Eastland Town Center Melbourne , Australia by ACME

The integrated design creates a high-quality civic space.

Project Specs

Design Firm :
Location :
Materials :

非常感谢 ACME 将项目介绍和项目图片授权gooood发行。
Appreciation towards ACME for providing the following description:

 

Ringwood图书馆
Ringwood Library

Ringwood位于墨尔本东部郊县,在过去的几十年间,它已经从一条道路的沿线环境发展成为人口密集的卫星城市。该地区的全新总体规划力图为Ringwood打造一个全新的城镇中心,新的火车站,公众广场,餐厅和新的图书馆,艺术馆及教育建筑都将在此落地。

Ringwood is part of the eastern suburbs of Melbourne, and has grown in the last decades from a small high street into a dense urban conurbation, dominated by cars. The new master plan for Ringwood has sought to create a true regional town centre, with an upgraded urban train station, a new public square, restaurants and a new civic library, art gallery and education building.

▼城镇广场,the public square ©Michael Gazzola

Realm建筑的设计主题为容纳知识、书籍、数字信息的盒子,其底层为透明的公共活动平面。该建筑坐落于Maroondah主路及新城市广场的中心地带,极具视觉渗透性的空间规划,拉近了市民与艺术馆,咖啡厅和阅读区等市政设施的距离。循中央扶梯向上攀爬,空间变得愈加安静和私密,来访者将最终抵达顶层开放的阅读及学习区域。

The Realm building was designed as a shaded box of knowledge and learning, books and digital information, floating above an open and transparent civic ground floor. The building sits as a pivot on the corner of Maroondah High Street and the new urban square, and is designed to be a visually permeable, inviting the public into the art gallery, café and reading areas. Ascending a central staircase, the more private and quiet functions of the library reveal themselves culminating in a tall open plan top floor, complete with reading and study spaces.

▼图书馆外貌,exterior view of the library  ©Michael Gazzola

博物馆立面为一系列马赛克窗口,建筑立面根据功能分区对室内直射光线进行调节。从街道看过来,这些独特的立面窗口形成抽象的团,掩饰又揭露了建筑的内部行为活动。夜间,这个庞大的盒体如同一个发光的灯笼照亮广场,成为Ringwood公众活动中心最闪耀的新星。

The library’s façade is a fading mosaic of openings, developed to control the amount of direct sunlight entering the building throughout the day, with a pattern carefully optimised based on the interior divisions of functional uses. Seen from the streets, the openings create an abstract pattern, disguising and unveiling the life inside. At night, the box turns into a lantern, illuminating the square and providing a visual anchor to the new public heart of Ringwood.

▼博物馆立面的马赛克窗口,a fading mosaic openings of the library’s façade  ©Michael Gazzola

 ©ACME

▼图书馆内部,interior view ©Michael Gazzola

LOCATION: Ringwood, Australia
CLIENT: QIC
DATE: 2012–2016
STATUS: Completed
SIZE: 3,100m²
BUDGET: AU$ 21M

 

Eastland城镇广场
Eastland Town Square

坐落于场地中心的钢铁构件Shard将市政广场的活动区域,由地面连通至地下广场。其周边广场设计完美契合多变的公共活动要求,如周末市场台位,户外音乐会及其他公共聚集活动。三种当地石材组成的地面铺装为该公共活动空间打造了强烈的空间符号。不同尺度的材料运用方式营造了不同的空间效果。

The Shard appears in the centre of the space as a small architectural steel folly connecting the town square to the subterranean levels of the mall. The surrounding plaza is designed to accommodate changing public functions such as weekend market stalls, outdoor concerts and other public gatherings. The public space is defined by a strong pavement pattern consisting of three shades of local stone, used in varying scales to transition from large open areas to thresholds.

▼连接地下与地面的区域,the Shard connecting the town square to the subterranean levels of the mall. ©Michael Gazzola

▼广场景观规划,the landscape design of the square ©ACME

©Michael Gazzola

▼地面铺装营造出不同的效果,the public space is defined by a strong pavement pattern ©ACME

连续高大的商店门面围框出广场边界,这些门店由石材以最小几何形态围合并重复出现在广场四周,为广场营造了统一的边界形态。蓝石围合出景观边界并形成可以临时会面的坐席。植被与光打破了空间的尺度,让广场时刻维持着活跃的环境氛围。

Grand shop-front portals frame the square, defined by solid stone pilasters which play with a repetitive minimal tectonic form to create an overall unifying identity for the square. Landscape is contained by solid blue-stone edging, curved to invite use as casual seating. Trees and lights break the scale of the space, and ensure that it feels busy and alive at all times.

