. The soil excavated for the pond was used to establish the foundation of the residence.

▼水池与冥想者,the pond and the practicer

室内空间拥有良好的通风。长廊的上方和下方均安装了通风管道。阳台的尺寸变化呼应了布道的韵律和冥想者的呼吸。正在接受正念训练的修行者们会通过循环地数数来提升专注力。对称露天走廊的地面铺设模仿了古老寺庙中的图案,以此对泰国的古老建筑表示了致敬。

The interior is meant to be airy and well ventilated. In the long corridor are ventilation tubes installed above and below. The balconies vary in size, inspired by the rhythms of sermons and the breathing of the meditating participants as they strive to achieve mindfulness. They count from one to nine as an exercise in concentration, and count again at the end of each cycle to foster mindfulness. The symmetric open-air corridor is paved with bricks in a pattern borrowed from a venerable temple, in a tribute to ancient Thai architecture.

▼对称的露天走廊,the symmetric open-air corridor

▼方形天窗带来采光,the skylight boxes bring light in

▼垂直空间关系,the vertical circulation

宽阔的屋顶四面被水包围,某种程度上起到了防止练习者坠落的作用。不过,这种场景所带来的宁静氛围只能从内部去感受,并未从外观上体现出来。

The spacious rooftop is surrounded by water, almost as if to keep the practitioners from falling off. The placidity of this scene can’t be seen from the outside, though – it can only be appreciated from within.

▼屋顶窗洞与水池相呼应,the opening in the roof responds to the pond

▼水池夜景,the pond by night

建筑从远处看犹如一个置入山丘的白色盒子。事实上,这种刻意的做法是为了让位于建筑中间的岩石保持在原来的位置。环绕在四周的水池不仅突显了岩石坚韧的特质,同时也起到了调节温度的作用。在任何一个楼层,都可以透过方形的天窗看到石头的身影。项目团队充分利用他们的专业知识为项目节省了预算。与节约预算同等重要的还有“事物的存在”。所有的这些元素从粗糙的立面和一丝不苟的室内设计中都可以被体现出来。

▼室内细部,interior detailed views

From a distance, the building is like a white box inserted into the mountain. It was in fact designed so that the rocks stayed in their original places surrounded by the pond – in the middle of the structure – to keep the temperature inside mild and enhances the rocks’ stoic presence where they can be viewed from every level through the skylight box. The working team tapped its members’ expertise and kept watch on the budget. These were priorities, but so too was “the existence of things”. All these factors are reflected in the rough exterior surface and the meticulous interior design of the rooms.

▼保留在场地原位的岩石,the rocks stayed in their original places

▼结构细部,detailed view

▼平面图,floor plans

Project name: Women’s dormitory & Meditation building
Architecture Firm: Walllasia.,Ltd
Website: https://www.walllasia.com/
Contact e-mail: walllasia@gmail.com
Architecture Firm Instagram: Suriya.walllasia
Lead Architects: Suriya Umpansiriratana
Design Team: Panomporn Prompang, Charlotte Matias, Kunakorn Wangkanai, Phuris Kanjana, Jirawat Ponsamart, Chatchawal Tullayanit
Engineering: Soontorn Kietkongsak, Pacharathorn Kampimol
On-site Manager: Nuttapon Nimlamai, Worawit Saikaew
Manufactureres : Pongpan Ngamwongnoi
Clients: Wat Pa Watchira Banpot Temple
Completion Year: 2018
Gross Built Area: 1,2000 msq
Project location: Wat Pa Watchira Banpot, Chonburi Province, Thailand
Photo credits: Spaceshift Studio/ Pirak Anurakyawachon
Photographer’s website: http://spaceshiftstudio.com/
Photographer’s Instagram: Spaceshiftstudio

More:Walllasia

Post a Comment