▼广场四周店面,the retail around the square  ©ACME

▼店面细节,detail of the frame ©Michael Gazzola

   

▼内部扶梯,interior view ©Michael Gazzola

▼夜景,night view ©Michael Gazzola

LOCATION: Ringwood, Melbourne, Australia
CLIENT: QIC
DATE: 2012–2016
STATUS: Completed
SIZE: 58,000m² retail, 4,500m² Town Square, 180m² Shard, 7,000m² David Jones Department Store

 

David Jones百货公司与停车场
David Jones & Carpark

墨尔本是一个以汽车为主导的城市,该城市拥有密集的城市区域和无边无际的郊区住宅。人们使用汽车去工作,上学和购物。Eastland希望在墨尔本郊县打造全新的区域中心,将公共交通设施与办公区域,中密度住房,文化,休闲和商业区连接。该项目的远期规划是将Eastland打造成最适宜的城市中心尺度。长久以来形成的居民生活方式很难改变,因此,对于Eastland来说,充足的停车区域仍将是当下不可或缺的。

Melbourne is a car-dominated city, with a dense city centre surrounded by a never-ending sprawl of suburban houses. People move by car to get to work, to go to school, to go shopping. Eastland seeks to establish a regional centre in the suburbs of Melbourne that combines transport infrastructure with office work space, medium density housing, culture, leisure and retail uses. The long term ambition is that Eastland becomes one of a number of local centres that contribute to a more walkable, less car-centric society. Long established behaviours habits are however hard to change, and for the immediate future, accessible and plentiful parking remains important for the success of Eastland.

▼商城与停车场外貌,exterior view of the mall  ©Michael Gazzola

新的建筑群将沿Maroondah高速路布置,其中包括全新的David Jones百货大楼和一个五层面积达1,600平方米的停车场。建筑由带状的外立面表皮覆盖,在行驶的车辆中具有极高的辨识度。建筑用两个简单的元素拼凑出庞大的形态来回应高速行驶的汽车。两种不同的立面鳞片以不同的密度形式重复,以不同的扭转形式打造出高速路边的独特风景。

The new buildings along Maroondah Highway contain a large new David Jones Department store and 1,600 additional parking spaces over 5 parking levels. The building is covered with a ribbon-like façade, designed to be seen from a moving car. It uses two simple elements to create large scale patterns responding to the speed of perception from the highway. The two repetitive types of fins are used in different densities, and different rotations to create difference and interest along the length of the highway.

▼建筑由带状立面百叶覆盖,the building is covered with a ribbon-like façade ©Michael Gazzola

©ACME

▼商城内部,interior view of the mall ©Michael Gazzola

LOCATION: Ringwood, Australia
CLIENT: QIC
DATE: 2012–2016
STATUS: Completed
SIZE: 7,000m² David Jones Department Store, 5,600 parking spaces

 

▼ 场地图,site map

▼图书馆一层平面图,ground floor plan

▼图书馆二层平面图,first floor plan

▼图书馆三层平面图,second floor plan

▼图书馆屋顶平面图,roof floor plan

▼图书馆剖面,section of the library

▼广场建筑平面,shard plan

▼广场建筑屋顶平面,shard roof plan

▼▼ 广场建筑剖面,shard section

▼店铺立面,shop facade

▼细部,detail

PROJECT: EASTLAND TOWN CENTRE
CREDITS
ARCHITECTS: ACME
EXECUTIVE ARCHITECT: The Buchan Group
INTERIOR DESIGN: Universal Design Studio | Softroom
CONSULTANTS: Seventh Wave, AKT/ Hyder, Hoare Lea/ NDY, Thinc, WT Partnership.
CLIENT: QIC

More: ACME.



Post a Comment

2 Comments

  1. 地面铺装和建筑立面(比如商业街立柱形式语言)很统一

  2. 这个铺装很有意思。

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×